ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Gembos’tan Rekor Su Takviyesi

           BEYŞEHİR-Derebucak ilçesinde geçtiğimiz yıllarda devreye giren Gembos Derivasyonu sayesinde bu yıl Beyşehir Gölü’ne rekor ölçüde su takviyesi yapıldığı bildirildi. Derebucak İlçe Belediye Başkanı Bahattin Özdemir, Derebucak..

Gembos’tan Rekor Su Takviyesi

 

         BEYŞEHİR-Derebucak ilçesinde geçtiğimiz yıllarda devreye giren Gembos Derivasyonu sayesinde bu yıl Beyşehir Gölü’ne rekor ölçüde su takviyesi yapıldığı bildirildi. Derebucak İlçe Belediye Başkanı Bahattin Özdemir, Derebucak Prof.Dr. Yılmaz Muslu Barajı’nda incelemelerde bulundu.
         Konya Ovası Projesi’nin (KOP) bir parçası olan Derebucak Barajı’ndan Gembos Derivasyonu vasıtasıyla bu yıl Beyşehir Gölü’ne önemli ölçüde su aktarıldığını belirten Özdemir, “Baraj şu an maksimum ölçüde dolu. Bundan fazlası zaten taşkın oluyor. Projenin faydalarını görmeye başladık. Kesin rakamları bilmiyorum ama Beyşehir Gölü’ne rekor seviyede su akıtıldığını sanıyorum. Tabi, Beyşehir Gölü’nü Derebucak bölgesinin doldurduğu iddiası biraz hayal olur ama en büyük kaynağının burası olduğunu söyleyebiliriz.
            Projenin başlangıcında Beyşehir Gölü’ne gönderilecek suyun yıllık ortalaması 130 milyon metreküptü. Ama, bu yıl bunun üzerine şu anda çıkılmış ve ikiye katlanmış durumda. Aşağı yukarı sonbahar ayları hariç tüm aylar buradan su akışı yapılıyor.”dedi.
            Baraj yapılmadan önce yağışın çok olduğu dönemde Gembos Ovası’ndaki arazilerde yer yer sıkıntı ve hasar oluştuğunu anımsatan Özdemir, “Bu yıl sulama birliğini kurduk. Sanıyorum seneye düzenli bir sulama da başlayacak.Bölgedeki tarımla uğraşan çiftçilerimiz sulu tarıma geçmek isterse, gelecek yıl bu bölgede sulu tarımla ilgili girişimler olacaktır. Şu anda zirvedeki karlar barajın en büyük kaynağı. Sanıyorum Ağustos ayına kadar da kalacak gibi duruyorlar. Derebucak Barajı buradaki görüntüsüyle havzası ile ilgili yanıltmasın. Derebucak ile Çamlık Kasabası arasında 6 kilometrelik dar ama uzun bir havzaya sahip.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL