ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir Gölü’ne bilimsel araştırma teknesi

       BEYŞEHİR-Konya’daki doğal göllerin yanısıra, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde bilimsel araştırmalarda kullanılacak bir araştırma teknesi Beyşehir ilçesinde sularla buluşturuldu.       Göllerdeki bilimsel..

Beyşehir Gölü’ne bilimsel araştırma teknesi

       BEYŞEHİR-Konya’daki doğal göllerin yanısıra, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde bilimsel araştırmalarda kullanılacak bir araştırma teknesi Beyşehir ilçesinde sularla buluşturuldu.
       Göllerdeki bilimsel araştırmalara yeni bir ivme kazandıracak araştırma teknesi, Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mustafa Özdemir, SÜ Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve SÜ Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Cengiz Akköz,SÜ Beyşehir Ali Akkanat Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı ve SÜ Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr.Mustafa Arslan, Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü Beyşehir Milli Parklar Şefi  Mehmet Şener ve üniversite öğrencilerinin de katıldığı bir programla gölün Güldibi mevkisinde göl sularına indirildi.Tekne, daha sonra gerçekleştirilen üniversite öğrencilerinin de katıldığı deneme ve araştırma sürüşlerinin ardından Beyşehir Jandarma Asayiş Botu’nun da konuşlu olduğu limana bağlandı.
         Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve SÜ Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Cengiz Akköz, teknenin göl sularına indirilmesinin ardından yaptığı açıklamada, bilimsel araştırma teknesinin SÜ Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi tarafından hayata geçirilen bir proje kapsamında alınarak üniversite bünyesine kazandırıldığını söyledi.
         Konya’nın Göller Bölgesinde olması münasebetiyle böyle bir tekneye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Doç.Dr. Akköz, “Göllerdeki biyo çeşitliliği, ekolojik sorunları, su rezervi ve kalitesini belirleyebilmek ve Fen Fakültesi Su Biyolojisi Bölümü öğrencilerinin yanısıra, Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi’nin ortak yapacağı bütün çalışmalarda kullanabileceği bir ekipman olarak teknemizi aldık. Yine tarafımdan uzun yıllardır biyoloji bölümünde, hidrobiyoloji ve deniz biyolojisi dersi veriliyor. Öğrencilerimizi daha önceleri göllere getirip sadece kıyıdan gösteriyorduk, Beyşehir’de ise limandaki yatlar vasıtasıyla gölü tanıtabiliyorduk.  Bölüm imkanlarıyla Akdeniz bölgesindeki denizlerde de çalışmalar yapıyorduk ama bu yıl artık kendi teknemiz olduğu için bu uygulamaları daha iyi şekilde göllerde yapabileceğiz.Tabi teknemizi alış amacımız; bilimsel çalışma yapabilmek için. Teknenin donanımında arazi uygulamasında kullanabileceğimiz analiz ekipmanlarımız var. Buna göre tasarlandı.  Sığ sularda çalışabilmesi ve mobil olması dolayısıyla Konya’da irili ufaklı göllerde de pratik olarak tasarlandığından şu anda işimizi görecek kapasitede. Bu tekneyle biz sadece Beyşehir’de değil, Konya’da 15 civarında doğal gölde de çalışmalarımız var. Bu çalışmalarda teknemiz mobil ve taşınabilir olduğu için o göllerde de değerlendirebileceğiz.”diye konuştu. 
        Doç.Dr.Akköz, şöyle devam etti: “Araştırma teknemiz, tüm üniversitenin hizmetine açık durumda. Bizim biyoloji bölümü, canlılarla ilgili bölüm olduğu için. İşte canlılar de değişik ortamlarda yaşıyor. Suda, karada, Konya bu bağlamda karasal bir alan olmasına rağmen, göllere sahip olduğu için de biyoloji bölümü de su canlılarından uzak değil. Öğrencilerimiz, suyla ilgili, suya dair,planktonundan omurgalısına, su kuşlarına kadar pek çok alanda bilgi sahibi olmak üzereler. Bunu da yaparken sadece ders kitaplarından ya da slaytlarda veya ders materyalinde görmek yerine uygulamalı olarak anlatmayı da yeğledik. Bu amaçla bu teknemizi bu alanda da kullanıyoruz. Ayrıca, yeni kurulan SÜ Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu olarak da bir yıl içerisinde faaliyete geçip, öğrenci alımına başlanacak. Ondan sonra da yine uygulamalarımız içerisinde Beyşehir Gölü yine birinci sırayı alacak. Yani Beyşehir Gölü’nde değişik oranlarda biyolojik açıdan ne yapılabilecekse, uygulamalı bilimler olarak hem de SÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü olarak çalışmalarımız devam ediyor, bundan sonra da biraz daha bu çalışmalar ivme kazanacak.”dedi.

Bilimsel araştırma teknesinin ihtiyaç olması halinde Türkiye’nin AB programı çerçevesinde sularla ilgili yapılabilecek  birçok çalışmalarda da değerlendirilebileceğini anlatan Doç.Dr.Akköz, yer bulucu sonar cihazı gibi bazı eksikliklerini ise zaman içerisinde tamamlayacaklarını söyledi.Akköz, Beyşehir Jandarma Komutanlığı’na tekneye sahilde tahsis ettikleri güvenli alan nedeniyle,ayrıca diğer kurumların yöneticilerine da teknenin suya ulaştırılmasındaki katkılarından dolayı teşekkür etti.Akköz, kendilerine destek veren tüm kuruluşlarla irtibat halinde olarak bundan sonra daha koordineli olarak bu çalışmaları yürüteceklerini de söyledi.
         Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener ise, aynı zamanda bir milli park olan Beyşehir Gölü’nün bilimsel araştırmalar yapılacak bir tekneye kavuşmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Beyşehir Gölü ve milli parkının korunması ve sürdürülebilir kullanımının da gelecek nesillere taşınması adına bu çalışmaları önemsiyoruz. Gölün bilimsel çalışma ayağı eksikti, şimdi araştırma ve bilimsel ayağı da tamamlanmış oldu.”dedi.
           Göl sularına indirilmesinin ardından deneme sürüşüne katılan  SÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler de uygulama için böyle bir araştırma gemisine sahip olmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL