ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Bunun Adı Vicdansızlık

   İlçede usulsüz yollarla avlanma yapıldığına dair bir ihbar üzerine Hisarlık ve Kara Yahya mevkilerinde avlanan bazı avcıları takibe alan Bozkır İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Beyşehir Doğa Koruma ve Milli..

Bunun Adı Vicdansızlık

 

 İlçede usulsüz yollarla avlanma yapıldığına dair bir ihbar üzerine Hisarlık ve Kara Yahya mevkilerinde avlanan bazı avcıları takibe alan Bozkır İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği ve Bozkır İlçe Orman İşletme Şefliği ekipleri ile birlikte operasyon düzenledi.

 Bölgede ilk kez kapan yöntemi ile tuzak kurmak suretiyle usulsüz avlandığı iddia edilen İ.Ç. (69), M.P. (62), M.E., R.T. (36), R.Y. (32) ve B.A. (61) adlı kişiler, 1’i kara tavuk, 12’si halk arasında ‘cırık’ diye tabir edilen ardıç kuşu, 4 adet av tüfeği, 50 adet av fişeği ve 150 örme sepet kapanla birlikte suçüstü yakalandı. Ele geçirilen yabani kuşlar ile av malzemelerine el konuldu. Avcıların ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü mevsimlerde bu yöntemi kullandığı belirtilirken, kardan arındırılmış araziye yerleştirilen sepetten yapılmış kapanların içerisine konulan solucanları yemek için giren su kuşlarının bir daha içerisinden çıkamadığı ve pusuya yatan avcıların canlı olarak bu kuşları kolayca yakaladığı öğrenildi.

 Beyşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Mehmet Şener, sepetten yapılan tuzakla avlanmanın usulsüz avlanma yöntemine girdiğini vurgulayarak, bunun da cezai müeyyidelerinin olduğunu belirtti. Şener, “Yoğun kış şartlarında uygulanan bu avlanma yöntemini duyuyorduk ama suçüstü yapamıyorduk. Bu son operasyonumuzla bölgemizde bu tür yöntemle avlanıldığını de ilk kez belgelemiş olduk” dedi.

 Kış şartları nedeniyle yiyecek bulamayan yabani kuşların katliam yapılırcasına bu şekilde zayi edilmesinin oldukça üzücü ve düşündürücü olduğunu söyleyen Şener, “Ayrıca, avlanan kuş sayısı kadar tazminat bedeli gibi cezai bir yaptırım var. Suçüstü yapılan 6 kişi arasındaki 1 kişiye idari para cezası ve 13 kuşun avlanmasından tazminat bedeli de dahil olmak üzere yaklaşık 5 bin 848 lira para cezası uygulanacak. 4 ayrı maddeden işlem yapılacak 6 avcıya toplamda 9 bin liralık bir para cezası kesilecek.

 Ayrıca avda kullanılan 4 tüfeğin 3’ünün belgesiz ve yasak olan takozsuz av silahı olduğu belirlendi. Avlanan kuşlar düzenlenecek imha raporunun ardından imha edilecek. Bu çalışmanın başarıyla sonuçlandırılmasında özverili ve ısrarlı takipleri ile İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ile orman görevlilerimize de teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 Şener, ele geçirilen 150’ye yakın kapanın avcıların kendi özel imalatı olduğunu tespit ettiklerini, genelde bunların söğüt ağacından yaşken örüldüğünü ve çetin kış şartlarında usulsüz avlanma yöntemi olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL