ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Tarih yıkılıyor!

       Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Prof.Dr.Abdullah Öztürk, bir dizi proje çalışması kapsamında geldiği Beyşehir’de, göl bünyesinde yer alan tarihi Kızkalesi adasındaki saray kalıntılarının geride..

Tarih yıkılıyor!

 

     Anadolu Eko Turizm ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Prof.Dr.Abdullah Öztürk, bir dizi proje çalışması kapsamında geldiği Beyşehir’de, göl bünyesinde yer alan tarihi Kızkalesi adasındaki saray kalıntılarının geride kalan çetin kış şartları sonrasında iyice tahribata uğradığını, yıkılıp yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

     Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü’nde bu yıl ağır geçen kış şartlarının ardından göl sularının çocukluğunda gördüğü seviyelere eriştiğine de dikkati çekerek, “Akademisyen arkadaşlarla birlikte geldiğimiz Beyşehir Gölyaka beldesindeki tarihi Kubadabad Sarayları’ndan kayıkla geçtiğimiz Kızkalesi Adası’nda gördüğümüz manzara bizleri derin endişelere sürükledi.”dedi.

     Beyşehir Gölü su seviyesinin yükselmesinin bölgede birçok güzelliği beraberinde getirdiğini, bazı adalarda yaptıkları incelemelerde de çok ilginç kıyılar ve kumsallar oluştuğunu gördüklerini anlatan Prof.Dr.Öztürk, şöyle devam etti:

     “Kızkalesi adasına çıktığımızda maalesef üzücü bir tablo ile karşılaştık. Geçirdiği ağır kış şartları sonrasında yükselen sularla birlikte kıyıları tamamen sularla kaplanan tarihi adada yıkımlar olmuş. Burada mutlaka bir korumanın yapılması lazım. ‘Milli park’ diye kimse bir şey yapamıyor, korunamıyor ama; ‘milli park’ diyerek biz oranın kendi kendine yok olmasına müsaade edemeyiz. Buradaki durum aciliyet arz ediyor. Çevrecilerin, ilgili kişi ve kuruluşların, bölgemizde çalışmalar yapan belki Prof.Dr.Rüçhan Arık ve ekibinin, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın buradaki saray kalıntılarının korunması ve daha da fazla yıkıma uğramaması için bir inceleme yapması gerekiyor. Bilim adamlarının burada süratle inceleme yapıp, eko turizme uygun şekilde koruma altına alması gerekiyor. Yoksa durduğu yerde ölüme terk etmek, korumak değil. Bence bu çok önemli. Burada belki, arkeologlar bunu daha iyi bilir ama, Konya’daki Alaaddin Tepesi’nde olduğu gibi  üstten de bir koruma şemsiyesi ile korumaya da alınabilir.”

     Kızkalesi Adası’nın aynı zamanda Türkiye’nin önemli bir kuş cenneti olduğunu, birçok kuş türüne evsahipliği yaptığını anlatan Prof.Dr.Öztürk, koruma konusunda daha fazla zaman kaybı yaşanmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

     5 dekarlık bir alana sahip olan Kızkalesi Adası, Beyşehir Gölü kıyısındaki Kubadabad Sarayı’nın 3,5 kilometre kuzey doğusunda yer alıyor. Anadolu Selçukluları’nın yazlık başkenti olan Kubadabad Sarayı’nın haremliği ve tersaneliği olan Kızkalesi Adası’ndan günümüzde geriye harçlı duvar yıkıntıları, sur ve saray kalıntıları kaldı.

     Kubadabad Sarayları’nda uzun yıllardır kazı çalışmalarını yürüten Prof.Dr.Rüçhan Arık ve beraberindeki ekibi, bir süre önce burada da bir çalışma yürütmüş, ancak adaya olan ulaşım zorlukları nedeniyle çalışmaların yarım kaldığı belirtilmişti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL