ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir Çiftçisi Kredi Borçları Nedeniyle Zorda

        BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Beyşehir’de bir çok çiftçinin en az 3-4 bankadan aldığı kredi borçları yüzünden sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti. Çiftçinin borçlarına..

Beyşehir Çiftçisi Kredi Borçları Nedeniyle Zorda

        BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Beyşehir’de bir çok çiftçinin en az 3-4 bankadan aldığı kredi borçları yüzünden sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti. Çiftçinin borçlarına mevcut hükümetin de çare olamayacağını belirten Metli, “Neden olamaz? Çünkü çiftçimiz 3-4 bankadan kredi almış, bunların bir kısmı tarımsal kredi değil, diğer bankalardan alınmış sıradan tüketici kredileri. Devlet bunu erteleyemez, buna çare bulamaz” ifadesini kullandı. Çiftçinin bu içerisinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kurtulmasının yolunun yine üreticiden, üretmekten geçtiğine vurgu yapan Metli, “Öyleyse bizim kendi yağımızla kavrulmamız lazım. Ama ondan önce, toprağımızın hızlıca bütünleştirilmesi gerekiyor. Sulu tarım yapmamız, sulu tarıma geçmemiz lazım. Bunu yapabilirsek, bu küçük Anadolu topraklarında inanın 3-5 yıl sonra Hollanda bile olabiliriz. Ama çiftçinin bizleri iyi dinlemesi, bizimle dirsek temasına geçmesi, ‘bu oda ne işe yarar?’ dememesi lazım. Biz oda olarak, çiftçi için çok ciddi çalışmalar yapıyor ve daha iyi imkanlara sahip olabilmesi için kafa yoruyoruz” dedi.
        Adem Metli, yörede yıllardır bölgeye yüksek oranda yağmur yağması nedeniyle sulama kültürünün gelişmemiş olduğunu, ama bundan sonra bu kültürün hızlıca oluşturulması gerektiğini söyledi.
         Devletten Beyşehir çiftçisinin bundan sonra daha çok sulu tarıma geçiş için su istemesinin gerektiğini vurgulayan Metli, “Özellikle, birinci derecede yüksek derelerin ağzına göletler yapmak suretiyle, ikinci derecede ise bunun mümkün olmadığı yerlerde de Beyşehir Gölü’nden motopompla su basmak suretiyle, çevresindeki toprakları sulamalıyız. Eğer, Beyşehir’i sulayamazsak bölgemizde zaten parçalı arazilerden oluşuyor, çiftçi karnını doyuramaz hale gelir. Ve Beyşehir’den eskiden olduğu gibi dışarıda göç başlar. Biz bu göçü, yerinde tutabilmemiz için Beyşehir’de tarımı çok iyi geliştirmemiz, sulu tarıma geçmemiz lazım. Çünkü artık sadece buğday ve arpa çiftçinin karnını doyurmuyor” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL