ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Soğuğa Karşı Kilim, Battaniye

               BEYŞEHİR – Beyşehir kent merkezine beklenen kar henüz uğramadı ama çevresinde etkisini gösteren kar yağışının ardından şiddetli soğuklar bölgede kendini iyice hissettirdi. Beyşehir’de..

Soğuğa Karşı Kilim, Battaniye

 

             BEYŞEHİR – Beyşehir kent merkezine beklenen kar henüz uğramadı ama çevresinde etkisini gösteren kar yağışının ardından şiddetli soğuklar bölgede kendini iyice hissettirdi. Beyşehir’de gece eksi 10 dereceye kadar düşen soğuk hava nedeniyle sürücüler de bundan olumsuz yönde etkileniyor. Özellikle sabah erken kalkıp işe gitmek isterken aracının motorunu çalıştıramama sorunu yaşayan sürücüler, bu sorunu aşmak için farklı yöntemler deniyor. Birçok sürücü yaşadığı bu soruna çözüm bulabilmek için sanayi ustalarına yönelirken, bazıları ise motoru soğukların etkisinden korumak için kaputunun üs kısmına park halinde iken kilim, battaniye sererek önlem almaya çalışıyor.
              Uzmanlar ise, en çok dizel araçlarda yaşanan bu soruna çözüm için sürücüleri uyarırken, “Dizel araçları çalıştırırken dikkat edilecek en önemli husus kontağı ilk seferde çevirmemektir. Önce kontağı yarım çevirip, tüm ışıklar söndükten sonra tam marş çevrilmelidir. Aksi halde ısıtma bujileri devreye girmeden kontak çevrilirse dizellerde çalışmama problemi yaşanabilir.”dediler. Uzmanlar, diğer araçlar için ise şu tavsiyelerde bulundu: “Benzin Lpg’li araçlarda ise durum farklıdır.Enkektörlü olan yeni modellerde beyin diye tabir edilen NTC sensörü bulunur.Ntc sensörü araç çakışırken havanın durumunu algılayarak soğuk havalarda fazla yakıt sağlayarak daha kolay çalışmasını sağlar.Eğer NTC  sensörü arızasından dolayı araç çalışmıyorsa bunun için kullanıcıların yapabileceği birşey söz konusu değildir. Bu durumda uzmana başvurarak çözüm aranmalıdır.
              Eski model benzinli araçlar ise hava-yakıt karışımının karbüratörden silindire püskürtülmesiyle ve buji tarafından ateşlenmesiyle çalışır.Yine eski model araçlarda jikle diye tabir ettiğimiz soğuk havalarda karbüratörü kısarak fazla yakıt püskürten ve motorun daha kolay çalışmasını sağlayan bir sistem bulunur. Jikle arızalarında ise soğuk havalarda motora fazla yakıt püskürtülemeyeceğinden soğuk havada arabalar çalışmayabilir.
              Yine dizel olmayan motorlarda soğuk havalarda çalışmama problemi akünün zayıf olmasından,bujilerin veya disbiröterlerin zayıf olmasından,marş dinamosu arızalarından da kaynaklanabilir.Özellikle lpli araçlarda ise kışın Lpg beyninin donmasından da araçlar çalışmayabilir.Bu tür durumlara ilk kontrol edilmesi gereken yerler aracın elektrik aksamlarıdır.
              Benzin Lpg’li araçlarda soğuk havalarda araçların benzinle çalıştırılıp sonra gaza geçilmesi tavsiye edilir.Hatta arabanızı stop ederken benzinde stop etmeniz, çalıştırırken benzinle çalışacağı için çalışması daha kolay olacaktır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL