ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Risk Taşıyan Minareler Yıkıldı

BEYŞEHİR – Beyşehir’in Esentepe mahallesindeki Kuba Camisinin 15 yıl önce kesme taş mimarisiyle yapılan minarelerinde çatlak ve taş erimesi tespit edildi. Minarenin tehlike oluşturması sebebiyle verilen karar doğrultusunda kontrollü olarak..

Risk Taşıyan Minareler Yıkıldı

BEYŞEHİR – Beyşehir’in Esentepe mahallesindeki Kuba Camisinin 15 yıl önce kesme taş mimarisiyle yapılan minarelerinde çatlak ve taş erimesi tespit edildi. Minarenin tehlike oluşturması sebebiyle verilen karar doğrultusunda kontrollü olarak yıkımı gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 metre uzunluğa sahip çift şerefeli minarelerden birinin yıkım çalışmaları önce vinç tarafından uzatılan sepet üzerinden ustaların balyozlarla vurarak alem ve külah kısmını yere yıkmasıyla başladı. Minareye bağlanan çelik halatın vinçle çekilmesi suretiyle minarenin gövde kısmı da kontrollü olarak yere indirildi. Önce duvarları çatlayan ardından büyük bir gürültüyle çökerek toz bulutları oluşturan yıkımı çevrede toplanan vatandaşlar meraklı gözlerle izledi. 
        Caminin taş erimesi olduğu belirtilen diğer minaresi ise vinç tarafından uzatılan sepet üzerinden vurulan balyoz darbeleri ile önce alem ve külah kısmı yere indirildi ardından minarenin metrelerce yükseklikteki üzerine çıkan ustalar tepeden başlamak üzere aşağıya doğru balyoz vurarak yerinden söktüğü taşları aşağıya atmak suretiyle yıkımı gerçekleştirdi.
         Kuba Camisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Özkan, Beyşehir Belediyesi’nin verdiği destekle yıkım çalışmaları sürdürülen minarelerin 15 yıllık bir tarihi geçmişi bulunduğunu belirterek, hasarlı olduğu ve risk taşıması nedeniyle mühendisler tarafından verilen rapor doğrultusunda yıkım kararı aldıklarını söyledi. Özkan, birisinde taş erimesi, birisinde çatlak olduğunu belirterek “Risk ve tehlike oluşturması üzerine tedbir amacıyla yıktırıyoruz. Yıkım tamamlandıktan sonra minarelerin yenileri yapılacak” dedi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL