ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Çiftçi yağmura hasret kaldı

       BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, gazetecilere yaptığı açıklamada, havzadaki hububat alanlarındaki genel durumu değerlendirdi.       Bu yıl bol yağışlı geçen bir kış..

Çiftçi yağmura hasret kaldı

 

     BEYŞEHİR – Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, gazetecilere yaptığı açıklamada, havzadaki hububat alanlarındaki genel durumu değerlendirdi.
      Bu yıl bol yağışlı geçen bir kış dönemini geride bıraktıklarını ancak ardından bahar döneminde, özellikle Nisan ayında yağış olmayan günlerin çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirten Metli, “Mahsulün şiddetle suya ihtiyacı var. Bölgedeki çiftçimiz bugünlerde yağmur bekliyor.”dedi. Çiftçinin sıkıntılı bir süreç yaşadığını, kara kara düşündüğünü dile getiren Metli, bu yıl bu durumun havzada rekoltenin de çok düşük olmasına neden olmasını beklediklerini ifade etti. 
       Beyşehir’de sonbahar döneminde geç ekilen hububat alanlarında bu yıl özellikle don atmasından dolayı da başka bir sıkıntının yaşandığını ifade eden Metli, şunları kaydetti: “Bölgemizde yüzde 50’lere varan don atması sorunu var. Hatta bazı çiftçilerimiz bu yüzden hububat alanlarından ürününü söktü, yerine nohut ekti. Biz bu hususta, güz döneminde çiftçimize konunun uzmanı olan akademisyenlerin de görüşü doğrultusunda ürünün Ekim 15’inden önce ekilmesini tavsiye etmiştik.  Fakat, tam ekeceğimiz zaman sonbahar döneminde yağışlar uzun sürdüğü için geç ekimler de oldu. Belki yakın zamana kadar, yıllardır böyle bir don görülmedi. Ektik üç gün sonra dona çekti. Mahsulümüz gelişemedi. Ve kıştan da aslında ağır bir hasarla çıktık. Bu hususta Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerimiz zarar gören kesimlerin durumunu ilgili bakanlığımıza bildirecek.” 
       Metli, erken ekilen kesimlerde rekoltenin her yılki gibi normal olmasını beklediklerini ancak, geç ekilen yerlerde ise dondan dolayı verim kaybının yaşanmasını beklediklerini ifade ederek, “O yüzden bu sene havzada rekolte beklediğimiz seviyede olmayacak.”dedi. Metli, ayrıca çiftçiye ürününü tarım sigortası yaptırma yönünde tavsiyede bulunurken, “Çiftçimiz ne yapıp edip tarım sigortasını yaptırmalı. Çünkü, bu durumda zararının yarısını devlet karşılıyor.”hatırlatmasında bulundu. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL