ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Otomobillere kar hapsi

  BEYŞEHİR-Beyşehir’de günlerdir devam eden kar yağışı nedeniyle motorlu araçlar evlerin önünde adeta hapis hayatı yaşıyor.      Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle aracını yola çıkarmaya çekinen sürücüler, herhangi bir üzücü..

Otomobillere kar hapsi

 

BEYŞEHİR-Beyşehir’de günlerdir devam eden kar yağışı nedeniyle motorlu araçlar evlerin önünde adeta hapis hayatı yaşıyor.

     Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle aracını yola çıkarmaya çekinen sürücüler, herhangi bir üzücü kaza yaşanmaması için tedbiri de elinden bırakmıyor. Evlerin önünde parka çekilen araçlar ilçe merkezindeki trafiği de rahatlatırken, otoparklarda da fazla bir araç yoğunluğu yaşanmıyor.

     Evlerin önünde mahsur kalan kara bürünmüş araçların birçoğu beyaz örtülü haliyle ilginç görüntüler sergilerken, sürücülerin aracı olmayan birçok insan gibi bugünlerde işyerlerine, çarşı ve pazara yaya olarak gittiği gözleniyor.

     YOLA ÇIKMAK ZORUNDA KALAN SÜRÜCÜLERİN ZOR GÜNLERİ…

     Bu arada, kar ve buza rağmen otomobilsiz yola çıkmayan sürücüler de dondurucu soğuklar nedeniyle zor günler yaşıyor. Ağır tonajlı araç kullanıcıları da benzer sıkıntılar yaşıyor. Birçok sürücü özellikle sabah saatlerinde aracını çalıştırmakta güçlük çekiyor. En büyük sıkıntılardan birisi de kardan buzlanan camları temizleme konusunda yaşanıyor. Bazı sürücüler, sileceklerin cama yapışmasını önlemek için tedbir alıyor. Yine bazı sürücüler otomobildeki camlarda yaşanan buzlanmayı çözmek için en etkili yol olarak düşündüğü tuzlama yapmayı tercih ediyor. Bir sürücünün Yeni Mahalle’de park halinde olan aracı için evinden getirdiği tuzu camlara serperek buzlanmanın önüne geçmeye çalışması ilginç görüntüler sergiliyor.

     BU UYARILARA DİKKAT…

     Bu arada, uzmanlar karlı ve buzlu havalarda araç kullanmakta olan sürücülere çeşitli uyarılarda da bulunuyor. Uzmanlar, dikkat edilmesi gereken en önemli hususları; ‘lastik ve sileceklerin çalışması ve yollarda yavaş gitmek’ olarak açıklıyor.

     Uzmanlar, karlı havalarda kış araçlarda kış lastiği kullanılmasını önerirken, zincirin de mutlaka araçlarda hazır bekletilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanların, bu konudaki diğer uyarıları şöyle:

      “Karlı havada araç kullanmanız gerekiyorsa mutlaka kış lastiğine ihtiyaç var. Kar üzerinde tutunmayı sağlayan zincir, kış günlerinin en önemli yardımcılarında birisidir. Ancak zincirin takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Eski tip zincirleri takmak zaman ve araç gereç açısından yeni tiplerle karşılaştırıldığında oldukça zahmetlidir. Eski tip zinciri tekerleğe takabilmek için önce aracı krikoyla kaldırmak, ya da zinciri yola sererek aracı üzerine çıkarmak gerekir. Lastik tam olarak zincirin üzerine çıktığında dışta kalan baklalara üstteki halkaları takmak ve gergilerle sabitlemek gerekiyor. İkinci olarak görüş mesafesi çok önemli. Sileceklerin sağlıklı şekilde çalışması, aynaların ayarlı olması gerekir. Üçüncü olarak da karlı havalarda muhakkak hız yapmamak gerekir. Buzlu ya da karla kaplı yollarda fren ters tepebiliyor. Frene güvenmemek lazım. Bu yüzden hız yapılmaması tavsiye ediliyor. Sağlam bir çekme halatı, takoz, yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaştıracaktır. Öndeki aracın izinden giderek patinaj riskini azaltabilirsiniz. Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracak ve enerji verecek bir paket çikolata da otomobilde bulunmalı. Uzun yola çıkacaklar için araçta battaniye ve diğer temel gereçler mutlaka yer almalı. Ama ne kadar çok önlem alırsanız alın, yine de kış mevsiminin hava koşullarında yolda kalabilirsiniz. Sizi sıcak tutacak giysiler, cep fenerleri ve işaret fişeklerini de unutmayın.” 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL