ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Gölün Su Bütçesi Olacak

            BEYŞEHİR-Selçuk Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Bilgehan Nas, yürütülen ‘Özel Hüküm Belirlenmesi’ Projesi çalışmaları kapsamında Beyşehir Gölü’nün su bütçesinin de ortaya..

Gölün Su Bütçesi Olacak

            BEYŞEHİR-Selçuk Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç.Dr.Bilgehan Nas, yürütülen ‘Özel Hüküm Belirlenmesi’ Projesi çalışmaları kapsamında Beyşehir Gölü’nün su bütçesinin de ortaya konulacağını bildirdi.

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından müşterek olarak yürütülen “Beyşehir ve Karacaören Baraj Gölleri Havza Koruma Planları ve Özel Hükümlerin Belirlenmesi” Projesi’ne Selçuk Üniversitesi adına katılan ve çalışmayı sürdüren ekibin içerisinde yer alan Doç.Dr.Bilgehan Nas, Beyşehir’de düzenlenen toplantıda Beyşehir Gölü ile ilgili umut verici bilgiler verirken, şu an herkesi sevindiren ve mutlu eden doluluk oranının önümüzdeki yıllarda yağışların düşmesi ile yeniden arzu edilmeyen eski günlerine dönebileceği uyarısında bulundu.

            Doç.Dr.Nas, geçmişte gölden tarımsal sulama amacıyla ciddi bir su çekiminin olmasıyla beraber su seviyesiyle ilgili önemli değişiklikler yaşandığını anımsatarak, bunun sıkıntılarından bahsetti. 7-8 yıl öncesine kadar gölde en derin noktanın 6 metre olarak ölçüldüğü dönemde, bu durumun kıyı kesimlerde ciddi bir kirliliği de gözler önüne serdiğini anlatan Nas, “O dönemde göl su seviyesinin çok düşük olması nedeniyle böyle giderse ciddi bir tehdit altında olabileceği konuşuluyordu. Bugün ise gelinen nokta sevindirici ve umut verici. Beyşehir Gölü, birkaç yıldır bölgeye düşen ortalamanın üstünde yağış alması nedeniyle bugünkü seviyesine ulaştı. Ancak, bunun hep böyle gitmeyeceği unutulmamalıdır.”ifadelerini kullandı.

            Birkaç yıl sonra yağışların kesilebileceğini ve gölün istenmeyen seviyelere kadar tekrar düşebileceğine dikkat çeken Nas, bunun önüne geçilebilmesi için Beyşehir Gölü su bütçesinin de ortaya konulması için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Nas, şunları kaydetti:

“Bu durumda da, göl su kotunda optimum kararın verilmesi gerekiyordu. DSİ’nin dönem içerisinde belirlediği bir su kotu vardı ve değiştirildi. Onun da iyi gitmesi ve yağışların da fazla olmasıyla bu su seviyesini yakaladık. Bu projenin önemli uygulamalarından biri göl su bütçesinin ortaya konulacak olması. Gölün su bütçesiyle ilgili bu çalışmayı yürütecek İstanbul Teknik Üniversitesi’nden bir araştırma ekibimiz var. Onlar göle gelen tüm su kütlelerini, gölden çekilen bütün suları, deşarj edilen suları esas alarak, yer altı su bütçesiyle ilişkilendirerek, gölün su bütçesini ortaya koyacaklar. Göl su kotuyla ilgili olarak da optimum işletme şartlarını ortaya koyacaklar.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL