ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Burası Pala’nın Yeri

  BEYŞEHİR-Beyşehir ilçesine bağlı Yeşildağ beldesinde uzun yıllardır mahalle muhtarlığı yapan “Pala Muhtar” lakaplı 64 yaşındaki Duran Aslan, renkli, sempatik kişiliği ve sıra dışı  muhtarlık mekanıyla görenlerin ilgisini çekiyor. Mekanını..

Burası Pala’nın Yeri

 

BEYŞEHİR-Beyşehir ilçesine bağlı Yeşildağ beldesinde uzun yıllardır mahalle muhtarlığı yapan “Pala Muhtar” lakaplı 64 yaşındaki Duran Aslan, renkli, sempatik kişiliği ve sıra dışı  muhtarlık mekanıyla görenlerin ilgisini çekiyor. Mekanını sık sık ziyaret eden mahallesinde oturan çocuklar bile muhtara olan sevgisini ‘pala’ diye hitap ederek gösteriyor.

Geçmişte görev yapan birçok  valinin de ziyaret ettiği belirtilen, “Durmak yok, yola devam” yazısı olan rengarenk dış duvarları, önünde insanların oturması için bir koltuk ve yan tarafında eski taşlar bulunan mekanıyla, mahalle sakinlerine yaklaşık 25 yıldır hizmet vermeye çalışan Duran Aslan’ı belde halkı çok seviyor, ilçe genelinde ise pala bıyığıyla ününü duymayan bulunmuyor.

Beyşehir’de ‘Pala’ diye tanındığını belirterek söze başlayan Meydan Mahallesi Muhtarı Aslan, gariban insanlara ve halkına ne kadar faydalı olursa bundan da gurur duyduğunu belirtirken, “Elimden geldiği kadar insan ayrımı yapmadan bir şeyler yapmaya, hizmet etmeye çalışıyorum. Bende adam ayırmak yok, dükkanımın kapısını açanlara ‘şu işim var’ dediğinde hemen yapıyorum, gerekirse şehre gidiyorum onlar için. İnsanlara hastanede, resmi dairelerde de yardımcı oluyor, yol gösteriyorum”diyor.

YAKIŞTIĞI İÇİN BIYIĞINI KESMİYOR…

Mahalle muhtarlığında 5’inci dönemi  yaşadığını da dile getiren Aslan, konu bıyığına geldiğinde ise pala olması ile gurur duyuyor. Eşinin razı olmamasına rağmen yakışması nedeniyle bıyık koyduğunu belirten Aslan, “Bana da çok faydası oluyor aslında. 1983 senesinden beri bana ‘merhaba’ diyenler, yanımdan hiç ayrılmadı. Öncesinde tereddüt ediyorlardı, ‘vurucu, kırıcı, sert bir adam derlerdi’ ama çocuk da olsa şimdi beni gördüğü zaman arkamdan bağırıyor, Beyşehir’in talebesi olsun, insanları olsun. Bu sevgiyi taşıyorum ben”diye konuşuyor.

Muhtar olmadan önce de olan bıyığının uzunluğunu soranın çok olmadığını ama kendisine yakıştığı için bıraktığını belirten Aslan, bakımını ise hiç ihmal etmediğini söylüyor. “Bu kadar yakışan bıyığın varsa, bakımına da katlanacaksın’ şeklinde konuşan Aslan, sürekli taradığı için yanından tarağını da eksik etmezken, “Her gün sabahları banyoya girer tıraş olurum. Eşim razı değil ama biz duymazdan geliyoruz”diye de ekliyor.

HER GÜN TAKIM ELBİSE DEĞİŞTİRİYOR…

Giyim kuşamına da çok dikkat ederek  kıyafetine çok önem  veren Aslan, her gün bir başka takım elbise giydiğini, bir başka renk ve tarzda kıravat taktığını belirtirken, mekanındaki çok sayıda kıravatı gösteriyor.    Ancak, kılık kıyafetine özen gösterirken,  “şu adam ne kadar çok kasılıyor, giyiniyor, kuşanıyor’ diye akıllara bir şey gelir mi diye de çekiniyor, bundan üzüntü duyabildiğini de belirtiyor ve ekliyor:

“Ama esasında böyle olmak gerekiyor. Bugün giydiğimi yarın giymem.  Benim gibi görevli bir insanın, resmi dairelere girerken böyle olması lazım. Ama karşımdaki bir gariban, yoksul, yetim ‘şuna bak, takım elbise giymiş, kıravat takmış, süslenmiş, püslenmiş diye üzülür mü, kahrına gider mi diye de bazen düşündürüyor beni bir yandan da…”

MUHTARLIK MEKANINDA,YÖRENİN ESKİ KÜLTÜRÜNÜ DE TANITIYOR

Pala Muhtar Aslan, bir kültür elçisi olarak yöresinin eski kültürünü de tanıtıyor.Eski eşyaların bulunduğu adeta bir müzeyi andıran küçük mekanında yörede çok uzun yıllar önce kullanılan terazi,çanak, çömlek, güyüm,ütü, av tüfeği, gaz lambası gibi eskilerden kalan eşyaları sergiliyor, soranlara  bunları gösteriyor, kullanımları hakkında bilgiler veriyor.  Eski eşyalara, eskiye karşı bir özleminin olduğunu belirten Aslan, “Eski insanların uğraştığı ile şimdiki Türkiye’deki kolaylıkları karşılaştırıyorum yani. Bu gaz lambası ile ben okula giderken sobanın başında ders yaptım.Ütü 7 kilo, kömür ütüsü bu.  Eski zamanın insanını unutmasınlar, insanlara karşı ‘benim annem, babam bunlarla geldi geçti’ desinler, insana kıymet versinler, insanı insan bilsinler’ diye bunları mekanımda sergiliyorum”diyor.

Muhtarlığa gelen mahalle sakinlerinin işleriyle de yakından ilgilenen Duran Aslan, mekanının önünden geçen sokağı, mahallenin özel mezarlığındaki bizzat kendisinin çalışarak hayata geçirdiği hizmetlerini de anlatıyor. Vatandaşlar ve mahalle sakinlerinin kendisi hakkında ne dediğini, nasıl düşündüğünü soranlara ise, “Bunu bana değil onlara, Yeşildağlılar’a, 7 mahalleye sorun” diye cevaplandırıyor. Aslan, yeniden aday olup olmayacağı konusundaki soruyu ise,şöyle yanıtlıyor: “Halkım beni isterse, ‘gel buyur görevi yine yap’ derlerse adayım. Ben bunun heveslisi değilim, para pul amacıyla da yapmıyorum. Ama bir yetimin, garibanın işine koşmaktan, hizmet etmekten zevk alıyorum, benim gibi böyle heveslisini görmüyorum. Benden daha üstünü, daha tahsillisi, daha yüksek makamdan gelen insan olursa ben yokum ama şu andaki tabloda böyle bir durum görünmüyor.”

MAHALLE SAKİNLERİ NE DİYOR?

Mahalle sakinleri ise ‘Pala’ lakaplı muhtarlarından çok memnun olduğunu ifade ediyor. Beldede belediye başkanından sonra ikinci pala olan ismin Meydan Mahallesi Muhtarı Duran Aslan’ın olduğunu belirten Serhat Eren, “O bizim Yeşildağ’ın medarı iftiharı, giyinişiyle,kişiliğiyle güzel kalbiyle farklı, insancıl bir insan. Garibanlara çok yardım ettiğini gözümle gördüm”derken, yaptığı hizmetlerle de mahallesini  ve sokaklarını güzelleştirdiğini belirtiyor. Haber: Ali Rıza Önses

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL