ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir’de Güneş Paneli Tarlaları

BEYŞEHİR – Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapan firmaların Konya’dan sonra Beyşehir’i de kurdukları güneş enerji santralleri ile birlikte  merkez haline getirdiğini belirten Özaltun, “Özel sektör tarafından ilçemize bağlı Karaali..

Beyşehir’de Güneş Paneli Tarlaları

BEYŞEHİR – Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapan firmaların Konya’dan sonra Beyşehir’i de kurdukları güneş enerji santralleri ile birlikte  merkez haline getirdiğini belirten Özaltun, “Özel sektör tarafından ilçemize bağlı Karaali ve Yenidoğan mahallelerimizde yapılan yatırımlar, yenilenebilir enerji sektöründe Beyşehir’in de var olduğunu gözler önüne seriyor.”dedi.

Beyşehir’in yenilenebilir enerji potansiyeli yönünden oldukça zengin bir coğrafya olduğunun vurgulandığını belirten Özaltun, bunu görerek ilçeye yatırım yapan özel sektörün de bu imkanı yaptığı yatırımlarla çok iyi bir şekilde değerlendirdiğini aktararak, “Beyşehir’e yatırım yapan özel sektör, güneş enerjisini kullanarak elektrik üretmek suretiyle ülkemize bu anlamda da önemli bir hizmeti sunarken, yeni kazanç ve istihdam kapılarına da imkan sağlıyor. Beyşehir Belediyesi olarak ilçemizdeki bu tür yatırımları önemserken, yatırımcılara da kurum olarak elimizden gelen yapılabilecek ne varsa her türlü kolaylık ve desteği sağlamaya çalışıyoruz. Devletimiz de zaten yenilenebilir enerji sektörünü teşvik edip destekliyor.”dedi.

BEYŞEHİR’DE 5 MİLYON EURO’LUK YATIRIM…

Beyşehir’de Karaali ve Yenidoğan mahallelerinde  yenilenebilir enerjiye yatırım yapan Aslan Yapı A.Ş.’nin saha sorumlusu Salih Bayram ise, Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Karadona Mahallesi’nde yaklaşık 6 milyon Euro’luk yatırımla 130 bin metrekarelik alanda 25 bin 989 panelle toplam 6733,48 kWp 11,5 megavat güce sahip  kurdukları güneş enerji santrali yatırımından sonra Beyşehir’in iki farklı mahallesinde de yaklaşık 5 milyon Euro’luk bir yatırımla  5319,60 kWp gücünde güneş enerji santralleri kurduklarını belirterek, 101 bin metrekarelik alanda toplam 20 bin 460 panel kurarak güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladıklarını kaydetti. Bayram, Beyşehir’deki güneş enerji santrallerinden yılda 9 milyon kWh elektrik üretmeyi hedeflediklerini belirterek, “Ürettiğimiz elektriği direk olarak devletin bize belirlediği enerji nakil hatlarına veriyoruz. Bölgede 4 ayrı nokta gibi gözükse de 2 yerde yatırımımız var. Yenidoğan ve Karaali’yi tek nokta olarak gördüğümüz için burasının 5319,60 kWp bir yatırımı var.”dedi.

Bayram, Konya’nın  özel sektör tarafından en fazla yatırım  yapılan ve en fazla güneş enerjisinin devreye alındığı bölge olduğuna da vurgu yaparken, Beyşehir’de yaşayan insanların kendilerine karşı olan davranışlarından etkilenerek  bu tür yatırımları ilçede hayata geçirdiklerini de dile getirirken, “İlk etken bu, ikinci etken ise hava şartları. ‘Bizim için güneşin ısısı değil, ışınımı önemli’ dedik. ‘Panellerin belli bir ısıda kalması önemli’ dedik. Konya bölgemizde rüzgar olduğu için panellerin soğumasına da etkili oluyor ve üretim değerimiz artıyor. Ayrıca, Beyşehir bölgesinin özelikle tozlanma oranının düşük oluşu, bizde verimliliği artırıyor. Bundan dolayı bu bölge bizim için yatırım konusunda daha cazip hale geldi.”ifadelerini kullandı.

Bayram, yerel yönetimlerin de yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımların son dönemde ilgisini çektiğini ve bu konuda bir arayış içerisine girdiklerine tanıklık ettiklerini de vurgularken, “Yerel yönetimlerin de bu tür yatırımlara yönelik talepleri var. Özellikle, sokak aydınlatmaları, kendi çatı aydınlatmaları bunların nasıl ve ne şekilde yapılacağı, var olan ya da kuracakları kendi tesislerinin aydınlatmalarını güneş enerji panelleriyle nasıl sağlayabilecekleri  gibi konularda sorular geliyor.  Yerel yönetimlerin de kendilerinin yapabileceği tesislere uygulama ve diğer yönlerden yardımcı olabiliriz. İlgili yerlere yönlendirme ya da kendimiz proje de çizebiliriz.”diye konuştu.

BEYŞEHİR GÖLÜ HAVZASI’NDA GÜNEŞ TARLASI

Bayram, Beyşehir Gölü Havzası’ndaki yatırımlarla bölgeyi adeta güneş tarlasına dönüştürdüklerini de dile getirirken,  santrallerde üretilen elektriğin dağıtım şirketi aracılığıyla bölgedeki konut, işyeri ya da sanayi kuruluşlarına iletildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Beyşehir’de kurulan toplam 20 bin 460 panel aracılığıyla güneş enerjisini elektriğe dönüştürürken, tesislerimiz yaklaşık 5 milyon EURO’ya mal olmuştur. Panellerin ömrü 30 yıl olmakla birlikte, üretilen elektriği 10 yıllık devlet garantisi altında elektrik dağıtım şirketine satıyoruz. Santral, 6-7 yılda kendi yatırım maliyetini amorti ediyor. Güneş enerji santralleri, geçtiğimiz yıllarda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yeni uygulamalarıyla son yıllarda hız kazandı. Panel fiyatlarının giderek düşmesiyle birlikte de yatırımcıların yeni gözdesi oldu. Devletimiz ayrıca, panel ve invertörler ithal edildiğinde KDV almıyor, bunlar yatırımcı firmalar için teşvik unsuru olarak görülüyor. Güneş enerji santrallerindeki elektrik ışıkla üretilirken, kış aylarında hatta kar ve yağmur yağdığında bile üretim sözkonusu olabiliyor. Ama, bu beklentilerinizin çok çok altında oluyor. Kar yağdıktan sonra  panellerin üzerini temizlediğinizde, kardan da yansıma yapabiliyor güneş ışığı. Buradan da beklentilerinizin çok çok üstünde olmasa da artı bir üretime geçebiliyorsunuz.  Kar yağdığında hemen temizliyoruz. Zaten panellerimizde beli bir ısıda olduğu için güneş ışığını gördüğünde karı kendisi aşağı doğru atıyor. Bunun için de panellerimizin yerleşimi 25 ila 35 derecelik açıyla yapılıyor. Bu, kar yükü azalsın diye ve ışınım dikey gelsin diye de böyle oluyor.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL