ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Beyşehir Gölü Anayasası

            BEYŞEHİR –  Türkiye’nin gelecekte iç turizmde önemli merkezlerinden birisi olmaya aday gösterilen Konya ve Isparta illerinin sınırları içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nün de bir..

Beyşehir Gölü Anayasası

 

          BEYŞEHİR –  Türkiye’nin gelecekte iç turizmde önemli merkezlerinden birisi olmaya aday gösterilen Konya ve Isparta illerinin sınırları içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nün de bir anayasasının olacağı bildirildi.

            Beyşehir Gölü Havzası Belediyeler Birliği ve Beyşehir Belediye Bakanı İzzet Taşcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü ve çevresinin kaderini değiştirmesi beklenen ve hayata geçirilmesi için düğmeye basılarak çalışma başlatılan özel hüküm projesi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

            Orman Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “Beyşehir Gölü ve Karacaören Baraj Gölleri Havza Koruma ve Özel Hüküm Belirleme Projesi” ile ilgili olarak Şubat ayında Konya’da bir toplantı gerçekleştirildiğini anımsatan Taşcı, özel hüküm ile Beyşehir Gölü için yeni bir anayasanın belirleneceğini söyledi.

Beyşehir Gölü’nde 1992 yılında milli park ilan edildiğini, uzun bir aranın ardından ise 2008 yılında buna bağlı uzun devreli gelişim planının açıklandığını anımsatan Taşcı, Beyşehir Gölü Uzun Devreli Gelişim Planı’nda Beyşehir Gölü’nün turizm ve tarım politikalarının çok ön plana alınmadan, daha çok korumaya yönelik bir planının ortaya çıkarıldığını ifade etti.

Gelişim planının, bu yönüyle göl havzasını çok fazla tatmin etmediğini vurgulayan Taşçı,  “Mesela geçen yıl, Karaburun plajı ihale edildi, orada konaklama tesisine izin verilmedi. Karadiken Köyü yakınlarında bir gölet yapılacak; bu plana bağlı olarak buna da izin verilmedi.”diye konuştu.

 

“ÖZEL HÜKÜM, BEYŞEHİR GÖLÜ’NÜ TURİZME KAZANDIRACAK”

            Aslında göletin yapılmasının bölge çiftçisinin enerjiye ihtiyaç duymadan tamamen cazibe ile damlama sulama sistemini kullanabilmesinin yolunu açacağını da belirten Taşcı, özel hüküm belirleme projesinin uygulamaya geçmesinin ardından turizm ve tarım konularında bölgede yaşanan sıkıntıların ortadan kalkmasını beklediklerini dile getirdi. Taşcı, şunları kaydetti: “Kullanılan suda da büyük oranda tasarrufa gidilecekti. Planda birçok eksiklikler var. Şimdi bu özel hüküm belirleme projesi işin doğrusu, Beyşehir Gölü çevresinin yeniden hayata, doğru tarıma ve turizme kazandırılmasının önünü açacak. Yeni kuruluş olan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK işbirliği içerisinde üniversiteden de konunun uzmanı akademisyenlerin danışmanlığı ile 2012-2013 yıllarında yapılacak olan bu çalışmayla Beyşehir Gölü için yeni bir anayasa belirleniyor. Bunda yerel yönetim olarak Beyşehir Belediyesi’nin ve üniversitenin de katkıları olacak. Ama en çok vurgu yapılan şey; basında çok fazla yer etmedi, yani tanıtım ayağı eksik kaldı bu projenin. Beyşehir’in turizmi, bu çalışmanın sonucunda Beyşehir Gölü Havzası’nın turizm politikası ön plana çıkarılacak.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL