ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Organik Tarıma Üniversiteden Destek

         HÜYÜK – Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi, Dr.Mehmet Zengin, Hüyük yöresinde arazilerin parçalı, eğimli ve küçük olmasına rağmen çiftçilerin hiçbir umutsuzluğa..

Organik Tarıma Üniversiteden Destek

         HÜYÜK – Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi, Dr.Mehmet Zengin, Hüyük yöresinde arazilerin parçalı, eğimli ve küçük olmasına rağmen çiftçilerin hiçbir umutsuzluğa kapılmadan son dönemde organik tarım uygulamalarına yöneldiğini söyledi.
         Hüyük gibi ilçelerde arazi yapısından dolayı çok büyük tarla tarımından söz edilemeyeceğini vurgulayan Zengin, bundan dolayı gerek bahçe tarımı, gerekse üzümsü meyveler grubundan tarımın daha iyi noktalara gelmeye başladığını belirtti. Prof.Dr.Zengin, “Yine bu bölgelerde çok yıllı ağaçlı tarım, kiraz, vişne, elma, ceviz. vb. ürünlerden bahsedebiliriz. İşte birim alandan bu bahsettiğimiz meyvelerin kazancı bol olduğundan insanlar da önderler tarafından bu ürünlere doğru yöneltildiler.”dedi.
         Prof.Dr. Zengin, son dönemde yaşanan tablonun “iyi ki yöneltildiler” sözünün doğruluğunu gözler önüne serdiğini ifade ederek, “KOP İdaresi Başkanı Prof.Dr.Mehmet Babaoğlu hocamız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Teşkilatlarımız, İl Özel İdaremizin teknik elemanları da katkı sundular.  Biz de bilim adamları ve üniversite olarak son 2-3 yıldır kış dönemlerinde gerek salon bilgilendirmeleri, gerek çalıştaylar, gerekse yazın çilek vb.bahçeleri dolaşarak üreticimizi daha iyi noktalara taşıyabilmenin gayretini gösteriyoruz. Sağolsunlar, bu bölgenin mülki idare amirleri de bu çalışmalarımıza sahip çıkarak, ilgi gösteriyor, büyük destek veriyorlar. Bizler çiftçilerimizle bilgilerimizi paylaşıyoruz. Bundan çok mutluyuz”ifadesini kullandı.
         Yürütülen bu çalışmaların yörede meyvesini vermeye başladığını,daha önce dekardan 4-6 bin lira kazanan üreticinin şimdi 8-10 bin lira kazanır hale geldiğini anlatan Zengin, şöyle devam etti: “Bölgede özellikle son dönemde hem organik hem de konvansiyonel  çilek ekiliş alanları da arttı, yaygınlaştı. Günümüzde Türkiye’de organik tarım uygulamaların da yaygınlaşmasıyla  100’ün üzerindeki tarımsal ürün organik tarım adı altında yetiştirilmeye başlandı. İşte dağdaki mantar ve defne yaprağı toplamadan tutun da yetiştirilen tarla meyve ve hayvansal gıdalara kadar organik tarım adı altında bir kontrol sertifikasyon kuruluşunun etiketi ile satılan anlaşmalı, sözleşmeli, düzgün tarım yapılan, lezzeti bol olan, belki birim alandan verimin düşük olmasına rağmen, lezzeti ve aroması yüksek ve güzel olan çilek gibi ürünler üretilmeye başlandı. Çilek özellikle bu bölgede namzet oldu. Bu çalışmalar bizlerin de desteğiyle daha da genişleyip büyüyecek,birim alandan daha bol kazanan çiftçilerimiz, diğer havzalarımıza, köylerimize ve ilçelere örnek olacak inşallah. Bu bölgedeki yüzü gülen çiftçimizin meyve işleme tesisleri kurulması ile de refah düzeyini daha da artıracağına inanıyoruz. Çünkü, bu gibi tesisler olursa mamul halde de bu insanlar başka yerlere ürünlerini pazarlayabilecekler.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL