ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Eski sokak oyunları, salona taşındı

  Mendil kapmaca Federasyonu Beyşehir Temsilcisi Ali Metin nezaretinde Beyşehir’de ilk kez düzenlenen çocuk oyunları turnuvası Beyşehir Ticaret Meslek Lisesi kapalı spor salonunda start aldı. Mendilkapmaca ve seksek oyunu müsabakalarının..

Eski sokak oyunları, salona taşındı

 

Mendil kapmaca Federasyonu Beyşehir Temsilcisi Ali Metin nezaretinde Beyşehir’de ilk kez düzenlenen çocuk oyunları turnuvası Beyşehir Ticaret Meslek Lisesi kapalı spor salonunda start aldı.

Mendilkapmaca ve seksek oyunu müsabakalarının yapıldığı turnuvaya Beyşehir ilçe merkezinden Atatürk, Ali Rıza Celepoğlu, Eşrefoğlu, beldelerden ise Üzümlü Cengiz Topel ve Sevindik İlköğretim Okulu takımları katılıyor.

Turnuvanın ilk gününde Atatürk İlköğretim Okulu ile Üzümlü Cengiz Topel İlköğretim Okulu  takımları karşı karşıya geldi. Atatürk İlköğretim Okulu 3 set üzerinden oynanan mendilkapmaca müsabakasında rakibi Üzümlü Cengiz Topel İlköğretim Okulu’nu 3-0 mağlup etti. Bu maçın hemen ardından oynanan seksek müsabakasında yine karşı karşıya gelen aynı okulların takımları ise 10 dakikalık süre sonunda yenişemeyerek 1-1 berabere kaldı.

BEYŞEHİR’İN GÖZÜ TÜRKİYE ŞAMPİYONASI’NDA…

Mendilkapmaca Federasyonu Beyşehir İlçe Temsilcisi Ali Metin, turnuva başlamadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, çocuk oyunları ve çocuk oyunları ligi hakkında bilgi verdi.

Projenin Konya ayağının başladığını belirten Metin, süreçle ilgili şu bilgileri verdi:

“Mart ayında Beyşehir’den 10 öğretmen arkadaşımızla birlikte Konya Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun düzenlemiş olduğu seminere katıldık. Konya’da en fazla katılımı Beyşehir olarak gerçekleştirmiştik. Bundan dolayı da ligi biz oluşturduk. Konya’da başka ilçelerde şu an için bir turnuva yok. Eğer Konya merkez  ve diğer ilçelerde böyle bir turnuva düzenlenirse şampiyonları ile karşılaşıp, Konya’yı Türkiye şampiyonasında temsil edebilmenin mücadelesini vereceğiz. Eğer başka turnuva olmazsa, Konya’yı temsilen Balıkesir’de yapılacak Türkiye şampiyonasında Konya’yı Beyşehir’in şampiyonu olan takım temsil etmeye hak kazanacak.”dedi.

            Metin, amaçlarının Konya şampiyonu olmaları halinde ili en iyi şekilde temsil edebilmek olduğunu da vurgularken, “Çocukluğumuzda sokaklarda oynadığımız, ama şimdiki yeni neslin bilmediği mendilkapmaca ve seksek gibi oyunları Beyşehir’de de salonlara taşımış olduk. Mendilkapmaca oyunu resmi olarak 3 set halinde oynanıyor.  Her takım ise 3’ü yedek, 10’u asil olmak üzere  13 oyuncudan oluşuyor. Medilkapmaca müsabakasının tamamlanıp galip takımın belirlenmesinin ardından ise yine geleneksel oyunlarımızdan süreye tabi olan seksek oyunu müsabakası başlıyor.”diye konuştu.

            “AMACIMIZ; ÇOCUKLARIMIZI BİLGİSAYAR BAŞINDAN KALDIRMAK”

            Mendilkapmaca Federasyonu Beyşehir Temsilcisi Ali Metin, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun kuruluş özünde olduğu gibi amaçlarının Beyşehir’de de bu ligi canlı tutarak çocukları bilgisayar başından kaldırmak ve sokak ile bahçelere indirmek olduğunu söyledi.

            Çocukları toprakla buluşturmak istediklerini belirten Metin, günümüzün çocuklarının bilgisayar başından kalkmadığını, bilgiyle daha iyi donanmalarına rağmen sokaktan ve sosyal yaşamdan uzak kaldıklarını ve bunun bazı sıkıntılarının yaşanabildini söyledi. Metin, eskiden günümüze gelen ama zamanla unutulan ve oynanmayan 350’ye yakın çocuk oyunu bulunduğunu da belirterek, şunları kaydetti:

 “Kendi kültürümüz olan bu oyunlarımızı çocuklarımıza tanıtmak ve yeniden buluşturmak istiyoruz. Mendilkapmaca, seksek veya diğer oyunları bizler biliyoruz ama birçok günümüz çocuğu bilmiyor.  Çocuklarımızın hem kendi oyun kültürüne dönüşünü sağlamak, hem de bu kültürü dünyaya tanıtmak istiyoruz.  Zaten konfederasyonumuzun amacı da bu kültürü dünyaya hem tanıtmak, hem de bunu olimpiyata dönüştürüp dünya olimpiyatı düzenlemektir.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL