ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Derbent’ten Farklı Bir Festival

         DERBENT-Derbent’de düzenlenen  14.Geleneksel Derbent İpekyolu, Kültür ve Sanat Festivali bu yıl İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlar nedeniyle farklı bir konsept ve atmosferde gerçekleştirildi. Festivalde İsrail’in Gazze’ye yönelik..

Derbent’ten Farklı Bir Festival

         DERBENT-Derbent’de düzenlenen  14.Geleneksel Derbent İpekyolu, Kültür ve Sanat Festivali bu yıl İsrail’in Gazze’de yaptığı katliamlar nedeniyle farklı bir konsept ve atmosferde gerçekleştirildi. Festivalde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları nedeniyle daha önce planlanan konser programları, eğlence ve şenlik bölümleri iptal edildi. Gazze şehitleri, Kur’an-ı Kerim okunarak, toplu dualar edilerek, ilahiler seslendirilerek ve gıyabi cenaze namazı kılınarak unutulmadı. Programa katılan Konyalı aşıklar ise saz ve sözleriyle tepki gösterdiği İsrail’in saldırılarını birbirleriyle atışarak kınadı ve protesto etti. Festival alanında programı izleyen çocuklar ve bazı yetişkinler de ellerinde salladıkları Filistin ve Türk bayraklarıyla Gazze’deki Müslüman Filistin halkının yanında olduğunu gözler önüne serdi.
         Derbent Kaymakamlığı, Derbent İlçe Belediyesi ve Derbentliler Platformu tarafından müşterek olarak Hasaniçi Koruluğu’nda düzenlenen festivale AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Derbent İlçe Kaymakamı Arif Oltulu, Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar,İlçe Garnizon Komutanı Veysel Başıbölükoğlu, Konya İl Müftüsü Ali Akpınar, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Latif Selvi, Derbentliler Platformu Başkanı Yusuf İnanç, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar katıldı.
         Geniş bir katılıma sahne olan festivalde konuşan Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, etkinliğin bu yıl kurulan Derbentliler Platformu sayesinde ilçede  örnek bir birlik ve beraberlik sağladığını söyledi. Derbent’te artık AK Partilisi, CHP’lisi, MHP’lisi ve diğer siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin bir bütün olarak bir araya gelerek bir sonraki seçimlere kadar Derbent’e hep birlikte hizmet etmek için çalışıp gayret göstermeye başladığını dile getiren Acar, “Aklın yolu ve doğru olan budur, dedik ve böyle bir birlikteliğin sonucu bu festival gerçekleşiyor”dedi.Konuşmasında, İsrail’e Gazze’de döktüğü Müslüman kanı nedeniyle tepki gösteren Acar, Derbentliler olarak yaşananlara tavır koymak amacıyla düzenledikleri festival programının formatında değişiklik yaptıklarını söyledi, “Bu anlamda biz yapılan bu katliamı kınıyor, protesto ediyoruz.Biz Müslüman ve Türk olarak tarih boyunca hep mazlumların yanında yer aldığımız için yine mazlumların yanında yer alıyoruz ve bu anlamda böyle bir tavrı da bu alanda hep beraber sergiliyoruz.”dedi.Konuşmasında, Aladağ Kayak Merkezi Projesine de değinen Acar, “Uzun süredir gündeme taşıdığımız bu proje ciddi anlamda kabul gördü. Konya Büyükşehir Belediyemiz de konuya çok sıcak bakıyor. Projeleri arasına da aldı ve bunun hızlandırılması konusunda önemli çalışmalar yapacağını Derbent ziyaretinde Büyükşehir Belediye Başkanımız da beyan etti. İnşallah bu projeyle biz Derbent’i sadece Konya’da değil, uluslararası kayak yarışlarına da açarak Türkiye ve dünya platformuna taşıyacağız.”diye konuştu.
          Derbent Kaymakamı Arif Oltulu ise konuşmasında, “Bugün burada paylaşmayı, kardeşlik, yardımseverlik, komşuluk ilişkileri gibi ecdadımızdan bize miras kalan değerlerimizi yaşatabilmek için bir aradayız. Biz medeniyet ve kültür olarak insanı öne çıkaran, insani değerleri yaşatan, gönülleri buluşturan bir medeniyetin evlatlarıyız. Ve biz bu yüzden bu gönülleri buluşturma, kalpten kalbe, yürekten yüreğe giden köprüleri inşa etmek, sağlamlaştırmak zorundayız. Bir gün de olsa bu buluşmanın buna hizmet ettiğini düşünüyorum”dedi.
          AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı da konuşmasında, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gösterdi. Gazze’de dökülen Müslüman kanı nedeniyle içlerinin kan ağladığını vurgulayan Samancı, “Şöyle bir baktığımızda Filistin’de, Gazze’de şu an müslüman kardeşlerimizin bombalar altında inlediklerini, şehit olduklarını, acılar, ızdıraplar çektiklerini biliyoruz. Şöyle dünyaya bir bakın, bir görün, insanlık artık tamamen kendini kaybetmiş, vicdanlar kararmış, gönüller kapılarını kapatmış ama biz öyle değiliz, biz nerede bir mazlum varsa onlarla beraberiz. Nerede acı çeken varsa onlarla beraberiz, çünkü elhamdülillah onlarla ortak bir yanımız var, o da biliyorsunuz hepimiz aynı Allah’a inanıyor, aynı inancı taşıyoruz.Bu inanç bizde olduğu sürece, o sağlam temellere oturduğu sürece, onların çekmiş olduğu ızdırabı, biz de aynı şekilde çekeceğiz, sadece çekmekle yetinmeyeceğiz, maddi manevi her zaman onlarla beraber olacağız. İnsanlık şu anda tamamen gözlerini kapattı, kulaklarını tıkadı ama biz onlara karşı o zulmü sevenlere karşı, insanlığı inletenlere karşı tam karşısında durarak aynen onların gözlerini kapattığı, kulaklarını tıkadıkları noktada biz gönüllerimizi açacağız, biz onlar için koşacağız. Biz asla ve asla insanlığımızdan vazgeçmeyeceğiz.Bunun hesabı da bize sorulacak, bizim inancımız öyle değerlere oturuyor. Şöyle bir bakın ne hikmetse hep Müslümanlar üzerinden oynanan oyunlar var, ha o zaman bizim de üzerimize düşen belli görevlerimiz var. Daha fazla şuurlanacağız, daha fazla birlikte ve beraber olacağız, asla ve asla Müslümanlar olarak kendi aramızda nifakın ekilmesine müsaade etmeyeceğiz, bunu nasıl yapacağız, bunu hep beraber, insanları ayrıştırmadan yapacağız.”diye konuştu.
          CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise konuşmasında, “Gazze’deki katliama ve müslüman dünyadaki  çatışmalara ve insanların uğradığı zulme karşı daha güçlü ses vermemiz gerekiyorsa, daha güçlü olmamız gerekiyorsa, önce kendi aramızdaki dayanışmayı sağlamamız ve ayrımcılığı ortadan kaldırmamız ve adaleti tesis etmemiz gerekiyor.İşte Derbentliler Platformu bunu yerine getirmek için bir adımdır ve  aşamadır. Bunu Türkiye’ye ve Konya’ya yayabildiğimiz takdirde amacımıza ulaşacağımızı ifade etmek istiyorum.”ifadesini kullandı.
          Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından başlayan programda protokol ve katılımcılar hep beraber Konya İl Müftüsü Ali Akpınar’ın yaptığı konuşmasının ardından Gazze’deki şehitler için okuduğu duada hep birlikte ellerini açarak dua etti.
          İlahi sanatçısı Mehmet Erarabacı’nın sahne aldığı ve seslendirdiği ilahilerle alandakileri coşturduğu programda, Konyalı aşıklar da İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınamak için birbiriyle atışırken,bölgede yaşanan katliama saz ve sözleriyle tepki gösterdi.Mehter takımının da gösterileriyle sahne aldığı programda,daha sonra Derbent Belediyespor Kick Boks Takımı sporcularının gösterileri büyük bir ilgi ve heyecanla izlendi. Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile çıktığı alanda gösterilerini sergileyen başarılı sporcular ile antrenörlerine Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar tarafından altın ve başarı belgeleri takdim edildi. Programın sonunda Gazze’deki şehitler için açık alanda toplu olarak gıyabi cenaze namazı kılındı, dualar edildi. Katılımcılara geleneksel Konya pilavı da ikram edildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL