ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Başkana hapis cezası şoku!

          BEYŞEHİR – Beyşehir ilçesine bağlı Üstünler Belde Belediyesi’nin MHP’li Belediye Başkanı Ethem Özgür’ün Beyşehir Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevini kötüye kullandığı iddiasıyla görülen davası karara bağlandı…

Başkana hapis cezası şoku!

          BEYŞEHİR – Beyşehir ilçesine bağlı Üstünler Belde Belediyesi’nin MHP’li Belediye Başkanı Ethem Özgür’ün Beyşehir Asliye Ceza Mahkemesi’nde görevini kötüye kullandığı iddiasıyla görülen davası karara bağlandı. Davanın 14. celsesinde karar çıkarken, sanık Özgür’ün üzerine atılı ‘görevi kötüye kullanma’ suçunu işlediği belirtilerek, 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına hükmedildi. Mahkeme, kararı daha sonra cezada indirime giderek 5 ay hapis cezasına çevirirken, sanığın sabıkasının bulunmaması, hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kurumunu kabul etmesi, yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkemede kanaat oluşması ve suç sonrası bilirkişi incelemesi yaptırılmaksızın tespit edilebilecek belirlenebilir somut bir zarar bulunmaması dikkate alınarak 5271 sayılı CMK’nun 231/5-6 maddeleri uyarınca sanık hakkında kurulan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Sanık, belirlenen 5 yıllık denetim süresi içerisinde kasıtlı bir suç işlemesi halinde açıklanması geri bırakılan hüküm açıklanarak hapis yatacak.
         Sanık hakkında mahkeme, belediye araçlarının 237 sayılı yasaya aykırı şekilde kullanıldığı iddiasıyla kamu davası açılmış olmasına rağmen müsnet suçun sanık tarafından işlendiğine dair delil elde edilemediği anlaşıldığından ise beraatına karar verdi. Davanın son duruşmasında esas hakkındaki son sözleri sorulan şikayetçi belediye meclis üyesi Mustafa Şeker, “Sanıktan şikayetçiyim. Sanık kendi başına buyruk hareket etmektedir. Belediyenin araçlarını yandaşlarına özel işleri için kullandırmaktadır. Bu husus şahitlerce de beyan edilmiştir. Sanık da bu suçu ikrar etmiştir. Belediye meclisinden herhangi bir karar almaksızın kendi kafasına göre işlem yapmaktadır, cezalandırılmasını talep ediyorum” dedi.
Duruşmaya katılmayan Belediye Başkanı Özgür’ün avukatı ise, esas hakkındaki son savunmasında müvekkilinin yol genişletme çalışmaları sırasında kendisine ait taşınmazı yola bağışladığını, tamamen iyi niyetli olarak davrandığını, genel uygulamada yıkılan veya zarar verilen yerlerin belediyece tamir edilmekte olduğunu ileri sürerek, “Sanıkta yola bağışladığı yerde bulunan telleri zarar görmesi sebebi ile yeniden yapılmıştır, belediye araçlarının kullanılması ise tanık beyanlarından da anlaşılacağı üzere belediye personelinin yetersiz olması nedeniyle belediyede çalışan eski personelin belediye işleri için kullanılması söz konusudur. Bu sebeple sanığın üzerine atılı suçlardan beraatına karar verilmesini talep ediyoruz. Taşınmaza çekilen telin maddi değeri 100 lira civarındadır. Hiçbir belediye başkanı 100 lira için görevini kötüye kullanmaz, iyi niyetlidir, hizmet amacı ile yapılmıştır. Beraatına karar verilmesini istiyoruz” diye konuştu. 
Davanın sonuçlanmasının ardından taraflar kararı temyiz edeceklerini açıkladı.

“FAZLA CEZA ALMASI GEREKİRDİ”
Üstünler Belde Belediyesi’nin AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mustafa Şeker, mahkeme kararının ardından yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı Özgür’ün uygulamaları ile belediyeyi zarara uğrattığını iddia ederek, “Karayolları, köyümüze giriş asfaltı yaptığında köprü yaptı. Bazı vatandaşların yol kenarında 30-50 santim, bazılarında 1 metre genişliğinde yola terk edildi. Yola terk etti vatandaş ama belediye başkanı kendisinin ve yandaşlarının bu biz mağdur olduk diyerek, karayollarından varsa bir mağduriyeti oradan almaya gideceği yerde, maalesef belediye imkanlarıyla amme malından harcayarak beton direkt dikerek, beton telleyerek, beton atarak aşağı yukarı 20 bin lira civarında belediyeyi zarara sokmuştur. Biz bunu ispat ettik. Ama almış olduğu cezayı biz az görüyoruz, aslında daha fazla ceza alması gerekirdi. O yüzden kararı tekrar temyize gönderdik. Bu iş nereye kadar gidecekse oraya kadar götürmeye kararlıyım” dedi.

“DEVLETİN MADALYA VERMESİ GEREKİRKEN CEZA VERİLDİ”
Üstünler Belde Belediye Başkanı Ethem Özgür ise, mahkemenin hakkında verdiği mahkumiyet kararını doğrularken, ancak suçlamaları kabul etmediği için avukatları aracılığıyla kendisinin de kararı temyiz ettiğini söyledi. 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’nun 38. maddesinin ilgili fıkralarında belediye başkanlarının meclis veya encümen kararını gerektirmeyen görevlerini yapmak ve yetkilerini kullanmak gibi görevleri olduğunu söyleyen Özgür, “Hal böyle iken, dava konusu 5-6 metrelik yolu biz 24 metreye çıkardık. Tabi meclis kararı almadık, bundan dolayı hakim beni suçlu buluyor ve cezaya hükmediyor. Benim yargıyı eleştirecek gücüm yok. Saygı duyuyorum ama kararı kabul etmediğim için itiraz yollarına başvurdum” şeklinde konuştu. 
Özgür, kendisinin gayet rahat olduğunu, yargı sürecinin sonuçlanmasının ardından basının karşısına çıkıp konuşacağını belirterek, “Bu konuda gerekirse Anayasa Mahkemesi’ne kadar gideceğim. Görevimin başındayım, ben istimlaksız bu coğrafyaya bir kilometre yol kazandırdım. Beş metrelik yolu 24 metre yaptım. Ondan sonra ortasına da aydınlatma direkleri diktim. Devletin bana madalya, teşekkür belgesi vermesi gerekirken bize ceza verildi“ diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL