ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Kırsalda Yapılaşma ve Üretim Destekleniyor

Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, kırsal yerleşim alanlarında yapılaşmayı kolaylaştıran, üretimi ve kırsal yaşamı destekleyen, kırsal yaşamın önemini benimseyen ve artırmaya yönelik kararlar ile üretim ve yapılaşma desteklenerek kolaylaştırılacak. Konya Büyükşehir..

Kırsalda Yapılaşma ve Üretim Destekleniyor

Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, kırsal yerleşim alanlarında yapılaşmayı kolaylaştıran, üretimi ve kırsal yaşamı destekleyen, kırsal yaşamın önemini benimseyen ve artırmaya yönelik kararlar ile üretim ve yapılaşma desteklenerek kolaylaştırılacak. Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kırsal yerleşim alanlarında yapılaşmayı kolaylaştıracak kararları kapsamında, mahalle statüsüne kavuşan köylerde sağlıklı yapılaşmanın sağlanması amacıyla bölgelerin geleneksel yapısı ile örtüşen tip projeler üretilecek. Bölge insanının alışkanlıkları, iklim yapısı, coğrafi şartlar, ekonomik veriler, hayat standartları da göz önünde bulundurularak, tip projeler hazırlayan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, proje kapsamında Konya’nın ilçelerine bağlı köyleri örnekleme yoluyla ziyaret ederek bölge taraması yaptı ve vatandaşlarla bire bir görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmeler sonrasında dağ ve ova köyleri için 18 farklı tip proje hazırlandı. Vatandaşlara verilmeye başlanan projeler ile kaçak yapılaşmanın önüne geçilirken yapılacak konutların mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin vatandaşın ayağına götürülmesi sağlandı. Konya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı karar ile hayata geçecek değişiklikler şöyle: – Daha önce kırsal yerleşik alan dışında tarımsal amaçlı yapılarda yönetmelikle sınırlandırılan 40 metrelik yapı ve cephe uzunluğu şartı nedeni ile besihane, sağımhane vb. yapılarda kullanıma uygun mimari proje çözümleri yapılamazken; alınan kararla parsel şekilleri ve tarımsal amaçlı yapı kullanımının gerektirdiği cephe uzunluğu, ilgili belediye tarafından çevresi dikkate alınarak verilecek izin ile aşılabilecek. – Meclis kararından önce yapı sahibi tarafından yaptırılan zemin etüt işlemleri, karar sonrasında inşaat alanı 500 m2’yi geçmeyen tarımsal amaçlı yapılar ile inşaat alanı 120 m2’yi geçmeyen tek katlı konut yapılarında, yapı ruhsat aşamasında ilgili belediye tarafından yapılmakta. Uygulama ile haritacılık işlemlerinde de kolaylık sağlanmakta.
KIRSALDA ÜRETİM VE YAPILAŞMA DESTEKLENECEK
Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, kırsal yerleşim alanlarında 1/100.000 ölçekli Konya İli Çevre Düzeni Planı ile üretimi ve yapılaşmayı desteklemek için de karar aldı. Kentsel alanda olduğu kadar kırsal alanlarda da yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefiyle yaşanan sorunlar ile olanakların saptanması amacıyla toplantılar gerçekleştirildi, yaşanan sorunlar ve olanaklar tespit edildi. Kırsal yerleşim alanlarında yapılaşmayı kolaylaştıran ve geliştirilmiş olan plan kararlarıyla köy yerleşim alan sınırları dışında kalan arazilerde önceden uygulanan 5000 m2’yi geçmeyen tarımsal amaçlı yapılarda imar planı değişikliği zorunluğu aranmaması ile bürokrasinin azaltılması ve kırsal yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşların Avrupa ve Tarım Kredi Desteklerinden faydalanabilmeleri sağlanarak, tarımsal üretimin artırılması sağlandı. Böylece bölge ekonomisi de güçlendirildi. Köy yerleşim alan sınırları içerisinde ise kapalı alanı 500 m2’yi geçmeyen kırsal yerleşim bölgelerinde yaşayan vatandaşların ihtiyacına yönelik olarak süt soğutma depoları, meyve depoları ve entegre tesis niteliğinde olmayan tarımsal ve hayvancılık amaçlı yapılar imar plan şartı aranmadan yapılabiliyor. Bu uygulama ile kırsal yaşamın ihtiyaçları kendi içinde karşılanarak kırsaldan şehre göçün azaltılması hedefleniyor.
KONUT İHTİYACI SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇİLİYOR
Parsellerin küçük olması nedeniyle özellikle dağ köylerinde konut ihtiyacının karşılanamaması, konutların yaşam ihtiyacı için gerekli alan büyüklüklerini sağlamaması sorunları yaşanırken, alınan Meclis kararı ile artık 200 m2’den küçük parsellerde taban alanı 80 m2’yi geçmemek şartıyla yapı yapılabilmesi sağlandı ve yaşanan konut ihtiyacı sorununun önüne geçildi. Köy yerleşim alan sınırları dışında kalan ve yola cephesi bulunmayan parsellerde yapı yapılamazken, plan hükmüne göre artık tapudan geçit hakkı sağlanması koşulu ile söz konusu parsellere yapı ruhsatı düzenlenebiliyor.
KIRSAL YAPI BELGESİ VERİLİYOR
Köyden mahalleye dönüşmüş yerlerde süreç uzamasına neden olan yapı izinleri aşamalarına düzenlemeler getirilerek, yapı izinleri İmar Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Bu çerçevede söz konusu alanlara Yapı Kullanma İzin Belgesi niteliğinde Kırsal Yapı Belgesi düzenleniyor. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında düzenlenen “Fen ve Sağlık Şartlarına Uygunluk Belgesi” uygulamada kolaylık ve birliktelik sağlanması amacı ile www.konya.bel.tr adresinde hazırlanan program aracılığıyla hayata geçirildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL