ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Artık etrafında hayvanlar otlamıyor

           BEYŞEHİR – Daha önce çevresinde büyükbaş hayvanların otladığı görüntüler artık geride kalırken anıt ve çevresinin etrafı tel örgülerle de çevrilerek dış etkilere karşı koruma altına..

Artık etrafında hayvanlar otlamıyor

 

         BEYŞEHİR – Daha önce çevresinde büyükbaş hayvanların otladığı görüntüler artık geride kalırken anıt ve çevresinin etrafı tel örgülerle de çevrilerek dış etkilere karşı koruma altına alındı.
         Yeni görünümüne kavuşan Eflatunpınar Anıtı’nı havaların ısınıp bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin sayısının da arttığı belirtildi.
          Beyşehir Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, yaptığı açıklamada, Konya Müze Müdürlüğü tarafından 1996-2001 yılları arasında kazı, 2011 yılında da restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları gerçekleştirilen Eflatunpınar Hitit Anıtı ve Havuzu’nun ülkenin en önemli tarihi eserleri arasında yer aldığını söyledi.
          Son yıllarda adının çok sık gündeme gelmesiyle tanıtımına önemli katkılar sağladığı belirtilen tarihi mekana olan ziyaretçi sayısının arttığını belirten Tan, Hitit İmparatorluk dönemine tarihlendirilen anıtın yatay bir su kaynağının kenarına 19 büyük taş bloğun üst üste konmasıyla yapıldığını vurguladı. Yüksekliği 7 metre olan anıtın ön tarafından bir su havuzu bulunduğunu anımsatan Tan, havaların ısınmasıyla birlikte mekana gelen ziyaretçi trafiğinin arttığını bu yıl yaz döneminde ise bu artışın daha üst noktalara ulaşacağına inandıklarını söyledi.
         Tarihi eserin çevresinin yapılan çalışmalarla etrafının tel örgülerle çevrilerek koruma altına alınması ve daha güzel bir görünüme kavuşturulmasından dolayı ilgililere teşekkür eden Tan,  mekanda yaşanan en büyük sıkıntının çevresel kirlilik olduğunu söyledi. Mekanın gelişigüzel atılan çöp ve çeşitli atıklarla zaman zaman kirletilebildiğine dikkati çeken Tan, vatandaşlardan bu konuda daha hassas ve duyarlı olmalarını beklediklerini söyledi.
           Mekanın değişik noktalarına çok sayıda çöp kutusu yerleştirildiğini, atıkların buraya atılmasının anıtın çevresinin temizliği açısından önemli olduğunun altını çizen Tan, “Burası ilçemizin ve tarihi eserlerimizin bir vitrini gibi. Yerli ve yabancı çok sayıda ziyaretçi çekiyor. Özellikle yabancı ziyaretçilerimize mahçup olmamak adına temizliği konusunda  vatandaşlarımızdan daha fazla bir duyarlılık bekliyoruz.”dedi.

EFLATUNPINAR İKİNCİ ÖNEMLİ DİNİ MERKEZ…

         Öte yandan, Eflatunpınar’ın Boğazköy Yazılı Kaya’dan sonra ikinci önemli dini merkez olduğu belirtiliyor. Tarihçiler, anıtla ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Anıtta hurili ve Hititli tanrılar birlikte betimlenmiştir. Anıtın ön yüzünde alt sırada dağ tanrıları ile yer altı kaynaklarının tanrıları, güneş kursunun altında tahtında oturan güneş ve fırtına tanrısı, bunların arasında göğü taşıyan kanatlı cinler, boğa adam figürleri ile anıtın iki yanında pınar tanrıçaları yer almaktadır. Anıtın karşısında havuzun içinde tahtta oturur vaziyette tanrı, tanrıça figürleri ile havuzun dış kısmında üçlü boğa protomu bulunmaktadır.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL