ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Metli: Yağmur Duasına Çıkın

          BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Metli, hububatın yanısıra şeker pancarı, bakliyat ve patates ekiliş alanlarının yaygınlık gösterdiği havzada üreticilere yağmur duasına..

Metli: Yağmur Duasına Çıkın

          BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Metli, hububatın yanısıra şeker pancarı, bakliyat ve patates ekiliş alanlarının yaygınlık gösterdiği havzada üreticilere yağmur duasına çıkması çağrısında bulunarak, “Nisan ayının sonlarına yaklaşıldığı günlerde hala mevsim yağışlarının düşmemesi kuraklık tehlikesini had safhaya ulaştırdı. Ciddi bir kuraklık tehlikesi var. Mevlamdan umarız ki, önümüzdeki günlerde bol bir yağmur versin. Bu sıkıntının neticesi olarak, gelecek yıl kışın hayvanlara vereceğimiz samanından arpasına, yemine varıncaya kadar ciddi sıkıntılara sebep olacak. Bundan dolayı Beyşehir bölgesindeki kuraklık tehlikesini atlatabilmek için bizim acilen Allah’a yalvarmamız lazım, acilen bütün köylerde yağmur duasına çıkılsın, Allah’a el açalım, inşallah Mevlam verir” dedi.
          Metli, şu anda yağacak yağmurların bile ekili alanlarda bazı sıkıntıları gideremeyebileceğine de dikkati çekerek, buğday ve arpada halk diliyle ‘çöğme’ dedikleri strese girdiğini aktararak, “Sulama imkanı olanlar öncelikle ekinlerini sulasın. Hem de tekrar gübre atarak çok sulasın. Ayrıca, gelecek seneki saman sıkıntısını atlatabilmek için şimdiden tedbir almamız lazım. Öncelikle olarak yonca ve silajlık mısır gibi kaba yem bitkisi ekim alanlarını artırmalıyız. Eğer biz silajlık mısır ekim miktarını artıramazsak, şu anda görünen o ki, sap samanda sıkıntı çekeceğiz. Yani yine balya fiyatı 10-15 lira yükselecek. Böyle bir sıkıntıyı görmemek için silajlık mısır ekelim, kaba yem bitkisinin ekilişini artıralım. Önümüzdeki sezonun yemlik ve samanlıklarını şimdiden hazırlayalım. Onun için acil çalışmaya ihtiyacımız var. Çiftçimizden isteğim, acilen yağmur duasına çıkılması ve gelecek yıl için hayvan yemi tedbirlerini şimdiden almalarıdır” ifadesini kullandı.
          Öte yandan, Ziraat Odası Başkanı Metli’nin yağmur duasına çıkılması ve sulama imkanı olan üreticilerin arazilerini sulamaya başlaması uyarının ardından bölgedeki üreticiler de tarlalarını yağmurlama sistemleriyle sulamaya başladı. Beyşehir Gölü’nün kıyı kesimlerinde bile çiftçilerin ekili arazilerini sulamaya başladıkları dikkat çekti. Sadıkhacı Mahallesi çiftçilerinden Erol Çelik, yaptığı açıklamada, havaların kurak gitmesi nedeniyle şeker pancarı ektiği arazide sulamaya başladıklarını belirterek, kendisi gibi bölgedeki birçok çiftçinin yağmur beklemeden sulama yaptığını söyledi. Çelik, bir ay önce ektikleri pancarların yarısının bittiğini, yarısının ise hala bitmediğini, araziye attıkları tohumun çürümeye başlaması üzerine böyle bir önlem almaya gittiklerini anlatarak, “Sulama önemli bir girdi ama herkesin tedbirini alması lazım. Yağmur bekliyoruz ama havalar kurak gittiğinden dolayı sulamaya başladık. Pancarın yanısıra ekin ve diğer bitkileri de ekiyoruz. Beyşehir Gölü kenarında arazimiz olmasına rağmen sulamayı sürdürüyoruz” diye konuştu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL