ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Sırada yağ balığı var

BEYŞEHİR – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi kapsamında başlatılan çalışmalarla Türkiye’nin en büyük tatlı su..

Sırada yağ balığı var

BEYŞEHİR – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ahmet Adem Tekinay, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi kapsamında başlatılan çalışmalarla Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünün nesli kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan balık türlerine yeniden kazandırılmaya başlandığını söyledi.

BEYŞEHİR’DE HALK “KIZILKANAT” DİYE BİLİYOR…

Aşama aşama yürüyen projenin son aşamasında dünyada sadece Beyşehir Gölü’nde var olan halk arasında “Kızılkanat” olarak bilinen 20 bin (Chondrostoma beysehirense) yavrusunun göl sularına salındığını anımsatan Tekinay, bir sonraki aşamada ise göle özgü endemik diğer türlerin üretilip tatlı sulara bırakılacağını söyledi.

Aralık ayından itibaren yağ balığı olarak bilinen Beyşehir Gölü’ne özgü türün anaçlarının yakalanmak suretiyle İzmir’deki üniversite bünyesinde çalışma yürüten Su Ürünleri Fakültesi’nin Araştırma Uygulama Birimine götürülerek burada kontrollü koşullarda üretileceğini aktaran Tekinay, “Beyşehir Gölü’ne üretilen bu yavrular salınacak. Bu şekilde bütünsel olarak değerlendirdiğimizde Beyşehir Gölü’ne has ve tükenmekte olan türler tekrar göle kazandırılması suretiyle, gölün doğal ekosistemine yani 20 yıl önce nasılsa eski konumuna kavuşturulmasını hedefliyoruz.”dedi.

SIRADA YAĞ BALIĞI VAR…

Bu proje kapsamında sıradaki balığın yağ balığını üretmek olduğunu ardından endemik olan ak balık ve sıraz gibi türlerin de proje kapsamında yetiştirilmesinin hedeflerinin arasında yer aldığını vurgulayan Tekinay, şunları kaydetti:

“Yağ balığının anaçlarını toplayıp kontrollü koşullarda yavrularını ürettikten sonra inşallah 2015 yılının Temmuz ayı gibi göle salacağız. Bu türün yavrularını göle biraz daha küçük salacağız. Bu da çok önemli bir tür ve oldukça besleyici değeri yüksek bir türdür. Bu türle de üretim serimize devam edeceğiz.”

PROJE KAPSAMINDA GÖL İSTİLACI TÜRLERDEN TEMİZLENİYOR, YAVRU SAZAN BALIKLARI BIRAKILIYOR

Prof.Dr.Tekinay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından verilen destekle 2013 yılında başlatılan Beyşehir Gölü Milli Parkı Ekosistem Rehabilitasyon Projesi’nin ilk aşamasında Beyşehir Gölü’nün mevcut durumunun tesbit edildiğini, yürütülen çalışmalar sonucunda istilacı tür olan Gümüşi sazanın çok yoğun popülasyonda olmasının belirlenmesinin ardından gölde faaliyet gösteren balıkçılarla ortak hareket edilerek yaklaşık 160 tonunun avlanmak suretiyle göl sularından çıkarılarak uzaklaştırıldığını, ikinci aşamasında ise gölde popülasyonunun oldukça azaldığı gözlenen ekonomik değere sahip pullu sazan balığının yetiştirilen 80 bin yavrusunun göl sularıyla buluşturulduğunu kaydetti. Tekinay, 2014 yılının Ocak ayından itibaren ise, göldeki endemik, göle özgü türlerin kültüre alınıp tekrar bu türler tarafından balıklandırılması projesinin hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.  

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL