ResimLink - Resim Yükle
Eğitim-Kültür

Konya GastroFest Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi’nde “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla başladı. Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan..

Konya GastroFest Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi’nde “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla başladı. Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Mevlana’nın aşçısı Ateş Baz-ı Veli Türbesi’nden dualarla tuz getirildi.

Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini anlatan kısa filmde oynayan yazar ve oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu konuştu. Dünyanın başka hiçbir coğrafyasında yemek kültürünün bu şekilde tanıtıldığı başka bir festivalin olmadığını belirten Yenişehirlioğlu, “Dünya’nın pek çok coğrafyasını görmüş, gezmiş biri olarak böylesine büyük zenginliği bağrında taşıyan Konya’da olmak ve gastronomi festivalini burada icra ediyor olmak gerçekten çok anlamlı.” dedi.

BU MEDENİYETİ YAŞATMAK İÇİN ÇABA SARF EDİYORUZ

Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, dünyanın hiçbir şehrinde yemeğin böyle bir kültürle anlatılamayacağını, onun için festivali “Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir” sloganıyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek konuşmasına başladı. Konya’nın Çatalhöyük ile başlayan yolculuğundan sonra birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve her dönemin en önemli şehirlerinden birisi olmayı başardığını anlatan Başkan Altay, “Ecdadımız Orta Asya’dan başlayan yolculuğunda Anadolu’yu bir ev olarak kendine yurt edindiğinde Konya’yı da başkent ilan etmiş. Orta Asya’dan başlayan yolculuğunda orada yüzyıllardır elde ettiği medeniyeti, mutfak kültürünü yolda harmanlayarak ve coğrafyada bulduklarıyla pişirerek, buna da saray kültürünü katarak ortaya bir medeniyet sunmuş. Biz de bugün bu medeniyeti yaşatmak için çaba sarf ediyoruz.” dedi. Ateş Baz-ı Veli Hazretlerinden gelen kadim yemek geleneği vesilesiyle sofra adabının, tasavvuf ve tasarruf kültürünün Konya mutfağında şekillendiğini ve gelenekselleştiğini kaydeden Başkan Altay, “Yemek kültürü, sadece damaklarımıza hitap eden bir kültürden ziyade Selçuklu ve Osmanlı medeniyetimizin tüm esintilerini, o dönemde yaşamış ecdadımızın bilgi ve birikimlerini, acılarını ve umutlarını ateşle harmanlayarak günümüze ulaştırması bakımından anlamlıdır. Ocaklarda pişen ateşle sadece yemeklerimiz kaynamıyor, hamurumuz pişmiyor; aynı zamanda o yemeğin bizlere sunduğu kadim tarih, her ocakta yeniden doğuyor ve yeniden bizlerle buluşuyor.” diye konuştu.

KONYA MUTFAĞININ DAHA FAZLA TANINMASINI SAĞLAMAK İÇİN GASTRONOMİYE ÖNEM VERİYORUZ

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrin bu alandaki birikimini dünyaya açmak, Konya mutfağının daha fazla tanınmasını sağlamak amacıyla gastronomi alanındaki çalışmalara büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Altay, şöyle devam etti: “Bir taraftan da yemek kültürümüzü coğrafi işaretler olarak tescillemek için çalışmalar yapıyoruz. İlk etapta başvurusunu yaptığımız 51 üründen 21’nin coğrafi işaret tescili gerçekleşti. İnşallah 30 ürünümüzle ilgili süreç devam ediyor. Ayrıca 35 yeni ürünle ilgili de başvuruyu tamamladığımızda 100’e yakın coğrafi ürün başvurumuzu da gerçekleştirmiş olacağız.”

KOMŞU İLLERİMİZDEN MİSAFİRLERİMİZİ DE BEKLİYORUZ

Başkan Altay, “Gastronomi festivali aslında sadece Konyalılar için düzenlenmiş bir festival değil. Komşu illerimizden misafirlerimizi burada beklediğimizi ifade ediyoruz. Özellikle Ankara’dan, Aksaray’dan, Karaman’dan, Niğde’den, Nevşehir’den, Eskişehir’den, İstanbul’dan tüm gönül coğrafyamızdan misafirlerimizi de burada görmek istiyoruz. Aramızda değerli aşçılarımız var. Türkiye Aşçılar Federasyonumuza, Konya Aşçılar Derneğimize, yurtiçinden ve yurtdışından gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

BU KONSEPTTE DÜNYADA BAŞKA BİR YEMEK FESTİVALİ DÜZENLEMEK MÜMLÜN DEĞİL

Festivalin Ateş Baz-ı Veli Hazretleri’ne ithafen Aşçı Dede temasıyla gerçekleştirdiklerini bu konseptte dünyada başka bir yemek festivali düzenlemenin mümkün olmadığını belirten Başkan Altay, “Biz Konyalılar olarak daha çok evlerimizde pişirdiğimiz yemekleri inşallah bu vesileyle misafirlerimize de sunmuş olacağız. Stant açan değerli belediyelerimize, Konyalı esnaflarımıza teşekkür ediyoruz. Gastronomi Festivalimizin hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

HERKESİN KARNININ DOYDUĞU KADAR GÖNLÜNÜN DE DOYDUĞU BİR FESTİVAL OLSUN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, yemek ve sofra kültürünün bir medeniyet olduğunu ifade ederek, ülkemizde sofralara büyük ehemmiyet verildiğini anlattı. Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün biz de aramızda bulunan şeflerimiz sayesinde pek çok farklı lezzetleri pek çok farklı yemeği beraber paylaşacağız. Dostluklarımızı artıracağız. Tanışıklıklarımızı artıracağız. Konya’nın yemek kültürünün aslında pek çok dünya mutfağıyla yarışabilecek düzeyde zengin olduğunu, başarılı olduğunu; bu vesileyle hem ülkemizde hem de uluslararası platformlarda tanıtmak için bir imkan ve fırsat oluşturmuş olacağız. Festival için hazırlık yapan Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’a ve ekibine teşekkür ederim. Bu festivalle birlikte unutulmuş yemeklerin yeniden tanıtılması, evlerde yapılan yemeklerin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve yeni tariflerin oluşturulması için yeni bir fırsat oluşturacak. Herkesin karnının doyduğu kadar gönlünün de doyduğu bir festival olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

KONYA’MIZDA YEMEK BİR MEDENİYETTİR

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, “Konya’mızda yemek bir medeniyet. Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimle ilgili oluşturulan bizim milli hedeflerimiz, ilgili bakanlıklarımızın ortaya koyduğu hedeflerin medeniyetimizin şekillendirdiği hedeflerle örtüşmesinden büyük bir mutluluk duyuyorum. Bu festival ile hem medeniyet tarihimizden gelen önemli bir mecranın ilimizde yeni nesiller açısından müşahede edilmesi hem de bütün dünyaya Konya’mızın bu zenginliğinin tanıtılması önemli. Bu vesileyle Konya Büyükşehir Belediye’miz başta olmak üzere bütün paydaşlara teşekkür ediyorum.“ diye konuştu. Konuşmaların ardından Konya’daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi. Daha sonra Ateş Baz-ı Veli Türbesi’nden getirilen tuz bereket getirmesi için festivalin aş kazanına atıldı. Konya GastroFest Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesi’nde devam edecek.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL