ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Kıyılarda ürküten kirlilik

BEYŞEHİR- Beyşehir ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kıyılarındaki kirlilik görenleri ürkütüyor, endişelendiriyor. Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma  Derneği..

Kıyılarda ürküten kirlilik

BEYŞEHİR- Beyşehir ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacını da karşılayan Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kıyılarındaki kirlilik görenleri ürkütüyor, endişelendiriyor.

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma  Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, yaptığı açıklamada, milli park ve doğal SİT olarak koruma altında bulundurulan aynı zamanda içme suyu havzası olarak kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan Beyşehir Gölü kıyılarında son dönemde gözlenen kirliliğin giderek ürkütücü boyutlara vardığını söyledi.

Göl sularının çekildiği kıyılarda oluşan mavi tabakanın da görenleri  endişelendirdiğini dile getiren Tan, sahil kesime atılan boş içki ve bira şişelerinin de çevre ve doğa kirliliği yarattığını belirterek, yetkililerden bu hususta da önlem almasını istedi.

Beyşehir Gölü kıyılarında yaşanan bu tabloya rağmen gölün nasıl korunduğunu bilemediklerini aktaran Tan, “Biz bu Beyşehir Gölü’nden su içiyoruz. Ama, kıyıların her tarafı pislik içerisinde, göl suları yerleşim birimlerinden akan kanalizasyon ve sanayi atıkları, göldeki atık ağlardaki kurşunlar, teknelerden sulara karışan atık yağlar ve kimyasal maddeler Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü kirletiyor, çöp toplama merkezinin yağmur ve kar sularıyla göle ulaştırdığı akıntı ise kıyılarda adeta mikrop saçıyor.”dedi.

Su olmazsa hayatın da olmayacağını, içme suyu havzası olması nedeniyle Beyşehir Gölü’nün kirlenmemesine biraz daha özen gösterilmesini isteyen Tan, gölün yaşadığı kirlilikten dolayı göldeki balıkların da etkilendiğini, türlerin ve balık neslinin  giderek azaldığını belirterek, “Eskiden bu göl adeta bacasız fabrika idi, 10 bin kişi ekmek yerdi. Ama göl hastalandı, balık nesli kesildi, şimdi eski günlerini arıyoruz.”dedi.

Beyşehir Gölü sularının kirletilmesinin yanında, kıyılardaki çevrenin de insan eliyle kirletilmesine bir anlam veremediklerini aktaran Tan, bir süre önce yaşanan çevre kirliliğini protesto etmek için göl kıyısında davul zurna çaldırdıklarını hatırlatarak, “Vatandaşımız kıyıları kirletmesin,  diye onlara bir mesaj göndermek için yaptık bunu.  Ama ‘anlaya davul zurna az, anlamayana sivri sinek saz’ hesabıyla vatandaş yine ahlakından vazgeçmiyor. Kıyılar yine gelişigüzel atılan boş bira ve içki şişeleriyle dolu, buraya gelenler eline ne geçtiyse buraya atmış. İşte burada topladık, elimizden geldiğince temizlik yaptık, ama biz topluyoruz, geriden gelenler yine atıyor. Bu böyle olmaz.”diye konuştu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL