ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Eşrefoğlu Camii günümüze nasıl geldi?

  713 sene önce yapılan Eşrefoğlu Camii günümüze nasıl geldi? Güvenlik önlemleri nasıl sağlandı. Eşrefoğlu Camii hakkında Camii İmam Hatibi İsmail Efe Bilgi verdi “Eşrefoğlu Cami’ni ecdad yaptırmış, 713 sene..

Eşrefoğlu Camii günümüze nasıl geldi?

 

713 sene önce yapılan Eşrefoğlu Camii günümüze nasıl geldi? Güvenlik önlemleri nasıl sağlandı. Eşrefoğlu Camii hakkında Camii İmam Hatibi İsmail Efe Bilgi verdi

“Eşrefoğlu Cami’ni ecdad yaptırmış, 713 sene olmuş ve Beyşehirliler bu camiyi bugüne kadar çok güzel korumuşlar. Özellikleri bakımından bu cami değil Türkiye’de dünyada bile tek olabilecek bir cami. Birçok özellikleri bakımından bunlar ahşap, taş,çinicilik, kalem süslemeleri, alçı, bey mahvili, kar deposu, çilehanesi, ihtikaf mahali gibi birçok özelliği var ve bu özellikleri bakımından tek cami diyoruz. Atalarımız bu eseri bize bırakmışlar, bize düşen görev de bunu koruyup kollamak olur.

            Buranın en sonra 2005 yılında restorasyonu tamamlandı. 2004 yılından sonra biz bu camiye bir yangın tertibatı yapılması hususunda girişimde bulunmuştuk. Aynı zamanda kamera sistemi ve alarm sistemiyle ilgili de 4.5 seneye yakın bir uğraş verdik. Bu tür eserlere kafaya göre bir şey yapmak mümkün değil. Birçok uğraşlar ve yazışmalar neticesinde 2008 yılında 62 adet yangın sensörü, 24 adet kamera ve alarm dedantörleri ile koruma altına alındı. UNESCO kesin aday listesine de girerse ziyaretçi sayısında yoğun bir artış olacağından, bunlar da yetersiz kalacak ve cami için güvenlik görevlisi ihtiyacı da olacak. Ziyaretçilerin bazılarında eserlere zarar verme gibi olaylarda başımıza geldiği için, güvenlik görevlisi kesinlikle bir ihtiyaç olacak.

            Elektrik sistemimiz ise antimon kablo ile kaplı tamamı ayrıca her bir avize ve priz için ayrı ayrı şarteller var. En ufak bir şey de şartel atıyor, dolayısıyla o konuda bir sıkıntımız da yok. Yangın alarm sistemi ise dumana duyarlı ve yangın ateşe dönüşmeden itfaiyeye haber veriyor. Medrese tarafında da bir yangın vanamız var. Bu tür şeylerin olmasını istemeyiz ama herhangi bir kötü durumda da sistem hemen devreye geçecek şekilde hazırlandı.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL