ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Artık sürüyü korumuyor, yavru bakıyor

   BEYŞEHİR – Beyşehir’de bir çiftlikte koyun sürülerini koruyan iki ayrı köpek 10 gün arayla bir batında 11 ve 10 ayrı yavru birden doğurdu. Çiftlikte dünyaya gözlerini açan 21 yavrudan..

Artık sürüyü korumuyor, yavru bakıyor

 

 BEYŞEHİR – Beyşehir’de bir çiftlikte koyun sürülerini koruyan iki ayrı köpek 10 gün arayla bir batında 11 ve 10 ayrı yavru birden doğurdu. Çiftlikte dünyaya gözlerini açan 21 yavrudan 4’ü yaşamını yitirirken, iki anne köpek hayatta kalan diğer yavrularını yaşatmaya çalışıyor.
        Şaşkınlık yaratan olay ilçeye bağlı Gönen Köyü’ndeki bir koyun çiftliğinde yaşandı.
        Gönen Köyü Muhtarlığı’nın kurduğu koyun çiftliğini ve araziye  yayılıma çıkan sürüyü koruyan bir çoban köpeği, erkek bir kangal köpeği ile çiftleştirilmesinin ardından hamile kaldı. Köpek, doğum zamanı gelince bir kerede 11 yavru birden dünyaya getirirken,  2’si birkaç gün yaşadıktan sonra öldü.
        Aynı çiftlikte benzer olay erkek çoban köpeği ile dişi kangal köpeğinin çiftleştirilmesinin ardından yaşandı. Kangal köpeği bir batında 10 yavru birden doğururken, aynı şekilde daha sonraki günler 2’si yaşamını kaybetti. 
        Gönen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Gökler, yaptığı açıklamada, bekçi köpeği olarak çiftlikte bulunan 13 köpeğin aynı zamanda sürüleri de koruduğunu belirterek, “Bu köpekler arasından 4’ünde çiftleştirme yaptık. Sivas’tan getirdiğimiz elimizde bir kangalımız vardı. Bunlardan bir tanesini baba olarak dişi çoban köpeği ile birleştirdik. Ondan 11 tane yavru aldık. Bir de kaliteli bir çoban köpeğimiz vardı. Bunu da dişi kangalımızla birleştirdik. Ondan da 10 yavru aldık. Amacımız; nasıl bir ırkın çıkacağıydı. Bundan sonraki senelerde kangallarla kangalları birleştirerek onlardan da çiftliğimiz ve isteyenler için daha çok  kangal üretmeyi planlıyoruz.”dedi. Gökler, yavru köpeklerin çiftliğin neşe kaynağı haline geldiğini belirtirken, “Hepsi de anne sütüyle besleniyor. Beslenmelerinde herhangi bir problem yok. Anne sütüne takviye için hariçten takviye süt sağıyor veriyoruz. Bunun haricinde et de veriyoruz. Bakımında problem yok, annenin sütü yavrularına yetiyor. Ancak, 11 yavrunun 2’sini kaybettik. Diğer yavrularda bir sorun yok”dedi.
        Çiftlikte sürüye çobanlık yapan Mehmet Korucu ise, bir batında 11 ve 10 yavru birden veren köpeklerin iyi bakılması sonucu böyle bir durum yaşandığına inandığını söyledi.
        Anne köpeklerin yavrularını besleyerek çok güzel doyurduğunu ifade eden Korucu, “Yavrular çok sevimli. Henüz isim koymadık, ama düşünüyoruz. Kalan yavruları yaşatmak için padoklar içerisine alacağız. Bunlar biraz daha büyüdükten sonra üçer, dörder halde yayılıma çıkan sürülere takılarak koyun peşinde büyüyecek.” (Ali Rıza Önses)

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL