ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Martıları Ekmek ve Simitle Beslemeyin

BEYŞEHİR – Geçtiğimiz yıllarda Beyşehir’de vatandaşlar tarafından uygulanan martılara ekmek ve simit beslenmesinin uzmanlar tarafından tasvip edilmediği belirtilerek; onları tembelliğe alıştırdığı, bu davranışların su kuşlarının doğal içgüdülerini yok ettiğini dile..

Martıları Ekmek ve Simitle Beslemeyin

BEYŞEHİR – Geçtiğimiz yıllarda Beyşehir’de vatandaşlar tarafından uygulanan martılara ekmek ve simit beslenmesinin uzmanlar tarafından tasvip edilmediği belirtilerek; onları tembelliğe alıştırdığı, bu davranışların su kuşlarının doğal içgüdülerini yok ettiğini dile getirdiler.
           Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı, Selçuk Üniversitesi Huğlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd.Doç Dr. Mustafa Arslan, özellikle kış mevsiminde martıların Beyşehir Gölü sahillerine gelerek yiyecek aradıklarını belirterek, ‘Vatandaşlarımız da acıma içgüdüsüyle bu kışlara ekmek ya da simit atarak beslenmelerini sağlıyor. Bu çok yanlış bir davranış. Bu aslana semiz otu vermek gibi bir şey. Vatandaşlarımız iyi niyet ve duygularla, açlıktan ölmemeleri adına su kuşlarını ekmek ve simitlerle beslemeye çalışıyor, ama batılı ülkelerde böyle bir şey göremezsiniz. Oralarda insanlar değil çuvallarla kuşlara ekmek atmak, kırıntısını dahi vermez.
          Beyşehir Gölü kıyılarında son dönemde kuşların simit ve ekmeklerle beslenmesi olayı çok yaygınlaştı. Bu kuşların ekmek, simitle değil balıkla, deniz ürünleriyle beslenmesi lazım. Simit ve ekmekle sürekli beslenim doğru ve sağlıklı değil. Kış şartlarına dayanamayan türlerin bazılarının kaybedilmesi doğa adına da bir gereklilik. Çünkü, bunlarla beslenenler de var. Bu şekilde yapılınca sağlıksız nesiller ortaya çıkıyor. Su kuşların ekmeğe ve simitle beslenerek tembelliğe alıştırılıyor” dedi.
         Yapılanın doğal hayata ve dengeye müdahale olduğunu da dile getiren Arslan, “Martı ne yer, balık yer, leş yer. Doğadaki pisliği temizler. Her gün simit ekmek yiyen bir martı doğayı nasıl temizleyecek. Doğanın kanuna da aykırı bir durum. Tembelleşen martılar şimdi kıyılardan ayrılmıyor. Su kuşlarının beslenimine müdahale etmemek lazım. Bunların kendi yaşamlarını kendilerinin idame ettirmeleri gerekir. Ayrıca, martıların sürüler halinde simit ve ekmek kapmak isterken köprü üzerinden geçen motorlu taşıtlar için de tehlike arz ediyor. Bunun önüne geçilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL