ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Cula’ya Kar Zulası

  DEREBUCAK-Derebucak ilçesinde bir dağın zirvesinde yer alan Cula Deliği’ne yaz mevsiminde değerlendirilmek amacıyla kar yığınları depolandı. Derebucak ilçesinde uzun yıllardır süregelen kar depolama geleneği yaşatılmaya devam ediliyor. Derebucak İlçe..

Cula’ya Kar Zulası

 

DEREBUCAK-Derebucak ilçesinde bir dağın zirvesinde yer alan Cula Deliği’ne yaz mevsiminde değerlendirilmek amacıyla kar yığınları depolandı.

Derebucak ilçesinde uzun yıllardır süregelen kar depolama geleneği yaşatılmaya devam ediliyor.

Derebucak İlçe Belediye Başkanı Bahattin Özdemir’in de aralarında bulunduğu 55 kişiden oluşan grup, Cula deliğinin bulunduğu bin 700 rakımlı Kocadağ’ın zirvesine günler öncesinde yolunun iş makineleri ile açılması sonucu devam eden yolculuk sonrasında ulaşılabildi.

Yaklaşık 40-50 metre derinliğe sahip Cula deliğini bu yıl ilk kez ağzının çetin kış şartları nedeniyle kapanması ile şaşkına dönen grup, kar depolayacağı çukuru bulabilmek için oldukça zorlandı.

İnsan boyunu aşkın beyaz örtüyle kaplı arazide Cula deliğini karları kazma ve küreklerle kazarak, testere ile kar kütlelerini kesmek suretiyle arayan grubun çabası yaklaşık 1 saat sürdü. Uzun süren çalışmaların ardından beyaz örtünün altındaki toprak görünürken grup deliğe ulaşabilmenin sevincini yaşadı.

Deliğin etrafının tamamen açılmasının ardından ise içerisinde bulunan burası için özel olarak yapılan metrelerce uzunluğundaki demir merdivenle 4 kişi derinliklere doğru vatandaşların da yardımıyla büyük bir dikkatle inerken, yukarıdakiler ise iniş sonrasında küreklerle kar yığınlarını aşağıya doğru kürümeye başladı. Yukarıdan deliğe basılan karlar aşağıya inen 4 kişi tarafından sıkıştırılıp yerleştirilirken, çalışmalar öğle yemeği için verilen molanın haricinde uzun saatler devam etti. Ardından ise delikteki karların daha sonraki süreçte erimemesi için üzeri ladin ağacının pürleriyle kapatıldı. Bu arada, deliği açma ve kar depolama faaliyetleri sürerken, gruptan bazıları da yanlarında getirdikleri iç lastiklerle alanda kayak keyfi yaşadı.

Kar basma etkinliğine katılan yaşlı vatandaşlar, bölgede ilk kez bu kadar kar görmenin şaşkınlığını yaşadıklarını dile getirirken, Cula deliğinin de ağzının kardan kapandığına ilk kez tanıklık ettiğini belirttiler.

Vatandaşlar, “Burada bugüne kadar ne böyle kar gördük, ne de babamızdan böyle bir şey duyduk” diye hayretini gizleyemezken, kar yüksekliğinin 2,5-3 metre seviyesinde olduğunu belirttiler. 1948’li yıllarda benzer görüntüler yaşandığını savunan bir başka yaşlı vatandaş iseş “O günlerde hayvanları ağıllardan salamadık. Aynı bu sene gibi çok çetin bir kış mevsimi yaşanmıştı.”diye konuştu.

Derebucak ilçesinde her yıl Mart ayında Cula deliği ile birlikte bölgede yer alan diğer çukurlar arazideki beyaz örtü ile dolduruluyor. Deliklere doldurulan karlar yaz döneminde gerçekleştirilen düğün merasimlerinde misafirlere ikram edilen içeceklerde kullanılıyor.

Gurbetten gelenlerin özellikle aradığı kar, bu mevsimde hoşaflara katılarak konuklara ikram ediliyor. Bazı vatandaşlar ise yazın sıcak günlerinde tabaklarla servis edilen karı yemenin keyfini yaşıyor.

Yörede uzun yıllardır süregelen bu geleneğin oluşmasına Cula Deliği’ni keşfeden kıl keçisi yetiştiren sürü sahiplerinin sebep olduğu belirtiliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL