ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Böyle protesto görülmedi!

BEYŞEHİR-Beyşehir’de  “ağır tonaja hayır” sloganları ile eylem yapan Beyşehir Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi nakliyeciler, kapasitesinin üzerinde mermer yükü taşıdıklarını iddia ettikleri başka bir ilden gelerek bölgede taşımacılık faaliyeti yürüten meslektaşlarını ihbar..

Böyle protesto görülmedi!

BEYŞEHİR-Beyşehir’de  “ağır tonaja hayır” sloganları ile eylem yapan Beyşehir Taşıyıcılar Kooperatifi üyesi nakliyeciler, kapasitesinin üzerinde mermer yükü taşıdıklarını iddia ettikleri başka bir ilden gelerek bölgede taşımacılık faaliyeti yürüten meslektaşlarını ihbar ederek toplam 28 bin liraya ulaşan  trafik cezası yazdırdı.

    Beyşehir’de, ilçede yaşayan nakliyecilerle Ispartalı  taşımacıları karşı karşıya getiren ilginç olay; Beyşehir-Antalya Karayolu’nun 13.kilometresinde yaşandı.Beyşehirli nakliyeciler, yüksek tonajlı olduklarını iddia ettikleri araçların haksız rekabete neden olduğunu, yolları bozarak milli servet kaybına yol açtıklarını ileri sürerek taşıma şirketini döviz açıp, sloganlar atarak protesto etti.

     TAKİP ETTİKLERİ MESLEKTAŞLARINI İHBAR ETTİLER…

     Kilometrelerce ötedeki Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesindeki bir ocaktan yükledikleri blok mermerleri, Isparta iline taşımakta olan TIR ve kamyonlar, Beyşehirli nakliyeciler tarafından Beyşehir-Antalya Karayolu’nda seyir haline geçmeleri ile birlikte takip  altına alındı. Beyşehirli nakliyecilerin iddiasına göre, yaptıkları ihbar üzerine ceza yiyeceklerini anlayınca bunun önüne geçebilmek için de ilçe merkezine  13 kilometre mesafedeki Üstünler plajının bulunduğu mevkide, trafiğe henüz açık olmayan şerit üzerine geçen araçlar burada park halini aldı. Mermer yüklü araçların bazısı,  park ettikleri yerde blok mermerlerin üzerine iddiaya göre yüksek tonajı  gizlemek için çadır çekerek kapatmaya çalışırken,  şirket yetkililerinin gelmesini beklemeye başladı.

     PARKA ÇEKİLEN MERMER YÜKLÜ ARAÇLAR HAREKET ETMEYİNCE…

    Bunun üzerine Beyşehirli nakliyeciler, Üstünler plajı mevkiine gelerek burada toplanmaya başladı. Beyşehir Taşıyıcılar Kooperatifi’ne üye nakliyeciler, yüksek tonajlı olduklarını iddia ederek ceza uygulanmasını istedikleri ağır vasıtalar, aradan geçen 24 saate rağmen yerinden hareket ettirilip yoluna devam etmeyince burada eylem kararı aldı.

“YOLLAR BOZULUYOR, MİLLİ SERVET HEBA OLUYOR”

Mermer yüklü araçların önünde toplanan nakliyeciler, bir süre sonra, ‘ağrı tonaja hayır, karayolları yoluna sahip çık, trafik kuralları hepimiz için’ diye yazılı dövizler açarak, ilgililerin dikkatini çekmeye ve seslerini duyurmaya çalıştılar.  Sloganlar atarak yüksek tonajlı oldukları araçlara cezai işlem uygulanmasını isteyen Beyşehirli nakliyeciler, yüksek tonajlı taşıma nedeniyle haksız rekabete uğradıklarını, bunun yanında karayollarının bozularak milli servetin heba olduğuna dikkat çektiler.

Eylemci nakliyeciler, ardından mermer yüklü kamyonların gerisinde oturarak beklemeye başlarken, diğer araçlara aktarım yapılarak tonajın daha düşük gösterilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.

“EKMEĞİMİZİ KİMSEYE YEDİRMEYECEĞİZ”

Beyşehir Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Murat Yılmaz, gazetecilere yaptığı açıklamada, park haline çekilen araçların yüksek tonajlı yük taşıyarak, kendileriyle haksız bir rekabet içerisine girmeye çalıştıklarını ileri sürdü. Amaçlarının sadece meslektaşlarının ekmeğine sahip çıkmak olduğunu ve yolların da bozularak milli servetin boşa gitmesini istemediklerini belirten Yılmaz, “Kooperatif olarak sonuna kadar bu işin mücadelesini yapacağız. Ekmeğimizi kimseye yedirmeyeceğiz. Bütün Türkiye’ye bunu ilan etmek istiyoruz. Burada yaşanan sıkıntı; bu arkadaşlarımızın kapasitelerinden iki kat fazlasını yük olarak götürmeleridir. Biz bunları birkaç kez uyardık,daha önce yine ceza da yazdırdık. Ama, aynı şekilde devam ettirince, gerekli tüm makam ve mercilere durumu bildirerek müracaat ettik. Bu araçlar, yüksek tonajlı oldukları için burada bekliyorlar. Hareket ettikleri anda trafik ekiplerinin ceza yazacağını biliyorlar. O yüzden, bu konuda bir kanun boşluğu varmış gibi göstererek kendilerine park halinde ceza yazılamayacağını iddia ediyorlar. Bizim amacımız bu sayede devlet bütçesine de bir katkıdır, yeterki devletimiz kazansın. Biz gerekirse, burada kar düşünceye kadar arkadaşlarımızla birlikte bu araçlar hareket edinceye kadar bekleyeceğiz.Ayrıca, buradan diğer araçlara yük aktarımına da izin vermeyeceğiz.Herkes sonuçlarına katlanacak.”diye konuştu.

 

“KANUNLARI ÇİĞNEYENLERİN KARŞISINDAYIZ”

Beyşehir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Faruk Aydın da, bir taraftan milyarlarca lira verilip yapılan yolların diğer yandan üzerinden geçen yüksek tonajlı araçlar nedeniyle bozularak milli servetin heba olduğunu söyledi. Üzerinde bulundukları yolun sahipsiz bir yol olmadığını vurgulayan Aydın, “Biz bu yolun, bölgenin ve memleketin sahipleriyiz. Sahiplenmeye de devam edeceğiz. Bir taraftan devletimiz milyarlarca lira para harcayarak yol yaparken, bir taraftan da bu araçlar yolları bozuyor. Bizim şahıslarla, bu araçların nakliyecisi olan şoförlerle işimiz yok. Bizim kanunları kim çiğnemişse, bu haksızlığa karşı çıkmamız; bu yöndedir.”dedi.

     Bu arada, Beyşehirli nakliyeciler park halindeki yüklü araçların lastiklerini ve bulundukları yerdeki yolların son halini de göstererek, yüksek tonajlı olduklarını anlatmaya çalışırken, yol kenarında otel ve kamping işleten Taner Erden de  yüksek tonajla geçen araçların güzergahtarı yolları bozduklarından şikayet etti. Erden, “Yollar bozuldukça da gelen müşterilerimizin sayısında azalma oluyor. Bu durumdan muzdaribiz.”diye konuştu.

     Beyşehir Belediye Başkanı İzzet Taşcı da,daha sonra eylem yapılan noktaya gelerek Beyşehirli nakliyecilere destek verirken, şu açıklamayı yaptı:

NAKLİYECİLERE DESTEK VEREN TAŞCI: “BU YOLLAR BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

     “Bu yollar kolaylıkla yapılmıyor. Yani devletimizin nasıl bir emek ve paralar harcayarak yaptığını biliyoruz ve bu yol bizim için çok önemli. Daha yapılmadan yolun üzerinde büyük baskılar oluşturularak bozulmasını asla doğru karşılamayız. Gerekli cezai işlemler ve soruşturma yapılacak. Bir daha hiçbir şoför, üzerine istihab haddini aşarak yola zarar verecek bir şekilde tonajla bu yola çıkamayacak.”

     “İDDİLAR DOĞRU DEĞİL”

     Bu arada, yüksek tonajlı olduğu iddia edilen ağır araçlardan birinin kendisine ait olduğunu belirten sürücü Adnan Oturak, Beyşehirli nakliyecilerin iddialarını kabul etmedi. Mermer taşıyan araçların çoğunun genelde tonajlı olarak yük çektiğini ileri süren Oturak, “Biz işi fark ettik, çektik arabalarımızı. Üç tane araba çağırdık. Sabahtan beri de vinç arıyoruz. Arabamızda, kaç ton yük olduğunu bilmiyoruz, çimento torbası değil ki standart olsun. Metreküp hesabı dağdan çıkan taş bu. Bu kadar ortalığı ayağa kaldırmanın anlamı yok. Bugün bense, yarın onlar. Bu kadar basit. Olsa olsa en fazla 2-3 ton fazla yük olabilir. 60 ton iddiaları doğru değil.”diye konuştu.Beyşehirli nakliyecilerin eylemini haber alan Jandarma ekipleri de kısa süre içerisinde adrese gelirken, taraflar arasında zaman zaman yaşanan tartışma nedeniyle gerginlik arttı, tansiyon yükseldi. Jandarma ekipleri, bu anlarda tarafları uzaklaştırarak gerginliğin daha da artmasına engel oldu.

JANDARMA’YI İKNA EDEMEDİLER…

Ayrıca, Jandarma trafik ve asayiş ekipleri ile şirket yetkilisi olduğunu belirten kişi arasında zaman zaman ilginç diyaloglar da yaşandı. Park halindeki araçlara ceza yazılamayacağını öne süren şirket yetkilisi, Isparta’dan yola çıkan çekici ve kamyonların Beyşehir’e gelmesinin ardından yüksek tonajlı olduğu iddia edilen araçlardan diğerlerine nakil yapmak istediklerini belirterek, buna engel olunmamasını istedi.  Ancak, aktarma yaptıktan sonra karayollarına çıkıp kantar tesbiti yaptırabileceklerini vurgulayan şirket yetkilisi, Jandarma görevlilerini  buna ikna edemedi.

VERGİ YÖNÜNDEN DE İNCELEME…

Bu arada,yapılan bir başka  şikayet üzerine Beyşehir Vergi Dairesi görevlileri de gelerek araçların belgelerini incelemeye aldı.

Bu arada, uzun süren  ikna çabalarının  ardından Beyşehirli nakliyeciler,  yük aktarımı olmaması için etrafını çevirdikleri araçlarını daha sonra çevresinden tek tek kaldırdı. Yüksek tonajlı olduğu iddia edilen ağır vasıta araçları, şirket yetkililerinin Jandarma’yı ikna edememesi üzerine, daha sonra görevlilerin eskortluğunda Beyşehir’de yük ağırlığının tesbit edilmesi  için kantara gitmek üzere yola çıktı.

KANTARDA ARAÇLARIN HADDİNDEN FAZLA YÜKLÜ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI…

Geldikten sonra burada sırayla kantara giren ağır vasıta araçlarının kapasitelerinin çok çok üzerinde mermer yükleri olduğu tesbit edilirken, şirket görevlisi kantar bürosu içerisinde ortaya çıkan sonuçların görüntülenmemesi için gazetecilerin çekim yapmasına da engel olmak istedi.

Jandarma trafik ekipleri, kantarda tamamı 50 tonun üzerine çıkarak istihap haddinin çok çok üzerinde yükleri olduğu tesbit edilen 4 aracın sürücü ve diğer ilgililerine 2918 sayılı trafik kanununun 65.maddesi uyarınca ‘fazla yük taşımak”tan dolayı toplam 28 bin liralık trafik cezası uyguladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL