ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Gölde ‘buz’ kırma mesaisi

BEYŞEHİR-Beyşehir ilçesinde, aşırı soğuklar nedeniyle kıyıların donması, Beyşehir Gölü’nde avlanan balıkçıları olumsuz yönde etkiliyor.  Beyşehirli avcılar, buz tabakası ile kaplı kıyılardan açıklara çıkabilmek için bazen saatlerce uğraş vererek buzları kırmak..

Gölde ‘buz’ kırma mesaisi

BEYŞEHİR-Beyşehir ilçesinde, aşırı soğuklar nedeniyle kıyıların donması, Beyşehir Gölü’nde avlanan balıkçıları olumsuz yönde etkiliyor. 

Beyşehirli avcılar, buz tabakası ile kaplı kıyılardan açıklara çıkabilmek için bazen saatlerce uğraş vererek buzları kırmak zorunda kalıyor. Teknelerinin motorlarını da ateş yakarak çalıştırabilen balıkçılar, ellerine aldıkları sopalarla buz tabakasının üzerine vurarak ve kayıkları sallayarak buzları kırıp kayıkları için yol açmaya çalışıyor. Bazı balıkçılar ise, yanlarında getirdiği motorlu testere ile sular içerisindeki ağaçlardan kestiği odun parçası ya da kütüklerle buz tabakasını ortadan kaldırmaya çalışıyor. Bu zorlu mesaide balıkçılara eşleri de yardımcı oluyor, destek veriyor. Eşleri gibi kadın avcılar da sopalarla teknelerinin kıyıda mahsur kalmasına neden olan buz tabakasını kırmaya çalışıyor.

Karadiken köyünde balıkçılık yapan Zeki Şimşek, gölde kalan ağları çıkarmak için kendisi gibi balıkçılık yapan eşiyle birlikte kıyıya geldiğini anlatarak, bunun için de önce teknelerin etrafındaki buzları kırmak zorunda olduklarını belirtti. Şimşek, “Ağlar kaldı içeride onu çıkaracağız. Ağlarda balık var mı yok mu ona bakacağız” dedi. Şimşek, teknesindeki motorun donduğunu bu yüzden milin altına ateş tutarak teknenin faal hale gelmesine çalıştıklarını söyledi. Kadın balıkçı Emine Şimşek ise, eşiyle birlikte her gün göle açıldıklarını belirterek, “Ekmek davası, geçim dünyası. Eşimle her gün çıkıyoruz. Zor iş ve soğuk hava olduğundan üşüyoruz ama yine de gidiyoruz. Benim gibi köyümüzde bu işi yapan bir kadın balıkçı daha var” şeklinde konuştu.

Balıkçı Kemal Beşyüz de, soğuk kış günlerinde balıkçılık mesleğinin zorlaştığını belirterek, “Kış geldi mi balıkçının işi zor. Ama ekmek parası, mecbur göle gireceğiz. Balık durumu, Allah bereket versin, ne doyuruyor, ne de aç koyuyor. Bugün bayağı bir açılacağız. Genelde sazan ve levrek için çalışıyoruz. Açıklara çıkmak için ise önce kıyıdaki buzları kırmamız gerekiyor” diye konuştu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL