ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Engelsiz Gözlük

          BEYŞEHİR – Beyşehir’de 3 yıl önce kurulan Fetullah Bayır Fen Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin geliştirdiği “Engelsiz gözlük” projesi, İzmir’de bir süre önce katıldığı proje yarışması Türkiye finalinde kazandığı..

Engelsiz Gözlük

          BEYŞEHİR – Beyşehir’de 3 yıl önce kurulan Fetullah Bayır Fen Lisesi’nde öğrenim gören öğrencilerin geliştirdiği “Engelsiz gözlük” projesi, İzmir’de bir süre önce katıldığı proje yarışması Türkiye finalinde kazandığı başarıyla bir anda tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. İzmir’deki DOESEF Proje yarışması finalinde Türkiye’yi 2015’te düzenlenecek Uluslararası Genç Bilim Adamları Konferansı’nda temsil etme hakkını kazanan projenin mimarları arasında okulda görevli Fizik öğretmeni İsmail Yapıcı ve öğrenciler Mahmut Yazıcı ile Abdurrahman Korucu yer alıyor.
           Fizik Öğretmeni İsmail Yapıcı, görme engelliler için özel olarak icat edilen bir buluş olarak tasarladıkları projenin yaygın uygulamaya geçmesi ile birlikte alışverişlerde görme engellilerin büyük kolaylıklar yaşayacağını ve onlara da gözlüğün duyu özelliği sayesinde özgürce alışveriş imkanı sağlayacağını söyledi. Yapıcı, “Görme engelliler bu gözlüğü taktığı zaman daha rahat bir alışveriş yapacaklar. Günümüzde, sağımız, solumuz, önümüz, arkamız hep alışveriş merkezleri oldu. AVM’lere bizler gezmek için bile gidebiliyoruz, ama görme engelliler bunu başaramıyor olabilirler. Onların da alışverişlere ihtiyaçları var. Onların bu ihtiyaçlarını giderirken kolaylık olsun diye tasarladık engelsiz gözlüğünü. Bu gözlükle görme engellilerimiz, alışveriş merkezlerine gittiklerinde görerek değil de duyarak alışveriş yapabilecekler. Alacağı ürünün beden numarasını, rengini, fiyatını, indirimde olup olmadığını, tüm bilgileri kulağıyla duyarak ona sahip olabilecekler. Bu engelsiz gözlük, daha önce herhangi bir yerde yapılmamış. Biz öğrenci arkadaşlarımızın özel fikrini bir teknolojik harikaya dönüştürdük. İnşallah başarılı olmuşuzdur. Bunu bir AR-GE çalışması olarak da, okulumuzu yaptıran ve ismini veren hayırsever işadamımız Fetullah Bayır da patent başvurusu yapmamız için gerekli finansal desteği vereceği sözünü verdi. Şu ana kadar bu proje ile ilgili Kültür Ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nden engelsiz gözlüğün telif hakkını aldık. Sırasıyla faydalı ürün belgesini de alacağız. Ardından tüm bu gerekli belgeleri aldıktan sonra önümüzdeki yıl Türkiye’yi bu icadımızla uluslar arası yarışmada temsil edeceğiz. Orada, projemizle ilgili sunumumuzu İngilizce olarak yapacağız. İnşallah burada da başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.

“PATENT İÇİN DESTEĞE HAZIRIM”

          Okul Müdürü Bilal Alperen ise, geçen ay içerisinde İzmir’de düzenlenen proje yarışmasında “Engelsiz gözlük” projesi ile Türkiye’yi yurtdışında temsil etme hakkını kazandıklarını belirterek, “Okulumuz, yaptığı çalışmalarla farkındalık oluşturmak adına önemli mesafe katediyor. Bu anlamda bu başarıyı elde eden öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Okulumuza desteklerini ve katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen hayırsever işadamımız Fetullah Bayır başta olmak üzere Beyşehir Kaymakamımız Muzaffer Başıbüyük, Ak Parti Konya Milletvekilimiz Mustafa Akış ile öğrencilerimize, velilerimize, Beyşehir kamuoyuna ve herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
           Okula ismini veren hayırsever işadamı Fetullah Bayır da, projenin mimarı olan Fen Lisesi öğrencilerini başarılarından ötürü tablet bilgisayarla ödüllendirerek, “İzmir’deki icat yarışmasına katılan okul müdürümüz, başarının mimarları olan danışman öğretmenimiz ve öğrencilerimize teşekkür ediyor, bu başarılarından ötürü tebrik ediyorum. İnşallah bu ekiple okulumuz daha iyi yerlere gelecektir. Buna yürekten inanıyorum. Engelsiz gözlük projesinin patent alması için gerekli maddi manevi destekleri vermeye de hazırım. Öğrencilerimize bu başarılarından ötürü birer tablet bilgisayar hediye ederken, önümüzdeki yıl ülkemizi temsil edecekleri uluslararası yarışmada da başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL