ResimLink - Resim Yükle
Arşiv

Ekmek dolapları içeriye girdi

Bakanlığın  1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe koyduğu uygulama kapsamında Beyşehir’de de bakkal ve marketler ekmek dolaplarını artık kapılarının önünde değil, içeride kapalı alanlarda muhafaza etmeye başladı. Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım..

Ekmek dolapları içeriye girdi

Bakanlığın  1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe koyduğu uygulama kapsamında Beyşehir’de de bakkal ve marketler ekmek dolaplarını artık kapılarının önünde değil, içeride kapalı alanlarda muhafaza etmeye başladı.

Beyşehir İlçe, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda denetim ekipleri ise  ilçedeki sözkonusu uygulamayı mercek altına aldı. İşyerlerinin düzenlemeye uygun hareket edip etmediğini kontrol etmeye başladı. Kurallara uygun hareket etmeyen işyerlerine 2 bin liralık cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

DÜZENLEMEDE NELER VAR?

Bakanlığın  ekmek konusunda getirdiği son düzenlemede şu detaylar yer alıyor:

“Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemez. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmeklerin, ekmek kasalarına, ekmek kasalarının da ekmek taşıma araçlarının içine bulaşma riskini engelleyecek biçimde yerleştirilmesi gerekir. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler; dış etkenlerden zarar görmeyecek şekilde tamamen kapalı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamullerin taşınması dışında herhangi bir taşıma işleminde kullanılmayan, tavan, zemin ve duvarları su geçirmeyen, zararlı ve mikroorganizmaların yerleşmesine izin vermeyen, pürüzsüz, kolay temizlenen ve dezenfekte edilebilen malzemeden yapılan taşıtlarda taşınır. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler satış noktasına getirildiğinde, ekmek kasaları açıkta bırakılmaz, zemin ve dış ortamla teması engellenir, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulur. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ekmekler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgahında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. Satış sırasında bu tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir. Satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgahları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur.”

BAKKALLAR NE DİYOR?

Öte yandan, bakanlığın ekmek dolaplarıyla ilgili getirdiği yeni düzenlemenin özellikle mekanı dar olan bakkalları zor duruma düşürdüğü bildirildi.

Bakkal Harun Alıcıgüzel, dar bir mekanda müşterilere hizmet vermesine rağmen ekmek dolaplarının kapının önünden içeriye aldığını belirterek, “Düzenlemede ekmek dolaplarının sağlık ve hijyen açısından işyeri içerisine alınması yer alıyor. Ama, Pazar yerlerinde açıkta satılan onlarca gıda maddesi ürün bulunuyor.Bunlar neden kapalı alana alınmıyor? Bu konuda uygulanan çifte standardı anlamakta güçlük çekiyoruz.”dedi.   

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL