ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Kuzu Cenneti Gönen!

           BEYŞEHİR – Genelde bahar mevsiminin müjdeleyicisi olarak bilinen kuzular, şimdi kış aylarında da dünyaya gözlerini açabiliyor. Beyşehir’e bağlı 33 nüfusu olan Gönen köyünde kış mevsiminde..

Kuzu Cenneti Gönen!

 

         BEYŞEHİR – Genelde bahar mevsiminin müjdeleyicisi olarak bilinen kuzular, şimdi kış aylarında da dünyaya gözlerini açabiliyor. Beyşehir’e bağlı 33 nüfusu olan Gönen köyünde kış mevsiminde dünyaya gelen kuzular, sevimlilikleri ile dikkat çekerken, yerleşim birimini adeta kuzu cenneti haline dönüştürdü. Çiftlikte sık sık ikiz ve üçüz doğum olaylarına da tanıklık ediliyor. Köydeki çiftlikte haber çekimi esnasında tesadüfen yaşanan doğum olayının ardından bir kuzu dünyaya ‘merhaba’ derken, annesinin doğumun hemen ardından ayağa kalkıp yavrusunu yalayarak temizlemeye çalışması ilginç görüntüler oluşturdu. Gönen Köyü Muhtarlığı tarafından yerleşim biriminde iki yıl önce kurulan koyun çiftliğinde, kış dönemi ile birlikte onlarca kuzu dünyaya gelirken, Köy Muhtarı M.Ali Gökler, “Şu ana kadar yaklaşık 70 doğum meydana gelirken, 500 gebe koyunumuzun doğumlarını Ocak ayı sonuna kadar devam ettirmesini bekliyoruz” dedi.

İKİZ VE ÜÇÜZ KUZULAR SEVİMLİLİKLERİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR
Çiftlikteki koyunların senede iki kez doğurabilme özelliğine sahip olduğunu belirten Gökler, “Ama biz 2 senede 3 kez doğum yaptırıp koyunumuzu fazla yıpratmak istemiyoruz” dedi. Köylünün destekleriyle 250 koyunla kurulan çiftlikte şu an anaç boyutunda 750 olmak üzere bin 100 civarında hayvan varlığına ulaştıklarını anlatan Gökler, şimdiye kadar yetiştirdikleri bin koyunun ise satışını gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
ÇİFTLİKTE YENİ BİR IRKIN ÜRETİLDİĞİ BELİRTİLİYOR
Çiftlikte koyunların kış mevsimi olmasına rağmen halen yaylıma çıktığını da belirten Gökler, hamile hayvanlar ile kuzuların ise, sürü içine katılmayarak kapalı mekanlarında bakımının yapıldığını kaydetti. Çiftliği kurarken amaçlarının bir ırk üretmek olduğunu belirten Gökler, kısa sürede bunu başardıklarını belirterek, “Bunu biz değil, profesörler, konuyla ilgili uzmanlar söylüyor. Yani bu çiftlikte literatürde olmayan bir ırkın çeşidinin ortaya çıktığını söylüyorlar. Ama biz bunu kağıda dökerek hangisini hangisiyle çiftleştirdiğimizi anlatacağız, uzmanlarımız bu konuda karar verecekler. Ondan sonra da patent alma boyutuna geçeceğiz” dedi.
KÖY DIŞINDAKİLERİN YOK SAYILAN PARALARIYLA KURULAN ÇİFTLİK
Gökler, İzmir’de yaşayan Gönenliler’in yok saydıkları paralarını biraraya getirmesiyle kurulan çiftlikte halen en büyük sıkıntılarının yem ve saman fiyatları olduğunu da belirtirken, “Tabi bazı zorluklar çekiyoruz. Yem ve samana yetişmek mümkün değil. O yüzden, kış mevsimi olmasına rağmen hayvanlarımızı her gün yayılıma çıkarıyoruz. Sabah çıkarlar, akşam saatlerinde dönerler” dedi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL