ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

‘Hz. Mevlana her yerde anılır ama Konya’da hissedilir’

KONYA – Mesnevi’yi ilk kez Fransızcaya çeviren Meyerovitch, İslamiyeti seçtikten sonra “Havva” adını aldı. 24 Temmuz 1999 tarihinde hayata gözlerini yuman Hz. Mevlana aşığı profesör, hukuk ve felsefe eğitimi aldıktan..

‘Hz. Mevlana her yerde anılır ama Konya’da hissedilir’

KONYA – Mesnevi’yi ilk kez Fransızcaya çeviren Meyerovitch, İslamiyeti seçtikten sonra “Havva” adını aldı. 24 Temmuz 1999 tarihinde hayata gözlerini yuman Hz. Mevlana aşığı profesör, hukuk ve felsefe eğitimi aldıktan sonra edebiyat, felsefe ve tasavvuf konuları üzerinde çalıştı.

– Vasiyeti üzerine cenazesi Konya’ya nakledildi

Dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerde dersler ve konferanslar veren Meyerovitch, 26 Mayıs 1998’de Konya’da düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmasında, vefatından sonra Konya’ya defnedilmeyi vasiyet etmişti.

Meyerovitch’in cenazesi, Şeb-i Arus haftasında 12 Aralık 2008’te Sultan Selim Cami’nde kılınan cenaze namazının ardından Mevlana Müzesi karşısındaki Üçler Mezarlığı’na defnedilmişti.

– Törenlerin başka kentlerde yapılması tartışmaları

Prof. Meyerovitch’in “manevi oğlum” dediği Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, son günlerde Hz. Mevlana’yı anma törenlerinin başka kentlerde yapılması tartışmalarının yaşandığını anımsattı.

– “Konyalılar endişelenmesin”

Konyalıların, Şeb-i Arus törenlerinin “Mevlana Şehri” dışındaki kentlerde yapılmasından endişelenmemesi gerektiğine dikkati çeken Öztürk, “Mevlana ismi ile özdeşleşen Konya’nın bu konuda endişe yaşamasına gerek olmadığını düşünüyorum. Meyerovitch’in ‘Hz. Mevlana her yerde anılır ama Konya’da hissedilir’ şeklinde bir sözü var. Gönül ister ki; Hz. Mevlana anma etkinlikleri, Paris, Londra ve New York gibi dünyanın farklı şehirlerinde de yapılsın. Bu bize Hz. Mevlana ve onun mesajlarının dünyada daha iyi tanınmasını ve anlaşılmasını sağlar” ifadesini kullandı.

Öztürk, Mevleviliğin Hz. Mevlana ile Konya’da başladığını anımsatarak, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde dünyanın birçok yerinde kurulan Mevlevihaneleri ile bu mesajların insanlığa aktarıldığını bildirdi.

– Mevlana aşığı profesöre vefa

Şimdiye kadar binlerce Mevlana aşığının Hz. Pir’in evrensel çağrısına uyarak Konya’ya geldiğine dikkati çeken Öztürk, bunlardan bir tanesinin de Fransız Profesör Eva De Vitray Meyerovitch olduğunu aktardı.

Öztürk, Meyerovitch’in Hz. Mevlana’nın öğretileriyle tesadüfen tanıştığını, bunun da Fransız profesörün hayatını değiştirdiğini ifade etti. Meyerovitch’in aynı zaman da kendisinin manevi annesi olduğuna vurgu yapan Öztürk, şunları kaydetti:

“Hiç şüphesiz asıl olan ve bilinmesi gereken onun Mevlana araştırmaları ve Mevlana için söyledikleridir. Bizim belki onun mezarını bilmemize ihtiyacımız yok ama onun bizim dua ve Fatihalarımıza ihtiyacı var. Bu amaçla onun mezarının yeri ve önemi, hiç olmazsa birkaç kelime ile turizm rehber ve kılavuz kitaplarında yer alması gerekir. Bu Mevlana aşığı ve araştırmacısı Havva Hanıma vefa borcu olarak hazırlanan bir proje kapsamında; İletişim Fakültesi Sinema Bölümümüzün de katkılarıyla ‘Mevlana’ya son yolculuğum’ belgeseli çekildi.

-KONTV’ye teşekkür

“Mevlana‘ya son yolculuğum “adlı belgesel filimi Kon TV’ye yayımlaması için teslim ettik. Havva Hanım’ın tanıtılması için en çok yayın yapan ve çektiği bazı görüntüleri bizimle paylaşan Kon TV ailesine de ayrıca teşekkür ederiz.”

Meyerovitch’in yaşam öyküsünün anlatıldığı belgeselde, Mevlana aşığı Meyerovitch’in ölümünden önceki düşünce ve sözleri, ikinci bölümünde ise Paris’te başlayıp, Konya’ya da son bulan yaşam öyküsü anlatılıyor.

– “Neden Konya’da gömülmek istedim?”

Meyerovitch’in manevi oğlu Öztürk’e hitaben yazdığı şiir ise şöyle;

Neden Konya’da gömülmek istedim ey oğul!

Duyabilir misin haykırsam sana Paris’ten sesimi?

Biliyor musun sana niçin Konyalı evladım dediğimi?

Mevlamı bulmak için nasıl diyar diyar gezdiğimi

Saptırılan gerçeklerin gözlerimi nasıl kör ettiğini

Mevlana’yı okuyunca kalbimin nasıl cız ettiğini

Çözümsüz sorunlarımı bir anda nasıl yok ettiğini

İnanır mısın anlatsam Hz. Pir’i nasıl sevdiğimi?

Bir gün Dr. İkbal ile beni ziyarete geldiğini

Mesnevi’yle kulağıma neler neler dediğini

Gel Konya’ya orada biter senin derdin dediğini

Anladın mı niçin Konya’da gömülmek istediğimi

Ey Oğul! Unuttun mu uçakta neler istediğimi?

Mesnevi’yi çevirecek kadar ömür dilediğimi

Ruhumun o zaman huzurla Konya’ya ineceğini

O’nun hatırına Rabbimin günahlarımı sileceğini

Sen iyi bilirsin Mevlana’nın nasıl beni benden aldığını

Ruhumun Konya’da, bedenimin ise Paris’te kaldığını

Düşünsene Sura üflenince Şeyh’imin Konya’dan kalktığını

Sevenleriyle Rabbine yürümek için Üçler’den sancak açtığını

Benimse o gün yaban ellerde yapayalnız şaşkın kaldığımı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL