ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Çiftçi, Artık Gölü Seyretmek İstemiyor

         HÜYÜK-Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Konya Ovası’na hayat veren, su kaynağı konumundaki Beyşehir Gölü’nden Hüyük çiftçisinin de yeterince istifade etmesi gerektiğini söyledi.             Şahin, Beyşehir’de..

Çiftçi, Artık Gölü Seyretmek İstemiyor

 

       HÜYÜK-Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin, Konya Ovası’na hayat veren, su kaynağı konumundaki Beyşehir Gölü’nden Hüyük çiftçisinin de yeterince istifade etmesi gerektiğini söyledi.

            Şahin, Beyşehir’de gazetecilere yaptığı açıklamada, tarım ambarı Konya Ovası’na suyuyla bereket veren Beyşehir Gölü’nden kıyısındaki Beyşehir gibi Hüyük ilçesinde faaliyet gösteren çiftçilerin de tarımsal sulamada yeterince yararlanamadığından yakındı.

            Hüyük çiftçisinin 870 bin dekarın üzerinde bir toprak bütünlüğü bulunduğunu ve özellikle son yıllarda meyvecilikte yaptığı hamle ile adını duyurmaya başladığına dikkati çeken Şahin, buğday, nohut, bakliyat ve kısmen de olsa ekilen şeker pancarı gibi ürünlerle tarımsal faaliyetlerini sürdüren yöre çiftçisinin alternatif ürünlere yönelerek tarım sektöründe daha iyi gelir imkanına kavuşmak için çıkış yolu aradığını söyledi.

            Üreticinin yüzey sularına güvendiği İlmen, Çavuş, Değirmenaltı ve Pınarbaşı gibi yerleşim birimlerinde organik meyveciliğe doğru bir gidişin sözkonusu olduğunu, ama bunun yeterli gelmediğini ve ilçe bazına yaymak gerektiğini anlatan Şahin, bunun yolunun da tarımsal sulamadan geçtiğini kaydetti.

            “UZAK İLÇELER ARAZİSİNİ SULAR, HÜYÜK ÇİFTÇİSİ BAKAR”

            Tarımsal sulama için Beyşehir Gölü’ne sahili olan Hüyük’ün önemli bir avantajının bulunduğunu ancak bunu yeterince değerlendiremediğini vurgulayan Şahin, şu değerlendirmelere yer verdi:

            “Yöre insanımız, 1141’den itibaren şu anki bulunduğu alanı yurt edinmiş. Yani geçmişi 871 yıl öncesine dayanıyor. Ancak, 1141 yılından beri Hüyük ilçesi, ahalisi, çevresi, köyleriyle birlikte Beyşehir Gölü’ne sadece bakmışız. Aynı gölden çevremizdeki ilçeler, en uzak konumdaki ilçeler kanallar götürülerek yararlandırılmış, ama Hüyük çiftçisi bu imkandan yoksun bırakılmıştır. Bölgemizde bugüne kadar sadece Kıreli Sulama Projesi yatırımı devreye girmiş ama, günümüzde tasarruflu tarım politikası olduğu da düşünülürse bu proje artık ölü bir projedir. Bunun kapalı sistemle yenilenmesi ve organize edilmesi gerekmektedir.”

            Yöre çiftçisinin yeterli sulama imkanına kavuşması halinde bire on, bazı yerlerde ise bire 20 oranında fazla ürün elde edebileceğini vurgulayan Hürriyet Şahin, alternatif ürünlere geçişin de hızlanacağına dikkati çekti.

            YAĞIŞ YÖNÜNDEN ŞANSLI BİR DÖNEM…

            Bu yıl, mevsim yönünden bereketli bir dönemi yaşadıklarını,  o yüzden tarımsal sulamada şu an bir sıkıntının gözükmediğini de dile getiren Ziraat Odası Başkanı Şahin, Konya’ya yıllık ortalama 500 milyon ile 1 milyar  metreküp arasında değişen yağış inerken, bu yıl bu baremin biraz daha üzerine çıkılacağını söyledi.

            Hüyük bölgesinde özelikle yüksek rakıma sahip köylerde kar yüksekliğinin 1 metreye kadar yükseldiğini de vurgulayan Şahin, yağış yönünden şanslı bir dönem yakaladıklarını kaydetti.

            Mevcut durumun bölgede yer alan 13 göletin su beslenimine katkı yapacağını, tarımsal sulama için büyük önem arz eden Beyşehir Gölü’nün de bundan nasipleneceğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

            “Bu bir rahmettir, berekettir. Çiftçi olarak da bundan ayrıca memnunuz. Çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Ancak, çiftçilerimizi önümüzdeki yıllarda organize etmek için, Hüyük ve Beyşehir Ziraat Odalarına dört elle sarılmasını ve isteklerini yüksek sesle buralarda dile getirmesini istiyoruz. Bölgemizin organik tarıma doğru yönelmesi için de eğitim seminerlerine ağırlık vereceğiz. İlmen, Çavuş, Pınarbaşı ve Değirmenaltı gibi küçük yerleşim yerleri dışına çıkarak bölge olarak organik tarıma geçmenin yollarını arayacağız. Çünkü, gelecek nesilleri elinde kesinlikle tarımı ve enerjisi olan toplumlar tutacaktır. Biz bu bilinç ve şuurla ziraat odası başkanı olduk.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL