ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

BTO’dan işverenlere uyarı

  BEYŞEHİR-Beyşehir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Salih Gül, yeni düzenlemeler getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, herhangi bir cezai işleme kalınmaması için eksikliklerin..

BTO’dan işverenlere uyarı

 

BEYŞEHİR-Beyşehir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Salih Gül, yeni düzenlemeler getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatarak, herhangi bir cezai işleme kalınmaması için eksikliklerin bir an önce giderilmesi konusunda işverenleri uyardı.

Gül, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeni dönemle ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, 30 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile 2013 yılında iş hayatında, hem işveren, hem de çalışanlar için büyük değişiklikler olacağını belirtti. Gül, açıklamasında, şunları kaydetti:

“İşyerlerinde risk değerlendirmesi yapılması ve bununla bağlantılı olarak önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, çalışan sayısı ile ilgili bir sınırlama olmaksızın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanması zorunlu kılınmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile diğer mevzuat çerçevesinde işverenlere;

Risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak, acil eylem planı yapmak, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki eğitim verilmesi, ilk yardımcı belgesi aldırılması, yangın eğitimi aldırılması, 50 ve daha fazla işçi çalışan işyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu kurulması, çalışan temsilcisi atanması, işyeri hekimi ve İş Sağlığı Güvenliği uzmanı çalıştırılması gibi yükümlülükler getirilmiştir. 

    İşyerleri, yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrılmaktadır. 26.12.2012 tarihli R.Gazetede yayımlanan “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN TEHLİKE SINIFLARI TEBLİĞİ” yayımlanmış olup, İşyeri SGK sicil no sunun 2,3,4,5,6 ve 7. rakamları ile(NACE KODU) bu tebliğden karşılaştırarak işyeri tehlike sınıfı öğrenilebilecektir.

  50’den fazlan çalışanı olan işyerleri için kanun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdi. 50’den az çalışanı olan, çok tehlikeli ve tehlikeli kapsamdaki iş yerleri için 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe giriyor. Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olup az tehlikeli kapsamdaki iş yerleri için 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. 

    Ocak 2013 itibari ile tüm işyerlerinin kanunun yürürlük tarihleri beklenmeden risk değerlendirmesini yapmış olması gerekmektedir.  

   Çalışma hayatındaki eksikliği ve olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacı ile düzenlenen 6331 sayılı yasanın 01 Ocak 2013 tarihi itibari ile uygulamaya girmiş olması nedeni ile işverenlerin ve üyelerimizin İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınacak önlemler ve yerine getirilecek yükümlülükler acısından ilerde cezalı duruma düşmemeleri için en kısa zaman gerekli çalışmaları yaparak eksikliklerini tamamlamaları gerektiğini. belirtir, işlerinde başarılar dilerim.”  

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL