ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Hububatta Rekolte Düşük

  HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, gazetecilerle birlikte bölgedeki ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Yörede yaklaşık 200 bin dekarlık ekilip dikilebilir bir alan bulunduğunu belirten Şahin, bunun 100..

Hububatta Rekolte Düşük

 

HÜYÜK – Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, gazetecilerle birlikte bölgedeki ekili alanlarda incelemelerde bulundu. Yörede yaklaşık 200 bin dekarlık ekilip dikilebilir bir alan bulunduğunu belirten Şahin, bunun 100 bin dekarlık bölümünde hububat ürünü ekildiğini vurgulayarak, “Hüyük ilçemiz ismini kiraz ve çilek ürünleri ile duyursa da,hububat da bölgemiz çiftçisi için çok önemli. Çünkü, bölgede ekilebilir alanların yarısına yakınını bu ürünler oluşturuyor. Hububat sahalarımızda 10-15 gündür iklimin normal seyrine dönmesi ve yağmurların durup güneşin kendini göstermesiyle özellikle buğday kendini toparladı.Buğdayımızda inşallah verim bu yıl beklentilerin de üzerinde olacak. Hububatın şu saatten sonra artık fazla bir yağışa ihtiyacı olmaz.”dedi.

Şahin, ayrıca Hüyük bölgesinde Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan yerleşim birimlerinde hububat eken çiftçilerin ekili alanlarının ise su seviyesinin yükselmesiyle sular altında kaldığını, bu alanlarda ekim yapan çiftçilerin borçlarının ertelenmesini veya desteklenmesini istedi.

Bölgede buğdayda yaşanan tablonun aksine haşhaş kabuğu ve nohut ekili alanlarda tam tersi bir durum yaşandığını belirten Şahin, bunun yöre çiftçisi için sıkıntılı bir durum oluşturduğunu kaydetti. Şahin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Hüyük bölgesinde yaklaşık 30 bin dekarlık alan haşhaş kabuğu ekimini ayrılmışsa da, haştaşta bu yıl ciddi ölçüde bir verim kaybı bekliyoruz. Kış şartlarının soğuk geçmesi ve haşhaşın topraktan çıkacağı anda günlerin soğuk geçmesinden dolayı çiftçimiz bu yıl üründen ümidini kesti. Özellikle haşhaş üreticimiz çok zor durumda ve perişan.Benzer bir sıkıntı da nohutta da yaşanıyor.  Çiftçimiz, ürünü ektiğinden itibaren havaların uzun süre yağışlı ve bulutlu şekilde geçmesinden dolayı verimde yüzde 50’lik bir verim kaybı bekliyor. Geçtiğimiz günlerde bölgemizde incelemede bulunan üniversiteden tarım uzmanlarının da tesbiti bu yönde.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL