ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Eflatunun Çehresi Değişiyor

         BEYŞEHİR – Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Konya gezisinde ziyaret ederek son görüntüsünü beğendiği tarihi anıt ve çevresinin çehresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü..

Eflatunun Çehresi Değişiyor

         BEYŞEHİR – Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Konya gezisinde ziyaret ederek son görüntüsünü beğendiği tarihi anıt ve çevresinin çehresi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarının ardından adeta değişti. Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, anıt ve çevresinde İstanbul Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden mimar-arkeolog Martin Bachman tarafından hazırlanan ve Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından da kabul edilen restorasyon projesinin uygulandığını belirtti. Hazırlanan restorasyon projesine 2011 yılı Ekim ayında başlandığını vurgulayan Benli, kazı esnasında restorasyonda kullanılmak üzere ayrılan taşların yerine oturtulduğunu söyledi. Havuzun orijinal taşlarının restorasyon ilkeleri gereği öncelikle kullanıldığını kaydeden Benli, “Daha sonra yeni taşlar proje doğrultusunda kullanılmıştır. Müteakiben çevre düzenleme projesi uygulanmıştır” dedi. 
        Restorasyonda kullanılan taşların yüzeylerinin taraklanması ve kabartma yüzeylerinin işlenmesinin daha sonraya bırakıldığını belirten Benli, “Orijinal taşlarla yeni kullanılan taşlar arasındaki renk farkı taşların tabiat şartlarına maruz kalmalarından kaynaklanan yıpranma ve deformasyondan kaynaklanmaktadır. Havuzun orijinal üst sıra taşları tabiat şartlarından ve kullanımdan dolayı bozulmalar ve katman katman kalkmalar olduğu, bunun korunması için onu koruyacak bir üst sıra taşa ihtiyaç olup projede bu uygulanmıştır. Bu yıl yapılan çalışmalar ile özellikle anıtın etrafında ve havuz içinde temizlik çalışmaları yapılmıştır. Geçen yıl işlenmeyen taşların üzerlerinde kabartma satıhlar işlenmeye başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir. Eflatunpınar Hitit Anıtı ve havuzu çevresinde bulunan parsellerle ilgili olarak kamulaştırma ile ilgili gerekli çalışmalar da başlatılmıştır” diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL