ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir’de Taze Fasülye Üretimi Artırılacak

DERBENT – Konya’da son yıllarda taze fasülye üretiminin adresi haline gelen Derbent ilçesinde düzenlenen “taze fasülye” çalıştayında ürünün üretim potansiyelinin daha da artırılması, üretimle ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri..

Beyşehir’de Taze Fasülye Üretimi Artırılacak

DERBENT – Konya’da son yıllarda taze fasülye üretiminin adresi haline gelen Derbent ilçesinde düzenlenen “taze fasülye” çalıştayında ürünün üretim potansiyelinin daha da artırılması, üretimle ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.
       Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Derbent İlçe Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya İlçe Kaymakamı Arif Oltulu, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, il ve ilçe müdürlüğünden tarım uzmanları, kurum amirleri ve fasülye üreticileri katıldı. Çalıştayda konuşan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Konya bölgesinde taze fasülye üretiminin daha da artırılması için hazırladıkları proje çalışmalarından söz etti. Bakanlığa gönderdikleri proje kapsamında Derbent’le birlikte Beyşehir, Derebucak, Hüyük ve Doğanhisar ilçelerini içerisine alan havzada taze fasülye üretimini daha da artırmayı amaçladıklarını belirten Baydar, “Bu bölgede taze fasülye üretimiyle ilgili daha neler yapabiliriz, daha nasıl geliştiririz, üretimi, kaliteyi, verimliliği nasıl temin ederiz diye daha önce Konya’da düzenlenen bakliyat çalıştayında da ifade etmiştik.
         Derbent ilçesinde de amacımız, fasülye üretimini daha da ayağa kaldırmak istiyoruz. Öncelikli olarak buraya gelmemizdeki amaç, taze fasülye üretimindeki hedefimizi, üretim üzerindeki sorunları konuşmak, sizlerin taleplerini ve beklentilerini dinlemek. Burada yapmak istediklerinizi ve hedeflerinizi öğrenmekle birlikte bizim de bu bölgeyi tanımamız, bilgimizi ve burada yapmak istediklerimizi paylaşmaya geldik. Tabi bunu yaparken eğitimi ile ilgili, koruyucu toprak işleme, özellikle damla sulamalı ve uygulanabilirse aynen serada olduğu gibi alçak tünel uygulamalarıyla ürünü kırağıdan, dondan, yerine göre doludan koruyarak üretimi yaygınlaştırmak istiyoruz. Bilinçli gübreleme, bakteri aşılaması, sertifikalı fide, biyolojik mücadele ve taze fasülye üretiminde iyi tarım uygulamalarını geliştirip, yani daha az gübre ve ilacın kullanılmasıyla, verimden düşmeyen ancak daha yüksek kaliteli ürün alabilme ve dolayısıyla pazar değerini artırmak istiyoruz” dedi.
         Derbent ilçesinin Konya’nın en fazla ve en kaliteli taze fasülye yetiştirilen bölgesi olduğunun da altını çizen Baydar, bölgede ürünün patent alınarak marka değeri kazandırılmasının da pazar değerini daha da artıracağını söyledi.
          Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar ise, ilçenin Konya’daki üretim potansiyeline dikkat çekti. Bölgede üreticinin pazarlama sorunu yaşadığını, satıcı ile alıcının buluşması noktasında birtakım sıkıntılar yaşandığını anlatan Acar, bölgedeki ürünün kalitesine değinerek, “Derbent fasülyesi Konya’da bir numara oldu. Türkiye’nin birçok iline de buradan fasülye gönderiliyor. Artık pazarlarda bile satıcı ürün Derbent fasülyesi olmasa bile Derbent fasülyesi olduğunu söyleyerek pazarlamaya çalışıyor” dedi. 
         Çalıştayda konuşmaların ardından taze fasülye yetiştiriciliği masaya yatırıldı. Fasülyede damlama sulamaya yönelik desteklerin artırılması, taze fasülyede kaliteli tohum bulma sıkıntısı, özellikle pazarlama konusundaki sıkıntılar, üreticilerin örgütlemedeki sorunları, fasülye üretim alanlarında münavebe uygulanmaması, üretim zamanlamasındaki sıkıntılar ile hastalıkların ve zararlıların günden güne artması konuları ile üründe iyi tarım uygulamaları anlatıldı. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL