ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir Gölüne 80 Bin Sazan Yavrusu

            BEYŞEHİR – Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su..

Beyşehir Gölüne 80 Bin Sazan Yavrusu

            BEYŞEHİR – Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi işbirliği ve Beyşehir Kaymakamlığı, Beyşehir Belediyesi ve Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifinin desteği ile yapılan çalışmada Adana’da yetiştirilen ve özel havuzlarla Beyşehir’e nakledilen yavru sazanlar göl sularına bırakıldı. 

            Yavru sazanların göle bırakılma çalışmalarının başında bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur Beyşehir Gölü’ne sazan yavrularının bırakılmasının Beyşehir’de ki onbinlerce balıkçı ve ailesini ilgilendiren çok önemli bir konu olduğunu belirterek ; “Bugün son derece önemli bir gün. Onbinlerce balıkçı ailesini ilgilendiren bir gün. Bakanlığımızın Bakanımızın talimatı ile 2013 yılı içerisinde Beyşehir Gölü içerisinde balıkların popülasyonu ile ilgili Katip Çelebi Üniversitesine bir tespit yaptırdı. Yapılan tespitlerde yüzde 40 oranında İsrail sazanı tespit edildi. Diğer balıklar üzerinde baskın oluşturan, zarar veren bir tür bu. Bugün Devlet Su İşleri Adana Bölge Müdürlüğünden getirilen yaklaşık 80 bin sazan yavrusu Beyşehir Gölüne bırakıldı” dedi. 

 

            Çalışmaları yerinde inceleyen Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük  yapılan çalışma ile Beyşehir Gölü’nün asli balığı sazan balığı popülasyonunun artacağına vurgu yaptı.
            Belediye Başkanımız İzzet Taşcı; “Bugünkü çalışma çok önemli. Buraya bırakılmış olan 80 bin sazan yavrusu ve gölden alınmış olan atmış tona yakın İsrail sazanının imhası ile inşallah Beyşehir gölünün üzerindeki tahribatı önemli bir süre azaltacaktır dedi.
            Projenin işbirlikçisi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay’da yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi verdi. Yapılan çalışmaların üç aşamada gerçekleştiğini belirten Tekinay şunları söyledi; “2013 yılında Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun talimatı ile başlatılan projenin önemli bir aşamasında bulunuyoruz. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde gerçekten Devlet, Üniversite, Sivil Toplum işbirliğini görüyoruz. Kaymakamlığımız başta olmak üzere Belediyemiz ve bu projeyi ihale eden Orman ve Su Bakanlığımız 8. Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Su Ürünleri Kooperatifimizle çok güzel bir çalışma yürütmekteyiz. Buradaki çalışmamızda ilk olarak Beyşehir Gölünde ki balık popülasyonunu tespit ettik. İkinci aşamada bu popülasyonunun yaklaşık yarıya yakınında baskın olan İsrail Sazanı tespit edildi. Su ürünleri kooperatifimizin desteği ile yaklaşık 60 ton İsrail Sazanı gölden uzaklaştırıldı. Bugünde yaklaşık 80 bin sazan balığı yavrusu Beyşehir Gölüne bırakıldı. Bu dönemsel çalışmanın devam ettirilmesi gerekiyor. Yani bu eko sistemi dengeleme olayında sürdürülebilirlik olayı. Bunun devamında gölün kendi türleri, siraz, akbalık, gövce gibi balıkların Bakanlığımızın da desteği ile üreterek Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü canlı ekosistem anlamında eski günlerine kavuşturmayı hedefliyoruz.” Dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL