ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

İsrail Sazanı ile mücadele edilecek

BEYŞEHİR – Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürü Mustafa Sungur, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda popülasyonu son yıllarda giderek artan istilacı türlerle mücadelenin bakanlığın son derece önemsediği bir..

İsrail Sazanı ile mücadele edilecek

BEYŞEHİR – Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8.Bölge Müdürü Mustafa Sungur, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda popülasyonu son yıllarda giderek artan istilacı türlerle mücadelenin bakanlığın son derece önemsediği bir husus olduğunu söyledi.

Bu konuda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden teknik ve bilimsel destek alındığını belirten Sungur, gölde bulunan istilacı türlerle mücadele edildiği takdirde bu çalışmanın Türkiye’deki diğer iç sular için de örnek ve model bir çalışma olacağını söyledi.

Beyşehir Gölü’nde yüzde 42 düzeyinde İsrail Sazanı adı verilen Gümişi Havuz balığı türünün tesbit edildiğini aktaran Sungur, Türkiye’de iç sulara bilerek ya da bilmeyerek atılan türler olduğunu, bu türler içerisinde bu istilacı türlerin buradaki doğal türlere baskınlık oluşturarak zarar verdiğini, dolayısıyla geçimlerini avlayacakları asıl ekonomik değeri olan türler üzerinde baskınlık olmasından dolayı balıkçıların zor durumda kaldığını anlatarak, şunları kaydetti.

“Beyşehir Gölü de ülkemizin en büyük tatlı su gölü ve son derece önemli bir gölümüz. Bakanlığımız da gölümüzdeki faaliyetlere son derece önem veriyor. Bu hususla ilgili olarak balıkçılarımızla da ortak bir karar alındı. Mücadele edilecek. Bu çalışma ile bu türün gölde sayısının hızla azaltılması planlanıyor. Bu projenin bitmesini müteakip de biz mevcut durumu izlemeye devam edeceğiz. Gölde bu türlerin geçmişteki ve bugün durumu, mücadeleden sonraki durumla ilgili hangi seviyeye geldiği tesbitleri yapılacak. Burada güzel neticeler alınacağına inanıyoruz. Netice ise ülkemize örnek ve model olacak ve bu türlerin asil türler üzerindeki baskısı sona ermiş olacak. Balıkçılarımız kazanmış olacak. Onların geçimleri kolaylaşmış olacak. Bu açında projeyi son derece önemsiyoruz. Bu çalışmada emeği geçen hocalarımıza da teşekkür ediyorum.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL