ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

En Büyük Korku: ‘Yaban Domuzları’

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Normal Tablo”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400;..

En Büyük Korku: ‘Yaban Domuzları’

Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal Tablo”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

DEREBUCAK-Konya’nın Antalya ili sınırındaki alanlarda çilek üretimi giderek yaygınlaşırken, üreticilerin en büyük korkusunu ürünlerine zarar veren yaban domuzları oluşturuyor.

Derebucak ilçesine bağlı Çamlık beldesi yakınlarında, Toros dağlarının düzlüklerinde kabarma cinsi çilek yetiştiren, aynı zamanda ziraat mühendisi olan üretici Durmuş Ali Dural,gazetecilere yaptığı açıklamada, yörede giderek yaygınlaşan çilek yetiştiriciliğinin önünde en büyük engeli yaban domuzu zararı oluşturduğunu belirtti.

Yetiştirdikleri çileğin, mısırdan sonra arazide yaban domuzlarının en çok sevdiği ikinci ürün olduğunu anlatan Dural, buna karşı çilek bahçelerinin çevrelerinde çeşitli önlemler almaya çalıştıklarını söyledi. Dural, yaban domuzu zararının her üreticinin yaşadığı ortak bir sorun olduğunu, bunların kısırlaştırma ya da başka yöntem ve önlemlerle azaltılmasının sağlanarak devletin bu soruna köklü bir çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Bin 620 rakımlı bölgede çilek üretimi için her türlü ortamın olduğunu, görenlerin de son yıllarda iyi kazanç sağlayan bu meyveye doğru yöneldiğini belirten Dural, “Çamlık beldesi yakınlarında bu yıl çilek üretiminde üçüncü yılımız. İkinci yıldan itibaren ürün almaya başladık. Damlama sulama sistemi ile kabarma cinsi çilek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu cinste kar düştüğünde bile üzerine kapama sistemi yaparsanız yılın büyük bölümünde ürün almanız mümkün. Gelir imkanı son derece iyi olan, perakende olarak kilosu 2,5 toptan olarak 3 liraya kadar alıcı bulabiliyor.  Fiyat aralığı diğer ürünler gibi çok değişken değil. Bölgemizde şoklama imkanı olmadığı için şu anda yurtdışına gönderemiyoruz ama özellikle Bursa’daki işletmeler başta olmak üzere iç piyasanın ihtiyacına cevap veriyoruz. Alıcısı ve Pazar sorunu bulunmuyor. Özellikle burada yetiştirdiğimiz çilekler yüksek kalitesi nedeniyle aroma üretiminde tercih ediliyor,değerlendiriliyor. Ayrıca, riski olmayan da bir bitki; nemden,doludan, yağmurdan az etkileniyor. Ben 45 yaşındayım, benim gibi 40 yaşın üzerindeki emekli olmuş kişilere bu ürünü tavsiye ediyorum. Bu yaşımda dinçliğimi, performansımı uzun yıllar çilek üretimiyle uğraşmama borçlu olduğuma inanıyorum. Hatta, aroma kokusu arasında, doğal ortamda çalıştığımız için bu bitkilerin şifa verdiğine de kanaat getiriyorum.”dedi.

Durmuş Ali Dural, yaklaşık 8 yıl yurtdışında kalıp çilek üretimi üzerinde araştırma yaptığını ancak gördüğü yerlerde bu işin amatör olarak yapıldığını da belirterek, şunları kaydetti:

 “Ben bölgemizde bu işi yüzde 80 oranında doğru yaptığıma inanıyorum. Yüzde 20 ise eksikliklerimiz var diyebilirim.  Mesela makineleşme, otomatik toplama, sulama sistemlerini yani bu araziye uygun sistemleri biraz daha geliştirmemiz, değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Bölgede çilek üretimi sayesinde bölge insanına da istihdam imkanı sağlıyoruz. Hedefimiz, ilk etapta yöremizde 100 bin metrekarelik bir alanda ekime ulaşabilmek.Üretimin daha da geniş alanlara yayılması ise uzun vadedeki beklentilerimiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL