ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Mahalle Olmak İstemiyorlar!

                BEYŞEHİR- Beyşehir ilçesinin, tüfek sektöründe sözsahibi  olan beldeleri de, yeni büyükşehir belediyesi yasası sınırları içerisinde yer almasından dolayı yeni dönemde mahalle olmayı..

Mahalle Olmak İstemiyorlar!

 

              BEYŞEHİR- Beyşehir ilçesinin, tüfek sektöründe sözsahibi  olan beldeleri de, yeni büyükşehir belediyesi yasası sınırları içerisinde yer almasından dolayı yeni dönemde mahalle olmayı beklerken, yerleşim birimlerinde görev yapan belde belediye başkanları da yaşananlardan büyük üzüntü duyuyor.
             Dünyaca ünlü Huğlu marka av tüfeklerinin üretildiği Huğlu beldesinin Belediye Başkanı Fehmi Tekin, “Ben Huğlu belediyesini kapatmak için seçilmedim, hizmet yapmaya geldim. Bunu tarih asla unutmayacak, affetmeyecek” diye görüş belirtirken, Üzümlü Belde Belediye Başkanı Salih Şenoğlu ise, Konya’nın 31 ilçesi içerisinde nüfusu 13 ilçeden daha büyük olan tüfek sektörünün kalbinin attığı Üzümlü beldesinin 5 bine yakın nüfusunun olduğunu anımsatarak, ilçe yapılmasını gündeme getirdi. Huğlu Belde Belediye Başkanı Fehmi Tekin, yaptığı açıklamada, Türkiye’de yüksekokul bulunan ve tüfek sektöründe sözsahibi olan 3 binin üzerinde nüfusa sahip Huğlu Beldesi’nin mahalle yapılacak olmasını, “Olur şey değil” diye nitelendirdi.

“BELEDİYEYİ KAPATMAYA GELMEDİK”

            Huğlu beldesini, diğer yerleşimlerden ayıran birçok yön ve özellik bulunduğunu vurgulayan Tekin, gelişmiş sanayisi ile Huğlu’ya uzaktan hizmet vermenin mümkün olamayacağını öne sürdü. Yerel yönetimlerin olmadığı yerlerde yerele nasıl hizmet verileceğinin bugün hala birçok insanın kafasını kurcalayan bir mesele olduğunu belirten Tekin, “Yerel yönetimlerin olmadığı yerlerde nasıl hizmet verilecek, buradaki insanlar nasıl hizmet alacak? Acaba, Büyükşehirlerin kendi bütçeleri kendilerine yetiyor mu? Bu konularda ciddi anlamda belirsizlikler yaşanıyor. Huğlu beldemizde yaşayan insanların da bu anlamda ciddi tepkileri var. Beldelik statülerini kaybetmek istemiyorlar. Vatandaşlarımız, ‘kış geldiğinde evimin önündeki karı kim, nasıl açacak?’ diye soruyor. Büyükşehirler kendi karını temizleyemiyor ki, köyleri, kasabaları temizlesin. Burası sanayi bölgesi, ben her işyerinin önünü, yolunu açmak zorundayım. O zaman bu işler nasıl olacak? Herkesi büyükşehirlere mi taşımak istiyorlar, ne yapmak isteniyor anlamak mümkün değil. Konya gibi büyük topraklara sahip bir ilde bu hizmetlerin nasıl yürüyeceği konusunda ciddi endişelerimiz var. Beldemizde bir yüksekokul var, okullarımız var, biz onlara da hizmet götürüyoruz. Ayrıca, nüfusu 2 binin altında ilçeler dururken, nüfus  itibariyle kendi kendine yeten beldelerin ortadan kaldırılması da bir başka konu. Huğlu’da 3 bin nüfus var, ama günlük yaşayan burada 4 bin nüfus var. Burası dünyada marka olmuş bir belde, Türkiye’nin yüz akı. Fabrikaların belli başlı sorunları var, bunlar nasıl çözülecek? Bu yasa ile özellikle turizm ve sanayi anlamında kalkınmış yerleşim birimlerinin çok büyük sıkıntıları yaşayacağı aşikar. Biz buraya seçilerek geldik ve belediye kapatmak için gelmedik. Hizmet etmeye geldik. Ama, bunu hiçbir zaman tarih affetmeyecek, unutmayacak.Ne yapılmak isteniyor biz de anlamıyoruz.”diye konuştu.

ÜZÜMLÜ İLÇE OLMAK İSTİYOR

          Beyşehir’de tüfek sektörünün parlayan yıldızı  olan bir başka beldesi  Üzümlü’de de büyük bir üzüntü ve uzaklara hizmet gelemeyeceği yönünde tedirginlik yaşanıyor. Yeni dönemde mahalleye dönüşecek olan Üzümlü beldesinin ilçe olması isteniyor. Üzümlü Belde Belediye Başkanı Salih Şenoğlu, “Hayırlısı olsun, ne diyeyim, eğer memleket için hayırlı, iyi olacaksa, iyi olacağı da söyleniyor, büyüklerimiz bizden iyi düşünür, diye düşünüyoruz. Biz başbakanımıza her şeye rağmen güveniyoruz.” şeklinde değerlendirmede bulunurken, diğer yandan beldenin ilçe olmasında büyük fayda olduğunu söyledi.
           Şenoğlu,  4 bin 705 nüfusu bulunan, göç vermediği gibi göç alan ve bağlı olduğu ilçede ve çevrede yaşayan yerleşim birimlerinde yaşayan işsiz gençlere de  tüfek sektöründe önemli ölçüde  istihdam imkanı sunarak Türkiye’ye örnek  ve model olan bir belde pozisyonundaki  Üzümlü’nün Konya’da bulunan 31 ilçeden 13’ünden daha fazla nüfusu bulunduğuna dikkat çekti. Üzümlü’nün Beyşehir ilçe merkezine 27 kilometre mesafesi bulunduğunu anımsatarak, bu beldeyi uzaklardan idare etmenin zorluklarına işaret eden Şenoğlu, “Benim düşüncem o ; burada birebir yapılanmak gerekir diye düşünüyorum. Üzümlü, Konya’da 31 ilçeden 13’ünden büyük nüfusa sahip, ekonomi yönüyle Türkiye’de beldeler içerisinde bir numara. Tüfek sektörü ile ülkemize sunduğumuz katma değer ortada. Üretmiş olduğu tüfeklerin yüzde 80’inden fazlasını ihraç ediyor.”ifadesini kullandı. Üzümlü’de büyükşehir belediye yasasının değişmesinin insanlar arasında değişik düşünceler e yol açtığını, bazılarının daha iyi olacağını düşündüğünü, bazılarının da iyi olmayacağı yönünde değerlendirme yaptığını belirten Şenoğlu, “İki taraflı düşünenler var bu konuda. Ama, uzaktan nasıl idare edilecek bunun endişesi yaşanıyor  elbette buralarda.”dedi.
        Üzümlü beldesinin mevcut potansiyeli nedeniyle oldukça canlı ve hareketli bir bölge olduğunu dile getiren Şenoğlu, gelişmiş sanayisi nedeniyle kış mevsiminde Belediye olarak kar yağmaya başladığında yerleşim biriminde kar mücadelesine başlandığını vurgulayarak, “Gece saat 10.00’da başlar, sabaha kadar kasabanın yollarını açık tutarız. Çünkü, sabah kalktığında herkes arabasıyla hareket etmek, işlerini takip etmek durumunda.”şeklinde konuştu. 
           Şenoğlu, yeni süreçte her yerleşimde bir itfaiye teşkilatının kurulmasının da elzem olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:  “Olmaz, olmaz, senede bir yangın olur, adam 3.katta kalır, yanar…  Değer mi? Beyşehir’den ‘dur geleyim, seni kurtarayım’ demek olmaz. Bu işin şakası olmaz, bunları da herhalde düşünüyorlardır bu kanunları yapanlar bu tedbirleri de alacaklardır inşallah”

BAĞLI OLDUKLARI İLÇE VE İL MERKEZLERİNE KİLOMETRELERCE ÖTEDE BULUNAN BELDELER DE ENDİŞELİ…
           Bu arada, Konya’nın coğrafi yapısı ve nüfusu en büyük ilçelerinden birisi olan Beyşehir’de uzak mesafelerdeki yerleşim birimleri de mahalle olmaktan endişe duyuyor. İlçe merkezine 55 kilometre mesafesi bulunan Kurucuova beldesinin Belediye Başkanı Vedat Sabırlı, bağlı oldukları şehre daha uzak mesafede bulunan belde ve köylerin de bulunduğuna dikkati çekerek,şu değerlendirmeyi yaptı:  “Hizmet geleceğine ben şahsen inanmıyorum. Burada çardaklar var, dağ yolları var, bunların yollarını kışın kar yağdığında nasıl açacaklar? Ben yeterli hizmetin geleceğine inanmıyorum. Buralardaki kasaba halkımız da genelde bizim gibi düşünüyor. Belediyelerinin kapanmasını istemiyor, çünkü uzak mesafelere hizmet ulaştırılacağını söylemek onlara inandırıcı gelmiyor.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL