ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Köylülere hayvancılık desteği

              DERBENT – Belde meydanında düzenlenen törene AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Derbent Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Hayvancılık..

Köylülere hayvancılık desteği

 

            DERBENT – Belde meydanında düzenlenen törene AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, Derbent Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu, Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, Hayvancılık Kooperatifleri Konya Bölge Birliği (HAY-KOOP) Başkanı Ramazan Koman, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Derbent İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Ergun, Çifliközü Belde Belediye Başkanı İbrahim Akıncı, Çiftliközü Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Elmalı, belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, beldede proje çerçevesinde dağıtılan hayvanların 40 tane köylüye kadrolu iş anlamına geldiğini belirterek, “Şehirdeki bir insan, bir memuriyet kadrosu alabilmek için çırpınır durur ve alacağı gelir ise yaklaşık bin 500 ile 2 bin lira arasındadır. Bir hayvan süt vermeye başladığında 300 lira civarında gelir getiriyorsa, 6 hayvanda bu bin 800 liradır. Yani tam bir kadrolu memuriyet veya işçiliktir. Memuriyetten farkı olarak ise şu var; memuriyette zamlar enflasyon oranında olur ama bu hayvanlarımız hiç durmayarak sürekli size üretecek. Gebe düveleriniz doğum yapmaya başladığında 2-3 yıl içerisinde bu ahırlar da size yetmeyecek, inşaat yapmaya kalkacaksınız” dedi.
         Derbent Kaymakamı Uhut Emre Koyuncu da konuşmasında, istihdamın günümüzde en önemli konu olduğuna dikkat çekerek, bu projenin yörede gerek çiftçiliğe, gerekse hayvancılığa önemli bir katkı sunacağını belirtti. Hayvancılık Kooperatifleri Konya Bölge Birliği Başkanı Ramazan Koman ise, hayvancılık projelerinde Türkiye’de Konya’nın birinci sıraya geldiğini söyledi. Koman, “Şu anda kişi başı 6’şar olmak üzere toplam 240 tane büyükbaş hayvan buraya gelmiş bulunmaktadır. Bu, insanların birer sermayesi demektir. Bu hayvanlara iyi sahip olalım, gayret gösterelim, zayi etmeyelim” şeklinde konuştu. Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar ise, kooperatifçiliğin öneminden söz ederek, “Proje kapsamında yöreye 1,9 milyon liralık bir bütçe girdi. 240 başın, yani canlı demirbaş alımının toplam değeri 1 milyon 200 bin lira. 172 bin liralık makine ekipman alımı, 129 bin liralık işletme binası ve ahır inşaatlarına ise 252 bin lira harcandı. Proje çerçevesinde buradaki ahırlar modernize edildi, işletme binası oluşturuldu” diye konuştu.
           Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar da, yörenin ihtiyaç duyduğu ekonomik kazanımın ilk meyvelerinin alındığını belirterek, “Bu hayvancılık projesi, bölgemizin ekonomik kalkınmasında lokomotif görev yapacak bir unsurdur. Darısı, diğer bölgelerimize olsun diyorum” dedi. Çiftliközü Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Elmalı ise, kooperatifleşme ve proje sürecinden bahsederken, emek veren ilgili tüm kişi ve kurumlara teşekkür etti.
           Konuşmaların ardından proje çerçevesinde beldeye getirilen Holstein cinsi gebe düveler, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya ve beraberindeki diğer protokol mensupları tarafından hak sahiplerine teslim edildi. Projeye katılan 40 belde sakininin sahip olduğu 6’şar düvenin bedelini ilk iki yılı ödemesiz olmak kaydıyla toplam 7 yıllık vadede ödeyeceği belirtildi. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL