ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Çırak ve Kalfa Yok

            BEYŞEHİR – Beyşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Yıldırır, esnafın yaşadığı çırak ve kalfa sorununun son dönemde had safhaya ulaştığını söyledi. İlçede odaya kayıtlı..

Çırak ve Kalfa Yok

 

          BEYŞEHİR – Beyşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Yıldırır, esnafın yaşadığı çırak ve kalfa sorununun son dönemde had safhaya ulaştığını söyledi. İlçede odaya kayıtlı bin 500’ü aktif, toplam bin 700 civarında üyenin bulunduğunu vurgulayan Yıldırır, yöre esnafının son dönemde hem ekonomik koşullar, hem de işyerinde çalıştıracağı çırak bulma konusunda sorunlar yaşadığı görüşlerine yer verdi. Esnafı olumsuz etkileyen çırak bulma sıkıntısının yurt genelinde var olan bir sorun olduğunu ve uzun yıllardır devam ettiğini, ancak bu yıl uygulamaya geçen eğitimdeki 4+4+4 sisteminin devreye girmesinin ardından had safhaya ulaştığını belirten Yıldırır, “Bu sorun okul sistemimizdeki 4+4+4’e geçişle birlikte daha da belirginleşti. 8 yıllık zorunlu eğitimle birlikte okulu bitirdiğinde yaşı 18’i bulan çocukların çıraklık çağı da geçmiş oluyor.
          Ben kendim gömlekçilik yapıyorum ve çırağım bulunmuyor. Tek başına çalışıyorum. Bu yüzden, işlerimi yetiştirebilmek için gece gündüz de demeden daha da çok çalışmam, efor sarfetmem gerekiyor. 18 yaşından sonra çırak bulma gibi böyle bir şans da yok. Bir meslekte çırak denildiği zaman çekirdikten diye tabir ettiğimiz şekilde yetişmesi gerekiyor. Esnaf işyerleri bu konuda aynı zamanda bir okul misyonu görevi işliyordu. Aşama aşama çırak, kalfa yetiştirdikten sonra ustalık dönemine geçiş oluyordu. Yeni sistemle beraber belli bir yaştan sonra çocuklara çıraklığı öğretmek neredeyse imkansız hale geliyor” dedi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL