ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Adayı da sular bastı!

       BEYŞEHİR – Beyşehir ilçe merkezinden havaların ısınması ile birlikte sürekli olarak Yılanlı Adası’na tur düzenleyen yatlar, sularla kaplanan kara parçasına artık yolcu indiremez hale geldi. Yat işletmecileri..

Adayı da sular bastı!

 

     BEYŞEHİR – Beyşehir ilçe merkezinden havaların ısınması ile birlikte sürekli olarak Yılanlı Adası’na tur düzenleyen yatlar, sularla kaplanan kara parçasına artık yolcu indiremez hale geldi. Yat işletmecileri ise şimdi artık sadece uzaktan izletebildikleri yolcuları için alternatif sahil turları düzenlemeye başladı.

     Beyşehir Gölü’nde yağışlı bir dönemin ardından doluluk oranının yükselmesi sonucu bünyesinde bulunan küçük adaları sular adeta yuttu.İrili ufaklı 33 adanın bulunduğu göldeki küçük toprak parçalı alanlar sularla kaplandı. Benzer bir sorun gezinti yatlarının tur düzenlediği Beyşehir merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yılanlı Adası’nda da yaşanıyor.

     Yükselen suların büyük bölümünü kapladığı kara parçasının üzerinde şu anda küçük bir toprak parçası ve ağaçlar gözlenebiliyor. Ağaçların üzerinde yuva yapan kuşlar da ilginç görüntüler sergiliyor.

     Adaya tur düzenleyen yat işletmecilerinden Ahmet Bülbül, bu seneki bol ve bereketli yağışların  göldeki su seviyesini yükselttiğini, Yılanlı ada gibi birçok küçük adanın ise sular altında kaldığını söyledi.

     Suların yükselmesinin küçük adaları yuttuğunu ifade eden Bülbül, “33 adadan belki de 20 tane kaldı. Yılanlı Adası da gördüğünüz gibi çok küçük bir ada parçası oldu. Yatlarla artık girme şansımız olmuyor. Şu anda 100 kişilik bir yolcu indirsek bile gezme şansları yok. O yüzden, sadece geldiğimiz zaman yolcularımıza görünen alanı uzaktan izlettirme imkanı bulabiliyoruz. Her taraf su ve kuşlar yuva yapmış ağaçlara. Rahatsız eden de yok, keyifleri yerinde. Onlar da halen yavrulama döneminde.”diye konuştu.

     Beyşehir Gölü’ndeki su seviyesinin artması ile birlikte yat işletmecileri olarak bazı sıkıntılar yaşadıklarını da anlatan Bülbül, en büyük sorunun suların yükselmesi ile birlikte sular altında kalan iskeleler olduğunu belirtti. Denizlerde kıyılara demirleyen teknelerin belli bir su seviyesi olduğu için böyle bir sorunla karşılaşmadığını ancak Beyşehir Gölü gibi su yapısı sürekli olarak değişen kıyılarda iskele konusunda bazı sorunlar yaşadıklarını anlatan Bülbül, şöyle devam etti:

“İskelemiz sular altında kaldığı için biraz yükseğini yaptık. Sular geçen seneye göre tahminen 2 metre civarında yükseldi. Daha da yükselmeye devam ediyor. İskeleyi bu yüzden oynarlı ve portatif olarak yapıyoruz. Vidalı ve su yükseldikçe iskelenin tabanını kaldırma durumumuz oluyor. Böyle seyyar bir iskele düzeni kurmaya başladık. Yani iskeleleri günün şartlarına göre uydurmaya çalışıyoruz. Tur düzenlediğimiz Yılanlı Adası’nda da iskelemizi adanın sular altında kalmasından dolayı artık kullanamıyoruz, alana yolcu indiremiyoruz.”

     Beyşehir Gölü’nde birkaç sene önce yaşanan kuraklık sorunu ve buna bağlı olarak su seviyesinin daha aşağı noktalarda olduğu dönemde tur esnasında yatların belli bölümlerde bazen bulunduğu yere çakılıp, yolcularla birlikte mahsur kaldığı günleri yaşadıklarını, artık suların yükselmesi ile bu dönemin geride kaldığını da anımsatan Bülbül, şunları kaydetti:

     “Çok şükür 3-4 senedir o sorun yok, o yönden çok rahatız. Daha önce biliyorsunuz her yıl 3-4 pervane birden değiştiriyorduk. Suların böyle aşırı yükselmesi de ayrı bir sorun tabiî ki. Ama, şimdi adaların sular altında kalması ile alternatif turlarla yolcularımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Şimdi gölün kıyılarına, başka kesimlerine doğru turlar düzenliyoruz,Vatandaşlarımız bu turlardan da oldukça memnun kalıyor.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL