ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Utandıran manzara!

              Beyşehir Süheyla Doğu Ortaokulu öğrencileri, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında hemen yakınındaki Atatürk Ormanı’nda sosyal sorumluluk projesi kapsamında temizlik çalışması yapmak istedi. Ormanlık..

Utandıran manzara!

 

            Beyşehir Süheyla Doğu Ortaokulu öğrencileri, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü kapsamında hemen yakınındaki Atatürk Ormanı’nda sosyal sorumluluk projesi kapsamında temizlik çalışması yapmak istedi. Ormanlık alanlardaki çevresel kirliliğe dikkat çekmek isteyen öğrenciler, çevresel mesajların yer aldığı dövizlerle öğretmenleri nezaretinde ormanın yolunu tuttu. Ancak, ormanlık alana geldiğinde gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen öğrenciler, umduklarından da öte bir çevresel kirliliğe tanıklık ettiler. Çam ağaçlarıyla kaplı alanda, kendilerine uzatılan çöp poşetlerine gördükleri atıkları doldurmaya başlayan öğrencilerin çalışması kısa süre içerisinde alanda yaşanan tablonun vehametini gözler önüne serdi.

İçerisine atıklar doldurulan poşetler, bir süre sonra çöp aracına yüklenmek üzere orman kenarındaki yol üzerine  toplandı. Ardından öğrenciler, ormanlardaki çevresel felakete dikkat çekmek için ellerindeki dövizleri kendilerine yöneltilen objektif ve kameralara çevirerek büyüklerine anlamlı mesajlar vermeye çalıştılar.

Süheyla Doğu Ortaokulu Müdürü Muttalip Göçken, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, toplumda orman bilincinin oluşması adına öğretmen ve öğrencileriyle birlikte böyle bir çalışmanın içerisine girdiklerini söyledi.

Orman Haftası kapsamında, önce orman içerisindeki doğal ortamın nasıl kirletilerek heba edildiğini görerek bu haftayı kutladıklarını anlatan Göçken, “Öğrencilerimizle birlikte orman temizliği yaptık. Ama, maalesef orman içerisine girdiğimizde içler acısı bir manzara ile karşılaştık”dedi. 

Ormanlık alanda yoğun bir alkol tüketiminin olduğunu içerisine atılan atıklardan tesbit ettiklerini belirten Göçken, şunları söyledi:

“Ormanın içerisinde alanı kirleten daha çok piknik ve yemek atıklarının çok fazla olduğunu gördük. Özellikle bira şişeleri, cam kırıkları aşırı derecede fazla idi. Allah muhafaza bunlar yaz mevsimi de geldi; güneşle birlikte her an yangınlara sebep olabilir. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında buradaki duruma halkımızın dikkatini çekmek istedik. Bu çalışma ile bunun bir parça önüne geçebilirsek ne mutlu bizlere ve öğrencilerimize.”

Ormanlık alandaki temizlik çalışmasına nezaret eden 6 öğretmenle birlikte toplam 173 öğrencinin iştirak ettiğini de belirten Göçken, yaptıkları saatler süren faaliyete rağmen alandaki çöpün temizlenmesinin mümkün olmadığını gördüklerini belirtti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bir gün için bu faaliyet iznini alarak çalışma yürüttüklerini dile getiren Göçken, şöyle devam etti:

“Anlaşılan o ki, bu yeterli olmayacak. İzin alabilmemiz halinde yarın da bu çalışmayı devam ettirmeyi düşünüyoruz. Tonlarca çöp çıkıyor ve bitecek gibi de görünmüyor. Sadece bizim çabamızla ve duyarlılığımızla olacak gibi değil… Halkın da duyarlı olması lazım. Burası bizim ciğerlerimiz, yaşamamız için olmazsa olmazımız. Bu dünyanın ve memleketimizin varlığı için de ormanlar olmazsa olmazımız. Dünyanın ciğerleri olduğunu da unutmamamız lazım. O yüzden de duyarlı davranmamız lazım.”

Ormanlık alanlardan yararlanan ve piknik yapan vatandaşlara da seslenen Göçken, daha titiz olmalarını beklediklerini de söyledi. Bu sahalardan istifade edenlerin yanlarına poşet alıp, dönüşte çöpleri yanlarında götürebileceklerini vurgulayan Göçken, yaşanan bu manzaraya rağmen insanlara ormanı yasaklamanın da çözüm olduğunu düşünmediğini kaydetti. Ne kadar orman varsa, tüm insanlığın buralardan faydalanması gerektiğini, ancak bunu yaparken de kirletilmemesinin şart olduğunu vurgulayan Göçken, “Yanlarında getirdikleri çöp poşetlerine çöplerini alır giderlerse bu rezalet yaşanmamış olur. Geleceğimize mutlu bir ülke, temiz bir doğa bırakmış oluruz”diye konuştu.

Göçken, topluma mesaj niteliği taşıyan sloganların olduğu dövizleri taşıyan ve bu faaliyetlere katılan öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Faaliyete katılan öğrenciler de yaptıkları değerlendirmelerde, ormanlık alanda hiç de beklemedikleri bin manzara ile karşılaştıklarını, gördükleri her türlü atığı çöp poşetlerine doldurarak kısmi de olsa bir temizlik çalışması yaptıklarını anlattı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL