ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Hayvancılık göçü durduracak

           DERBENT – Derbent ilçesinde hayata geçirilen hayvancılık projelerinin bölgeden Konya il merkezine yaşanan göçü durduracağı bildirildi.          İlçeye bağlı Çiftliközü beldesinde geçtiğimiz..

Hayvancılık göçü durduracak

 

         DERBENT – Derbent ilçesinde hayata geçirilen hayvancılık projelerinin bölgeden Konya il merkezine yaşanan göçü durduracağı bildirildi.
         İlçeye bağlı Çiftliközü beldesinde geçtiğimiz yıllarda kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi öncülüğünde hayata geçirilen 2 milyon liralık hayvancılık projesinin ardından bölgeye tahsis edilen 240 Holstein cinsi gebe düvenin hak sahibi besicilere dağıtımı gerçekleştirildi.
         Çiftliközü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Elmalı, yaptığı açıklamada, 2010 yılında kooperatifin kurulmasının ardından aynı yılın sonunda hazırladıkları hayvancılık projesinin 2011 yılının Mart ayında onaylandığını belirterek, “Yaklaşık 2 milyon liralık proje kapsamında ahır yapımına başladık, işletme binamızı yaptık. Soğutma tankını kurduk ve süt makinelerimizi de dağıttık. İhale aşamasının sona ermesinin ardından ise bölgemize gelen 240 Holstein cinsi gebe düvenin dağıtımını gerçekleştirdik. Proje ile 40 kişiye 6 gebe düve tahsis edildi. Açık besi yapanlar da oldu, kapalı sistemle bu işi yürütecekler de var. Bu proje ile bölgemizin kaderi değişecek Proje kapsamında ödemeler 2 yılı ödemesiz olmak üzere toplam 7 yıl vadeli olacak.”dedi.

BÖLGENİN KADERİ DEĞİŞECEK…
         Elmalı, projenin devreye girmesi ile besicilerin kendi yemini üreteceğini, şimdiden yonca ve silaj üretimine başladıklarını belirterek, “Kendi arpamızı zaten ekiyoruz. Yani diğer bölgelere göre önemli avantajlarımız var ve kendi yemimizi kendimiz tedarik edeceğiz. Bakımını kendimiz yapacağız. Böylece ekonomiye  bu proje büyük katkı sağlayacak.”dedi.
         Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar ise, ilçeye bağlı Yassıören Köyü’nde de hayvancılık projesi kapsamında toplu alımlar yapıldığını belirterek, her iki yerleşim biriminde dağıtımı yapılan Holstein cinsi ineklerin gebe olarak düşünüldüğünde 500’e yakın bir büyükbaş hayvan varlığına ulaşılacağını söyledi. Önümüzdeki bir iki yıl içerisinde bu sayının binlerle ifade edileceğini vurgulayan Acar, Derbent ilçesi ve havalesinin ana geçim kaynağının hayvancılık olmak durumunda olduğuna dikkat çekti.
         Hayvancılığın üzerine yeşil fasülye üretiminde son yıllarda ilçe olarak marka haline geldiklerini vurgulayan Acar, şunları kaydetti:  “Bölgemizde pancar ekimi ve son dönemde ise kiraz ve çilek yetiştiriciliği de başladı. Son hayvancılık projesi ile bölgemiz ekonomisinin önemli ölçüde canlanacağını ve Konya’ya olan göçün yavaşlayacağını, hatta duracağını ve bu gidişle de önümüzdeki zaman içerisinde göçün tam tersine bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz. Düşünün 6 gebe hayvan 12 hayvan demek. 3 tane büyükbaş hayvanın süt geliri bir asgari ücret ederinde olduğu düşünüldüğünde, çok ciddi anlamda bir ekonomik rahatlama sağlayacağına inanıyoruz. Bizim bunu hızla devam ettirmemiz gerekiyor. Böylece bu ekonomik katkılarla çok hızlı bir şekilde gelişimi ve değişimi birlikte yaşayacağız. İnşallah bölgemizin istikbali anlamında daha parlak ve mutlu günler bizi bekliyor diye düşünüyorum.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL