ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Demirkapı’da İlk Işık Haziran 2016’da

BEYŞEHİR – Tünelin, her iki tarafında da durmadan süren çalışmalarda yarıya yakın bölümünün tamamlandığı belirtildi. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol, belediye meclis üyeleri, ilçe..

Demirkapı’da İlk Işık Haziran 2016’da

BEYŞEHİR – Tünelin, her iki tarafında da durmadan süren çalışmalarda yarıya yakın bölümünün tamamlandığı belirtildi. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Şenol, belediye meclis üyeleri, ilçe teşkilat mensupları ve bazı mahalle muhtarları ile birlikte Antalya il sınırlarında yapım çalışmaları devam eden Demirkapı Tüneli inşaat alanında incelemelerde bulundu. Demirkapı Tüneli alanına düzenlenen geziye katılan Belediye Başkanı Murat Özaltun ve beraberindekiler, tüneli gezerek yetkililerden devam eden çalışmalar hakkında bilgi alırken, yol güzergahındaki son durumu da yerinde görme imkanı buldu. Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, tüneldeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Beyşehir ilçesinin Konya ve Antalya illerinin tam ortasında olmasından dolayı öncelikli hedeflerinin Konya-Beyşehir karayolundaki duble yol çalışmalarının bitirilmesi olduğunu belirterek, “Hemen arkasından da buna mukabil Beyşehir ve Gembos güzergahlı Yeni Konya Antalya karayolunun açılmasını bekliyoruz.”dedi.
          Güzergahta Demirkapı Tüneli’ne kadar olan bölümde yol yapım çalışmalarının devam ettiğini belirten Özaltun, Beyşehirliler ’in bu yolun ve tünel çalışmalarındaki son durumunu çok merak ettiğini dile getirerek, “Bu süreçte en önemli olan konu, yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki tünelin açılması. Bu tünelde çalışmalar nerede, ne aşamada derken, ilçe teşkilatımız, meclis üyelerimiz ve bazı mahalle muhtarlarımızla birlikte tünel inşaatının devam ettiği bölgeye bir gezi düzenledik. Tünel içerisine giriş yaptık ve yetkililer tarafından bilgilendirilmede bulunuldu. Tünelin her iki yanında da bir çalışma sözkonusu. Antalya tarafından yaklaşık 700-800 metre gelinmesinin sözkonusu olduğu belirtildi. Beyşehir, Antalya tarafına doğru ise yaklaşık bin 700-bin 800 metrelik bir açılmanın sözkonusu olduğunu gördük. Biz tünel içerisinde ilçe başkanımız, meclis üyelerimiz, teşkilat mensuplarımızla birlikte çalışmaların son noktasına kadar gittik. Buradaki çalışmaları kendi gözümüzle gördük. Hakikaten hummalı, çok hızla devam eden bir çalışma var. 24 saat üzerinden ve günlük 7-8 bazen 6 metre hızında bir ilerlemenin sözkonusu olduğunu belirttiler. Ortamı gördüğünüz zaman çalışmanın ne kadar zor olduğunu daha çok hissediyorsunuz. Burada bu münasebetle çalışan şantiye şefine, müdürüne, sorumlusuna, tepeden tırnağa herkese Allah’ım kolaylıklar versin, Allah’ım burunlarını kanatmasın, diye temenni ediyorum. Biz onlara dua ediyoruz ki bu yolun sağ selamet bitirilip Beyşehir, Konya ve Türkiye halkının hizmetine açılmasını istiyoruz. Tüneli gözümüzle gördük, ilk defa geliyorum Beyşehir Belediye Başkanı olarak, çalışma şartları hakikaten zor ama ne olursa olsun burada şunu görmek gerekiyor, bu tür tüneller şartlar ne kadar zor olursa olsun ülkenin gücünü, çalışma aşkını ve azmini gösteriyor. Çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”dedi.
        Tünel inşaatını yürüten firmanın şantiye şefi Amaç Altındaş ise, Demirkapı Tüneli’nin uzunluk olarak Türkiye’de yapılacak ikinci büyük tünel projesi olduğunu vurgulayarak, “Tünel, eski  zamanlarda İpek yoluna geçit olarak tasarlanmış tarihi bir yere yapılıyor. Türkiye’de yapılan büyük karayolları tünellerinden biri,ulaşım ağına katılacak en büyüklerden biri. Şu anda yapılan en büyük tünel Ovit Tüneli Erzurum, İspir arasında,ondan sonra bizim tünelimiz geliyor. Net uzunluğumuz 5 bin metre. Çalışmalarımız gece gündüz çift vardiya olarak devam ediyor.Zemin müsaade ettiğince hızlı ilerlemeye çalışıyoruz, en kötü ihtimalle 2016 sonunda projeyi sonlandırmayı planlıyoruz.”dedi.
         Tünelde 2013 yılında ihale edilip  sözleşme imzalandıktan sonra işe başlandığını vurgulayan Altındaş, maliyetinin  ise yaklaşık 90 milyon lira civarında öngörüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Tünelcilikte iki metod vardır, tünelimizde ise natm tekniği ile kazı yapılıyor.Tünelin çıkış ağzı, kaya sınıfı müsaade ettiği için ‘del patlat’ yöntemiyle çalışmalara devam ediliyor, bu del patlat yönteminde günde 2 kez patlatma yapabiliyoruz,diğer tarafta zemin müsaade etmediği için günde 2 metre, 2 metre 30 santim civarı ilerlemeler kaydedebiliyoruz, ekskavatörlerle kazıyoruz,iş makineleri ile tahkimatını sağlayarak devam ediyoruz. Tünelin iki tarafının da kendine göre kolaylığı ve zorluğu var. Çok da zorlanmıyoruz çünkü profesyonel bir ekibimiz var ve  profesyonel ekipmanlarımızla birlikte çalışıyoruz. İnşallah tünelde, ışığa 2016’nın 5 ya da 6’ıncı ayında kavuşmayı ümit ediyoruz.Bir de burada tünelin her iki ucundaki iklimle ilgili şöyle ilginç bir durumu yaşadık.Benim ilginç bir anım var; yağmur yağıyordu,yukarı Demirkapı’ya  çıktığım zaman bin 400,bin 500 rakımda kara yağışına döndü, bu aşağı deniz seviyesine inince de üzerimdeki montu çıkarmıştım.Tünelimiz 5 bin metre olacak, bittikten sonra bu mesafe araçlarla 4 dakikada geçilebilecek, günlük güneşlik tünele giren arkadaşlarımız tünelin diğer ucundaki çıkışında karla karşılaşabilecekler.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL