ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Eflatunpınarı Dünya Mirasına Aday

          BEYŞEHİR – Türkiye’den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren son 13 alandan biri olan Eflatunpınar Kaya Anıtı’nın, dünya mirasları kalıcı listesine girmesi hedefleniyor.     ..

Eflatunpınarı Dünya Mirasına Aday

          BEYŞEHİR – Türkiye’den, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren son 13 alandan biri olan Eflatunpınar Kaya Anıtı’nın, dünya mirasları kalıcı listesine girmesi hedefleniyor.
          UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren son 13 alandan biri olan, Hitit döneminde Kral 4. Tutalya tarafından Beyşehir ilçesinde yaptırılan Eflatunpınar Kaya Anıtı’nda hedef, dünya mirasları kalıcı listesine girmek.
          Müstakil olarak Konya’dan Eflatunpınar Kaya Anıtı’nın, genel olarak ise Konya’da bulunan Anadolu Selçuklu Medreseleri’nin listeye girdi.

 Eflatunpınar Kaya Anıtı

          Sadıkhacı beldesine 4 kilometre mesafedeki Eflatunpınar Hitit Anıtı, MÖ 1200 yıllarında Geç Hitit döneminde Kral 4. Tutalya tarafından yaptırıldı. 1837 yılından bu yana 3,5 metre yüksekliğinde bilinen yapının, Konya Müze Müdürlüğü tarafından 1996-1997 ve 1999-2001 yıllarında yapılan kazılar sonucu 7 metre yüksekliğinde olduğu belirlenmişti.
           Anıta bağlantılı olarak yapılan 30 metreye 34 metre boyutlarında kutsal havuzun da bulunduğu ortaya çıkarılmıştı. Anıtın cephesinde ise 19 taş blok üzerinde çeşitli figürler yer alıyor. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL