ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Buz kırma operasyonu!

BEYŞEHİR-Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü aşırı soğuklar nedeniyle 2013 yılının son günlerinde dondu, tamamı buz tabakası ile kaplandı. Gölün donması üzerine kıyılarda çocuklar ve gençlerin buzların..

Buz kırma operasyonu!

BEYŞEHİR-Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü aşırı soğuklar nedeniyle 2013 yılının son günlerinde dondu, tamamı buz tabakası ile kaplandı.

Gölün donması üzerine kıyılarda çocuklar ve gençlerin buzların üzerine çıktığını gören ve endişeye kapılan yat işletmecileri, harekete geçti. Balıkçı tekneleriyle Eşrefoğlu Köprüsü önündeki kıyıları ve yatların çevresindeki buz tabakasını üzerinden geçerek kırmaya çalışan işletmeciler, aynı zamanda beslenmekte zorlanan ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan su kuşları için de mesai yaparak  kıyılarda yaşam alanı oluşturduklarını söyledi.

ANNE BABALAR DİKKAT!

Yat işletmecisi Ahmet Bülbül, özellikle kıyıda gezinti yatlarının bulunduğu kesimin buzla kaplı olmasının tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar ve gençler kenarlarda buzların üzerine hem taş atıyor, hem de üzerine çıkmaya kalkıyor. Buz zayıf, Allah muhafaza düşüp ölüm olayları da olabilir. Bu konuda önlem almak ve can güvenliği için balıkçı tekneleriyle buzları kırmaya başladık.”dedi.

Bu konuda aileleri de uyaran ve çocuklarını göldeki buzların üzerine çıkmaması yönünde tembihlemesi gerektiğine vurgu yapan Bülbül, şöyle devam etti:

“Burada aynı zamanda kuşlara da yer açmış olduk. Çünkü, kuşlar  göl donunca buz üzerinde kaldı, insan vicdanen de rahatsız oluyor, beslenemiyorlar. Buzun üzerinde mekeler fazla yürüyemez. Buz üzerinde devamlı yiyecek atma pozisyonunda bekliyorlar, oradan oraya gidip duruyorlar, yazık olacak kuşlara. Onun için orta yeri ve belirli yerleri kırdık, onları tekrar gölün sularıyla buluşturarak yaşam alanı açtık.”

“EYVAH” DEMEDEN…

Bülbül, yat işletmecileri olarak yaptıkları faaliyeti aslında bu konuda sorumluluğu bulunan ilgililerin yapması gerektiğini ama böyle bir çalışma görmeyince kendilerinin harekete geçmek zorunda kaldıklarını dile getirerek, “Bu kıyılar devamlı tehlike oluşturuyor. Aslında yetkililerin, buralarda görevliler aracılığıyla gördükleri çocuk ve gençleri buzun üzerine çıkartmaması lazım. Çünkü çocuk bilmez. Buz tabakası ince, çok sağlam değil. Üzerine çıkıldığında her an kırılabilir. Bu faaliyeti her gün yapıyoruz. Çünkü, biz buzları kırıyoruz. Gece yine donuyor.”ifadesini kullandı.

YATLAR İÇİN DE TEHLİKE OLUŞTURUYOR…

Yat işletmecisi Mehmet Kesen ise, bir balıkçı teknesi vasıtasıyla kıyılarda 10 santim kalınlığa ulaşan buz tabakasını kırmaya çalıştıklarını anlatarak, “Buz kalınlığı yer yer değişiyor. Yatlarımızın bulunduğu kesimde her gün buzları kırdığımızdan günlük donuyor ve ince bir buz tabakası oluyor. Aksi takdirde buz tabakası daha kalın oluyor ve teknemiz buzun üzerinde kalıyor, bu kez buzları kırmakta zorlanıyoruz.”dedi.

Kesen, yaptıkları faaliyetin aynı zamanda yaz döneminde bölge turizmine hizmet eden gezinti yatlarını korumak için de olduğunu belirtirken, “Lodos söylentisi var. Eğer ani bir lodos eserse, buzları büyük parçalar halinde sürükleyip yatlara zarar verebilir. Zarar vermesini önlemek için küçük teknelerle parçalıyoruz, büyük teknelerimizin pervanesi ile de buzu uzaklaştırıyoruz, Yani motorlarını çalıştırıp pervaneler vasıtasıyla parça buzları bastırıyoruz.”diye konuştu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL